Acum 5 ani colegul care a vizitat restaurantul La Arhive scria că localul promite un singur lucru - mâncare. După 5 ani de la acea cronică de restaurant eu am mers acolo să găsesc și vin.
Am ales să merg la restaurantul La Arhive după ce l-am tot auzit în ultimul timp pe un prieten că le laudă micii. Eu nu am vrut neapărat mici. Voiam chiar să comand același fel de mâncare ca și data trecută – pastramă de oaie la ceaun. Am zis că iau o decizie pe loc, după ce scotocesc prin... arhive meniu. Așa că am mers într-o seară ploioasă după lucru acolo, cu gândul la o mâncare bună și la un vin rece din beci.
Meniul chiar mi-a plăcut. Îmi place mâncarea așa-zis tradițională, îmi plac porțiile mari și îmi plac literele „c”, „a”, „r”, „n” și „e” legate între ele și toate celelalte derivate: pastramă, tocăniță, gulaș, ficăței sau obrăjori etc. Cred că pot să spun că m-am simțit bine în La Arhive, printre astfel de documente feluri de mâncare. Din fericire, suntem oameni, cântărim în jur de 60-80 kg și nu putem mânca toate aceste porții în același timp, așa că am căutat să aleg una dintre ele. Îmi dădeau foarte tare din ochi „Tigaia picantă cu carne de pui (sau porc)”, o porție de 450 grame de 34 de lei, „Pastrama de oaie la ceaun cu mămăliguță și murături”, de 49 de lei, „Mușchiul de porc sibian cu sos tartar și cartofi umpluți”, de 39 de lei, dar și „Ciolanul afumat cu iahnie de fasole și murături”, o porție de 600 grame + 250 grame + 150 grame la 39 de lei.

Am hotărât să o întreb pe chelneriță, care m-a lăsat să analizez întreg meniul în voie, care fel e mai popular sau ce mi-ar recomanda (de obicei, nu întreb așa ceva, numai când sunt în misiune de cercetare). Tigaia, ficățeii și mușchiul au fost recomandările primite. Am decis să mă opresc la Mușchiul de porc sibian. Am avut și un argument – în ultimul timp tot caut prin magazine sos tartar să-l folosesc în bucătăria de acasă, atunci când gătesc, dar nu mi-a plăcut nimic din ce am găsit în marketuri. Aveam speranța că poate aici va fi ceva bun, în care să pot înmuia carnea și cartofii. Și dacă zic ei că porcul e sibian, hai să fie cina sibiană: am ales și o bere locală, o sticlă din cea produsă la Avrig, Augusta. Aș fi vrut, chiar foarte tare, un ulcioraș de vin roșu, dar sec, însă cele trei opțiuni (de 250 ml, 500 ml și 1L) din meniu nu erau pentru mine – era doar vin demidulce. Iar dulcele cu carnea nu se împacă. Iar altă opțiune „sec”-ă la pahar nu există.
Am prins o seară cu muzică live. Și masa la care am stat era chiar lângă invitatul serii, dar nu m-a deranjat acest lucru, chiar dacă nu prefer un local unde e gălăgie. De data aceasta, și muzica, și invitatul au fost faini. Așteptarea mâncării nu a fost foarte grea, între timp având ocazia să savurez din bere pe ritmuri de „Joe Cocker” și „Dan Bitman”. Atmosfera era caldă înăuntru, astfel că berea s-a lipit.

A venit și mușchiul de porc sibian. Este de fapt o bucată de mușchi de porc învârtită, iar înăuntru au mai pus o felie de șuncă și puțin cașcaval moale. Totul acoperit cu cașcaval și deasupra, pentru decor, o felie de ardei, care chiar nu-și avea rostul. Pentru culoare mai bine aș pune două roșii murate. Carnea era bine gătită, nici moale, nici tare ca s-o rumegi minute în șir. Cașcavalul din interior parcă voia să dea impresia că înmoaie carnea, dar e totuși mușchi, deci o mâncare ce cere multă băutură. Așa că, în lipsa vinului, berea a îndeplinit acest rol. În general, porcul sibian din farfurie s-a dovedit a fi mai de treabă decât cel din trafic.
Cartofii erau cu brânză topită. Brânza a fost gustoasă, un plus de finețe pentru mușchi, în timp ce cartofii cam uscați, nu foarte moi, deși comestibili. Nu-s fan al cartofilor în combinație cu carne.

Despre sosul tartar, ce să zic? Mi s-a părut cam prea colorat (de la varza roșie); n-aș cumpăra așa ceva. Eu știu că sosul tartar are un gust acrișor, însă acesta aș zice că era dulce-acrișor.
Pe la mijlocul cinei mi s-a alăturat și prietenul care a lăudat micii, însă nefiind flămând și-a comandat doi mici, pe care i-a înfulecat cu poftă, la fel cu o bere de Avrig.
Nota totală a fost de 90 de lei: 39 de lei pentru mușchiul de porc și cartofi, 19 lei pentru o bere (cam scump pentru o bere locală), iar cei doi mici cu muștar au costat 13 lei.
Am plecat cu gândul la Tigaia picantă cu carne de porc și la ciolanul afumat...
Arhivarul
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7766


Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Valentino Versace
Acum 2 ore
Cf
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Lexus
Acum 3 ore
Aristide