Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Ciprian Ștefan, Muzeul Astra: Haideți să creăm evenimente de calitate, să le dăm un update urgent

Ciprian Ștefan, Muzeul Astra: Haideți să creăm evenimente de calitate, să le dăm un update urgent

Directorul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan, crede că Sibiul trebuie să crească gradul de înnoptare a turiștilor, iar pentru acest lucru spune că rețeta de succes este ca de la 1 iunie până la 1 septembrie să se întâmple în fiecare weekend evenimente și în centrul orașului - o ofertă concretă și pentru vizitatori, nu numai pentru comunitate.

Recent, în cadrul unui interviu cu Ciprian Ștefan, l-am întrebat care sunt cele mai frecvente probleme cu care apelează la Consiliul Județean Sibiu, instituția în subordinea căreia se află Complexul Național Muzeal ASTRA.

„Sunt cele de ordin financiar. Până anul trecut noi am avut de la Guvernul României o sumă de bani alocată județului Sibiu. Veneau 16 milioane de lei pentru cultură și cult. Anul acesta au tăiat cultura și alte 5 milioane finanțare care venea de la guvern din 2003-2004 când în urma reformei am trecut din subordinea guvernului la autoritatea județeană”, ne- spus Ciprian Ștefan.

Potrivit lui, bugetul instituției - cu tot cu salarii și dezvoltare - depășește 28-30 de milioane de lei anual, fiind „o instituție foarte grea pentru un județ mic, cum e Sibiul”. „Degeaba noi suntem pe locul 4 sau 5 ca vărsământ la bugetul de stat din cotele TVA etc., dacă suntem pe locul 34 când primim banii respectivi. Plus trecem prin această criză. Anul acesta, spre exemplu, veniturile au crescut pentru că am crescut noi taxele de intrare - bilete, abonamente, dar numărul de vizitatori a scăzut cam cu 10% față de anul trecut. Bine, asta a fost în toată România”, a explicat directorul.

Acesta califică însă criza drept „o provocare”.

„(...) În Sibiu se întâmplă lucruri frumoase, în oraș, dar rețeta de succes este ca de la 1 iunie până la 1 septembrie să se întâmple în fiecare weekend evenimente și în centrul Sibiului. Ca să creștem gradul de înnoptare, să avem o ofertă concretă pentru vizitatori, nu doar pentru comunitate, pentru că acei vizitatori varsă banii în bugetul local și județean. Și dacă nu e o ofertă completă - am în Dumbrava Grădina Zoologică, Muzeul Astra, în centru ce fac - am [Muzeul] Brukenthal, Biblioteca Astra, Filarmonica, am Piața aceea superbă - no, hai să creăm evenimente de calitate, hai să le dăm un update urgent, ca să atragem public cât mai mult în zona centrală și să creștem gradul de înnoptare. Despre asta e vorba”, crede Ciprian Ștefan.

Citește și: Directorul Muzeului Astra, incognito printre vizitatori pentru a afla problemele: „Văd un mare risc în faptul că nu cerem și nu întrebăm comunitatea despre ce nevoi are”

„E o normalitate acest lucru. Noi nu suntem separați, suntem ai statului român. Eu gestionez o moștenire – asta nu e proprietatea nici a consiliului, nici a țării, este moștenirea poporului care trăiește pe aceste meleaguri. Și eu cu echipa mea vremelnic o administrez. Deci, factorul decizional trebuie să înțeleagă că e o moștenire. În același timp, comunitatea și vizitatorul trebuie să înțeleagă că e o moștenire. Și noi trebuie să avem grijă de ea, să o comunicăm, să o valorizăm, să o interpretăm - de aceea avem multe programe pe partea de educație muzeală”, continuă directorul Muzeului ASTRA.

În intervențiile sale publice anterioare, Ciprian Ștefan spunea că Muzeul Astra ar putea face mai mulți bani decât cei aproape 5 milione de lei cât îi aduce în prezent din organizarea de evenimente, doar că există riscul apariției comercialului. L-am întrebat unde e această limită și cum nu trebuie depășită.

„Limita trebuie s-o impui tu cu echipa vizavi de calitatea programelor și grupul țintă – cui se adresează evenimentul respectiv. Noi am putea să avem în fiecare zi ceva în muzeu, dar acel ceva s-ar putea fie să plictisească, fie există riscul să intre în altă zonă. Nu contează doar cantitatea, dar calitatea evenimentului. Chiar riști să transformi un eveniment gastronomic într-un bâlci.

Pe lângă asta, Sibiul ar trebui să-și adapteze un pic oferta culturală. Am spus, de la 1 iunie până la 1 septembrie trebuie să fie în fiecare weekend evenimente de calibru. Asta nu înseamnă numai concerte, ca să creezi un disconfort locuitorilor, dar evenimente e obligatoriu să fie cât mai multe în zona respectivă”, punctează Ciprian Ștefan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1832

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Un cititor

Acum 2 ani

Directorașule progresist, ceea ce numești dumneata eveniment cultural nu e altceva decât un mijloc de a stoarce bani publici pentru gașcă. De când au prioritate turiștii în dauna localnicilor? Le plângi de milă hotelierilor? De când te freacă grija lor? Oamenii preferă liniștea. Festivalurile Astra sunt pentru cei cu nivel cultural nepretențios. Așa că voi, cei din gașcă progresist -liberală. Lumea vă percepe ca pe niște paraziți inculți.
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Ce-ar fi sa incepeti chiar dvs. micșora d puțin prețul biletului și a abonamentului pt. Muzeul Tehnicii Populare?
Raspunde

BOICOT ASTRA !

Acum 2 ani

un mare adevar a strecurat prin lametarile lui directorasul transformat in perceptor: "muzeul nu e proprietatea nici a consiliului, nici a țării, este moștenirea poporului care trăiește pe aceste meleaguri" Degeaba admiti asta d-le dupa ce tocmai tu refuzi accesul la mostenirea sa a omului obisnuit din popor cu TARIFUL NESIMTIT de departe cel mai mare din tara. Daca nu te descurci cu banii primiti inseamna ca nu stii sa ceri mai multi si esti prost manager si da-ti demisia ! Ce sa mai zicem de monumentele acoperite cu plastic de 2 ani de zile ... sau de iluminatul de la trecerile de pietoni ce deservesc muzeul - facute abia dupa ce-au murit oameni acolo.

Raspunde

Asa ceva...

Acum 2 ani

In primul rand cred ca este peste masura suportabilitatii locuitorilor acestui oras sa fie mai multe evenimente, deja sunt muuulte...Nu ma refer neaparat la zona centrala- le plang de mila cetatenilor sibieni ce locuiesc acolo ci si la alte zone ce pareau a avea o alta destinatie. De exemplu nu ma asteptam la muzica rock in natura, la muzeu ci poate la un eveniment cultural, muzeistic, exponate, etc... ceva care sa creasca efectiv valorea culturala a muzeului. Festivalul pestelui prajit cred ca mai lipseste din gama evenimentelor tinute cu aplomb in oras si ne transformam complet in ospiciu Sau cabaret..Intrebarea este in folosul cui?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus