De azi și până pe data de 7 octombrie consilierii de probațiune vor protesta în cadrul unei greve naționale, organizate ca nemulțumire față de nivelul salarial. Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical, a anunțat până vineri serviciile de probațiune vor intra în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în intervalul orar 12.00-14.00. În Sibiu activează 16 consilieri de probațiune.
Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a soluționa problema drepturilor salariale și de a adopta măsuri concrete pentru repararea erorilor produse prin Legea cadru de salarizare nr. 153/2017. Sindicatul solicită Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune demararea discuțiilor și negocierilor în vederea rezolvării problemelor salariale (prin emiterea unui O.U.G. de corectare) şi urgentarea promovării statutului privind personalul de probațiune. În caz contrar, consilierii de probațiune sunt determinaţi să sesizeze şi instituţiile europene care monitorizeată Mecanismul de Cooperare şi Verificare (M.C.V.), Confederaţia Europeană de Probaţiune şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
„Deși Legea cadru de salarizare nr. 153/2017 și-a propus să stabilească veniturile salariale în acord cu nivelul de pregătire, responsabilitate și importanță socială a activității, prin aplicarea dispozițiilor noii legi de salarizare, coroborată cu scăparea unor erori de calcul a impactului bugetar, personalul de probațiune a ajuns în situația diminuării substanțiale a veniturilor, începând cu 1 ianuarie 2018, creându-se discrepanțe majore față de alte categorii profesionale din familia ”justiție”. Astfel, salariile de bază ale personalului de probațiune nu includ, în cuantumul lor, valoarea de referință sectorială actualizată, conform hotărârilor judecătorești definitive”, se arată într-un comunicat de presă.
Sindicatul acuză autoritățile că nu au pus în aplicare o hotărâre judecătorească anterioară, prin care se recunoștea categoriei profesionale a consilierilor de probațiune o valoare sectorială în cuantum de 605,225 lei aplicabilă retroactiv de la data de 1 august 2016. „În mod paradoxal, în baza acestor sentințe, ministrul justiției a emis OMJ-ul nr. 6245/C/30.12.2021 pentru judecătorii din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și ale asistenților judiciari, plecând de la argumentul că sistemului de probațiune i-a fost recunoscut un VRS de 605,225 lei, drepturile salariale fiind puse în plată de către același minister pentru aceste categorii profesionale.
Totodată, atât prin decizia nr. 794/2016 a Curții Constituționale a României cât și prin decizia nr.55/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a statuat ca întreaga familie ocupațională ”justiție” să beneficieze de aceeași valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei, fără însă ca angajatorul să recurgă la corelarea acestor prevederi cu Legea cadru de salarizare nr. 153/2017 pentru toată familia ocupațională”, se mai menționează în comunicat.
În prezent, la nivel național sunt 688 de persoane angajate în cadrul Serviciilor de Probațiune, care supraveghează 101.555 de persoane aflate în libertate, sancționate penal cu sancțiuni alternative la pedeapsa închisorii, media statistică, în prezent, fiind de 147 de persoane/consilier/an. Pe lângă supraveghere însă, aceștia mai au și alte atribuții profesionale - documentarea și realizarea referatelor de evaluare pre și post sentențiale, prezența consilierilor în comisiile de liberare condiționată din cadrul penitenciarelor, aplicarea programelor de reintegrare socială, prezența consilierilor în instanțe în diverse etape judiciare, numeroase activități administrative.
Consilierii de probațiune din Sibiu participă la grevă
Mihaela Moldovan, consilier de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu, a menționat pentru Turnul Sfatului că în județul Sibiu sunt 16 persoane active în cadrul Seviciului de Probațiune, care s-au alăturat grevei la nivel național.
„Consilierii din Sibiu activează în subordinea Direcției Naționale de Probațiune, în folosul structurilor din justiție. Noi lucrăm pentru magistrați, judecători și cei din cadrul parchetelor. Activitatea noastră vine să ajute sistemul de justiție doar în sfera penală. Consilierii de probațiune participăla grevă și în funcție de cum vor evolua discuțiile, vedem care vor fi activitățile la nivel național pe viitor”, ne-a spus Moldovan.
Situația din fiecare județ este diferită, în funcție de gradul de încărcare. Spre exemplu, în anul 2021, în Călărași era o medie de 1872 cazuri / 4 consilieri de probațiune (468 cazuri/consilier), în Teleorman - 2018 dosare / 7 consilieri de probațiune (288 cazuri/consilier), în Prahova - 3078 dosare, în Braşov - 3309 dosare, în Timişoara - 3978 dosare, iar în București - 6948 / 49 consilieri (133 dosare, cu mențiunea că în zonele Ilfov - București există o incidență mare a cazurilor cu risc crescut și grad ridicat de periculozitate).
La Sibiu media este de 120 cazuri la un consilier. Cea mai încărcată perioadă a fost între anii 2014-2017, când erau înregistrate peste 150 cazuri pe care un singur consilier de probațiunea trebuia să le supravegheze, potrivit datelor pe care ni le-a oferit Mihaela Moldovan.
„Acest volum de muncă excedentar nu a fost niciodată compensat prin niciun beneficiu material. Cu titlu informativ, omologii consilierilor de probațiune din Uniunea Europeană au o medie de 50-60 de persoane în supraveghere/consilier/an. În plus, consilierii de probațiune sunt limitați prin numeroase incompatibilități și interdicții în exercitarea altor ocupații care ar putea conduce la suplimentarea veniturilor (dar care ar veni în conflict cu principiul imparțialității), la fel ca magistrații”, se mai arată în informarea transmisă de Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: consilieri de probatiune , greva
Vizualizari: 1423
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ciupercutza
Acum 5 ore
Bogdan
Acum 5 ore
Hermannstädter
Acum 6 ore
Cetateanul turmentat
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel