Joi,
18.04.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Ateliere creative, târguri de produse tradiționale și momente artistice la Muzeul Astra, prin programul „Animă ASTRA”

Ateliere creative, târguri de produse tradiționale și momente artistice la Muzeul Astra, prin programul „Animă ASTRA”

Cei care au vizitat în acest weekend Muzeul Astra s-au putut bucura de mai multe activități organizate prin programul „Animă ASTRA”. Vizitatorii au participat la ateliere creative în care au putut învăța cum să prelucreze lemnul, să întrețină textilele, dar au avut parte și de un program artistic special.

Meșteșugarul Ion Mărunțelu, din Racovița de Vâlcea, a venit la Muzeul Astra să învețe vizitatorii cum se fac furcile, greblele, cum se face mobilierul mic pentru depozitarea hranei, lingurile sau alte elemente arhaice necesare prin casă.

Dan Haneș a venit la Muzeul Astra chiar din inima Munților Apuseni ca să explice  la ce folosește ,,coșarca” sa gravată cu numele Munților Apuseni. Acesta a susținut atelierul „Din casa dogarului” – atelier pentru realizare mobilier de păstrare/depozitare a resurselor de hrană.

Pictură pe lemn

Copiii, dar și adulții au putut participa la un atelier demonstrativ de pictură pe lemn. „Astfel, am repus în valoare meșteșugul mobilierului pictat, după vechea tradiție transilvăneană, sub ghidarea practică a meșterului Daria Muntean. Daria le-a oferit vizitatorilor detalii despre cromatica și simbolistica mobilierului săsesc și românesc. Vizitatorii muzeului au participat activ la pictarea mobilierului pus la dispoziție de Muzeu (scăunele, cuiere și bănci)”, au transmis reprezentanții Muzeului Astra.

Târguri de produse tradiționale și momente artistice

Tot în acest weekend, Muzeul a găzduit două târguri de produse tradiționale: „De la plante (medicinale) la săpun” și „dulciurile Sibiului”

„Întâlnirea dintre beneficiile naturii și meșteșugul precum confecționarea săpunului a creat o lume de arome, forme și culori, toate cu scopuri practice: colorarea fibrelor animale și vegetale, împâslirea lânii, obținerea uleiurilor esențiale și a culorilor folosite la imprimeuri, realizarea săculeților cu lavandă aromată, a siropurilor de levănțică, a săpunurilor cu lapte și miere, cu plante medicinale și alimentare.

La târg lumea cumpără și vinde, săracul și bogatul negociază deopotrivă, se formează gusturi noi, cereri și oferte care influențează viața. În cadrul Târgului ,,Dulciurile Sibiului”, vizitatorii au observat cum au căpătat viață rețete simple de plăcinte cu mere, cu prune și alte dulciuri”, au transmis reprezentanții Muzeului.

Sâmbătă, au urcat pe scena montată la Târgul de țară din Muzeul ASTRA artiști ca Sebastian Stan, Laura Florina Andras, Grupul vocal Junii, profesor coordonator Cosmin Verde și Ansamblul folcloric Purtata Secașelor, Miercurea Sibiului.

Ateliere de recondiționare a textilelor

Zeci de vizitatori s-au strâns cu mic cu mare în curtea gospodăriei din Poiana Sibiului, monument din Muzeul ASTRA, să afle lucruri captivante și utile despre bumbacul colorat din ștergare, fețe de masă fețe de pernă provenite atât de la sat, cât și de la oraș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus