Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Hârtia și colectarea ei. Ce punem și ce nu punem în pubela albastră?

Hârtia și colectarea ei. Ce punem și ce nu punem în pubela albastră?

Deșeurile de hârtie constituie o importantă sursă de fibre de celuloză, aceasta fiind substanța naturală care stă la baza producerii hârtiei. Resturile de hârtie se biodegradează ușor, în mod natural, spre deosebire de alte deșeuri sintetice cum este plasticul. Multe materiale de împachetat, hârtia pe care sunt tipărite ziarele  și chiar  șervețelele pe care le folosim zilnic sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă. Reciclarea hârtiei ar trebui să fie prioritară, arată Harta Reciclării.

Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire. Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie. De aceea, trebuie să ne gândim mai întâi cum să reducem consumul de produse, resurse, la cum să refolosim resursele după ce nu mai avem nevoie de ele și abia apoi la reciclarea hârtiei.

În municipiul Sibiu, deșeurile reciclabile sunt colectate de la populație pe trei categorii: hârtie și carton; plastic și metal; sticlă. Hârtia, cartonul și resturile din hârtie trebuie aruncate în pubela albastră sau în igloo-ul albastru, aflat în zonele de blocuri și cartiere.

În zona de case, igloo-ul albastru nu va sta în curțile sibienilor, ci va fi amplasat alături de cel verde pe domeniul public, deservind o zonă mai largă. În zona de blocuri, igloo-ul albastru va fi așezat împreună cu igloo-ul verde și cel galben pe o platformă betonată, separată de platforma destinată containerelor maro (biodegradabil) și negru (rezidual).

Adi Eco Sibiu desfășoară o campanie de diminuare a risipei hârtiei printate și oferă mai multe sfaturi pentru a reduce consumul acesteia.

Sfaturi pentru reducerea consumului de hârtie printată:

1. Încercați să folosiți hârtia de copiator exact atunci când este neapărată nevoie și printați doar documentele necesare, fără exces

2. Hârtiile printate, care nu mai sunt folositoare, pot fi folosite ca și ciorne, dacă verso-ul lor nu a fost scris.

3. Hârtia care nu mai este folositoare trebuie tocaăa într-un distrugător de hârtii. Astfel, informația scrisă pe ele nu va fi folosită în scopuri ne-etice. Trebuie să te asiguri că orice document oficial care nu mai e folositor, se distruge.

4. Hârtia pentru notițe și însemnări poate fi înlocuită cu soluții mai durabile precum tabla magnetică din sticlă, mai ales pentru familiile cu copii. Când copiii au de învățat, ei pot face calcule, schițe sau pot desena, iar informația o vor reține mult mai ușor.

5. Resturile de hârtie trebuie să ajungă la un centru de reciclare. Când se strâng mai multe, în loc să fie aruncate, se pot duce într-un astfel de centru unde se vor primi în schimb alte teancuri de hârtie. Astfel, „nimic nu se pierde, totul se transformă”.

Exemple de deșeuri ce pot fi colectate în pubela albastră:

- cutii de pantofi,

- cutii de aparatură electrocasnică

- plicuri

- fotografii

- farfurii și pahare de carton

- cartoane de ouă

- pungi de cadouri

- etichetele de la haine

- ziare, reviste, cărți, caiete

- tuburi de la hârtia igienică și de la prosoapele de bucătărie

În acest igloo NU se colectează următoarele, acestea urmând să se arunce în pubela neagră (reziduale):

- șervețele murdare

- ambalaje din hârtie sau carton foarte murdare.

Nu se reciclează:

- Hârtia pătată de diferite lichide sau mâncare

- Hârtiile cerate

- Hârtiile plastifiate

- Produsele sanitare precum șervețelele

Harta Reciclării oferă câteva sfaturi despre cum putem să reducem consumul de hârtie:

- Solicită factura electronică, în locul celei tipărite.

- Plătește facturile online pentru a păstra dovezi electronice, nu tipărite.

- Nu accepta flyere și pliante. O sugestie poate fi ca pe cutia poștală să pui un anunț de tipul „Nu doresc materiale promoționale”.

- Tipărește documentele doar dacă este neapărat nevoie, folosește hârtie reciclată și printează pe ambele fețe ale colii.

- Refolosește foile de hârtie pentru notițe sau ciorne.

- Folosește ambalaje reutilizabile de împachetat din textile – iută, in, cutii metalice

- Citește cărți în format electronic.

- Înlocuiește prosoapele de hârtie cu lavete din bumbac.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus