Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Scriitorul Vasile Ernu: Sibiu e genul de oraş-pension în care vrei să-ţi trăiești bătrânețea, dar şi perioada de construcție a unei familii

Scriitorul Vasile Ernu: Sibiu e genul de oraş-pension în care vrei să-ţi trăiești bătrânețea, dar şi perioada de construcție a unei familii

Aflat în orașul nostru ca invitat la Astra Film Festival, cunoscutul scriitor Vasile Ernu a publicat marți dimineață pe pagina personală de facebook a interesantă analiză a Sibiului din punct de vedere antropologic, comparând istoria și viața sibienilor cu ceea ce se întâmplă în alte orașe din țară.

Cu voia autorului, redăm mai jos introducerea:

”Sibiu câteva notițe sau de ce se întorc saşii morți la Sibiu

Sibiul la prima plimbare pare unul din cele mai dichisite orașe ale ţării. Îl ajută mult moștenirea arhitecturală bine întreținută chiar şi în epocile mai dificile. Saşii au avut grijă de el.

Sibiu este un oraș săsesc - până să devină românesc e cale lungă. Dar asta e o discuție separată.

Prima impresie însă e de oraş bine aşezat, cu o infrastructură bine întreținută, cu o administrație pe propriile sale pirostrii: de la curățenie, la transport şi clădiri. Sărăcia este bine ascunsă şi lasă impresia unui burg autosuficient. Dar asta produce o stare de siguranță. Mâncarea e undeva pe aproape şi se mănâncă bine chiar dacă nu pentru toţi.

Există acea melancolie tipică burgurilor de dincoace de munte - melancolia tristă transilvană care mie îmi place. Burgurile de aici nu au pofta vioaie de viață ale târgurilor din sud sau Moldova. Viața exterioară e mai puțin vizibilă - totul e ascuns undeva în curți, în subsoluri, în interior după ziduri nu în exterior ca în sud sau Moldova. Dacă te exteriorizezi prea tare pe aici ești privit suspicios şi de după gard, zid. Zidul, curtea, gardul, casa ta sunt tare importante aici. Şi în general - nu pui pe masă tot, mai ales sufletul şi mai ales public cum e dincolo de munte.

Cert este că aici - chiar dacă sunt prezente păcatele tranziției - societatea pare că nu a fost atât de ciuruită de tranziție precum Vaslui, de exemplu. A existat un cheag de bunăstare care a protejat. Acest sentiment de liniște şi siguranță e foarte prezent şi acoperit cu o brumă de bunăstare care dă o satisfacție siguranței.

Aşa cum sărăcia de dincolo de munte a produs rețele complexe comunitare şi familii extinse aici bruma de bunăstare a individualizat totul. Dar asta e doar o parte din puzzle.  Faimoasele cumătrii fără de care nu mișcă nimic dincolo de munte aici par inutile. Nu ar strica măcar câțiva cumătri de atmosferă şi aici.

Sibiu e genul de oraş-pension în care vrei să-ţi trăiești bătrânețea dar şi perioada de construcție a unei familii: are această atmosferă de îmburghezire urbană.

Cred că Sibiu precum şi Suceava ar putea deveni centre Universitare foarte bune: au ceea ce trebuie pentru asta. Ar mai trebui un proiect gândit de comun acord între Universitate şi administrație”, a scris Vasile Ernu.

Textul complet poate fi citit aici sau în link-ul de mai jos:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus