Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Are efecte secundare consumul mare de Vitamina C?

Are efecte secundare consumul mare de Vitamina C?

Este perioada în care ne gândim la imunitate și dorim să bifăm anumite lucruri astfel încât să ne asigurăm că vom avea peste iarnă o stare de sănătate bună.

Celor cu care lucrez le recomand să începă să administreze vitamina C, și în cantități destul de mari.

La recomandările mele am o clientă care cuminte și ascultătoare merge la farmacie să își achiziționeze vitamina miraculoasă în concentrație de 1000mg/ capsulă. Surpriză, farmacista îi spune că de ce își ia așa o concentrație mare, deorece corpul NU are nevoie de atâta vitamina C.

Acest eveniment mi-a adus inspirația să scriu aceste rânduri….

Câtă vitamina C are nevoie corpul nostru?

Depinde.

Depinde dacă ai o stare de sănătate perfectă, sau ești într-un episod de boală.

Atunci când eșți bolnav corpul devine un mare consumator de vitamina C și o extrage de peste tot…de unde o găsește din organismul nostru…. Doar că surpriză, ea nu se depozitează, fiind o vitamina solubilă în apă.

Deci contrar altor vitamine, corpul nu are rezerve de vitamina C. De aceea se recomandă consumul alimentelor bogate în vitamina C și, personal, recomand și suplimentarea acesteia în anumite perioade.

Nu sunt un mare fan al suplimnetelor. Consider că tot ce avem nevoie ne putem lua din mâncare, însă după o practică de peste 2 ani, mi-am dat seama că principala noastră problema, în general este că nu ne consumăm necesarul zilnic de legume. Suntem foarte restrânși în ceea ce privește consumul legumelor și de multe ori limitați la roșii, castraveți și cartofi.

Vitamina C are atât de multe beneficii- întărește sistemul imunitar, te ajută în recuperare după diverse boli, îți păstrează oasele sănătoase și susține funcția creierului.

Atunci când administrezi zilnic pe perioade lungi, peste 2000 mg vitamina C pe zi pot apărea episoade diareice, sau depozite mari de fier în organism. Acest lucru se întâmplă deorece vitamina C facilitează absorția fierului în organism.

Când luăm supliment mult prea mare de vitamina C corpul o excretă prin urină. În acest proces vitamina C devine un oxalat, care, dacă este prezent în urină pe termen lung poate duce la formarea de pietrelor la rinichi.

Și totutusi care este limita maximă de vitamina C pe care o poți administra zilnic?

Așa cum ți-am spus vitamina C este o vitamina solubilă în apă și în caz de surplus corpul o elimină în decurs de câteva ore.

Este foarte greu, cred eu imposibil, ca din alimentație să faci surplus de vitamina C .

Persoanele care se știu cu probleme din cauza depozitelor mari de fier in organism trebuie sa fie prudente in administrarea suplimentelor cu vitamina C.  

Oricum recomandarea este să facem cure de 1-3 luni în care suplimenăm vitamina C, mai ales  la începutul anotimpului rece, când consumul nostru de legume și fructe proaspete scade, și suntem expuși la tot felul de boli specifice acestui sezon.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus