Marţi,
28.11.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Cea mai mare creșă nou construită în Sibiu stă goală: nu au schimbat destinația clădirii

Cea mai mare creșă nou construită în Sibiu stă goală: nu au schimbat destinația clădirii

Pentru creșele nou construite în Vasile Aaron, Țiglari și Ștrand nu au fost depuse încă dosarele pentru obținerea avizelor necesare acreditării. La două dintre ele nu s-au recepționat lucrările, iar clădirea celei din Vasile Aaron - cea mai mare dintre cele trei - aparține de Colegiul Energetic, în loc să aparțină Grădiniței Nr.14. Deși reprezentanții Primăriei Sibiu spun că toate acestea sunt în curs de soluționare și că nu afectează înscrierile și funcționarea creșelor, Inspectoratul Școlar Județean și conducerea grădiniței contrazic afirmațiile. Fără acte în regulă nu poate fi întocmit niciun dosar.   

Citește și: În cele trei noi creșe din Sibiu nu se pot face înscrieri. ISJ: „depind de multe aprobări”

Cale lungă să ne-ajungă până la deschiderea celor trei creșe nou construite de Primăria Sibiu. Motivul? Birocrația. Este vorba despre cele trei creșe din Vasile Aaron, Ștrand și Țiglari anunțate ca finalizate. Potrivit reprezentanților de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (ISJ), la două dintre cele trei creșe, respectiv la cea din Ștrand și cea din Țiglari, lucrările nu au fost recepționate din cauza faptului că încă se mai lucrează în interior la finisaje și mobilat încăperile.

„La creșa de la Școala Nr. 1, din Ștrand încă mai este de lucru, nu pentru mult timp, tot pe zonă de interioare și amenajări pe lângă clădire. După terminarea acestora se va face recepția lucrărilor și demersurile pot continua cu depunerea dosarelor pentru obținerea avizelor necesare. Aceeași situație este și la creșa din Țiglari”, spune inspectorul prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ.

Până la recepționarea lucrărilor nu poate fi făcut niciun demers de obținere a avizelor necesare de la DSP, DSV sau ISU care să permită mai departe întocmirea actelor pentru obținerea acreditării ARACIP.

Citește și: „Cele trei noi creșe ale Sibiului tot n-au personal. Viceprimarul cere USR să facă lobby. ”Domnule viceprimar, dumneavoastră aveți ministerul”

Cu privire la aceste două creșe, reprezentanții Primăriei Sibiu spun că finalizarea amenajărilor va fi anunțată public.  

„Construcția efectivă a creșelor s-a încheiat și în perioada următoare va fi demarată recepția lucrărilor. În prezent se amplasează mobilierul în încăperi și urmează să fie amenajat și locul de joacă de la creșa din cartierul Ștrand, cel de la creșa Țiglari fiind finalizat. De asemenea, se vor planta arbori în curțile celor două creșe. Primăria Sibiu va anunța public finalizarea amenajării acestor noi unități de învățământ”, transmite Mirela Gligore, purtător de cuvânt la primăriei.

Deși finalizată, creșa din Vasile Aaron nu aparține Grădiniței Nr. 14

Singura creșă din cele trei care are lucrările finalizate și recepționate este cea din Vasile Aaron care ar trebui să aparțină Grădiniței Nr. 14 din Sibiu. Cu toate acestea, în acest moment, în acte, clădirea aparține Colegiului Energetic.

„Creșa nouă din Vasile Aaron este predată Grădiniței nr. 14 care se va ocupa de funcționarea acesteia. În paralel, însă se fac în continuare demersuri pentru schimbarea destinației respectivei clădiri, o operațiune care se putea realiza doar după ce lucrările de construcție și amenajare a creșei s-au încheiat. Certificatul de urbanism pentru schimbarea destinației a fost deja emis, urmând să fie obținut și certificatul de notare în cartea funciară a construcției cu noua destinație. Ulterior, în baza acestor documente, se va opera dezmembrarea acestui imobil în care funcționează noua creșă de imobilul Colegiului Tehnic Energetic de care aparținea.

Menționăm că aceste demersuri nu influențează funcționarea creșei sau procesul de înscriere a copiilor, care se poate face imediat ce instituțiile abilitate alocă posturi pentru această nouă unitate de învățământ”, spune Mirela Gligore.

Inspectoratul și conducerea grădiniței contrazic declarațiile primăriei

Pe cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlar și conducerea grădiniței contrazic cele spuse de reprezentanții Primăriei Sibiu. Fără acte în regulă nu pot fi făcute dosarele pentru obținerea autorizațiilor de funcționare și a acreditării.

Citește și: „Cu trei noi creșe promise din toamnă, Sibiul riscă să rămână fără îngrijitoare”

„La creșa din Vasile Aaron este o altă situație care ține de primărie. Clădirea este în acte a Colegiului Energetic, iar cei de primărie trebuie să facă demersuri care să ducă la dezmembrarea acestei clădiri. Adică ruperea ei de la Colegiul Energetic și trimiterea către Grădinița Nr. 14. În caz contrar, pe număr topo ea apare ca aparținând de Colegiul Energetic. Doar în condițiile în care se fac aceste demersuri, cei de la grădiniță pot întocmi dosarele pentru a obține avizele DSP și ISU și apoi să facă ce este necesar pentru acreditarea ARACIP”, spune prof. Constantin Dincă.  

De asemenea, acesta precizează faptul că numai după obținerea acreditării ARACIP, acreditare ce ține de Ministerul Educației, cei de la ISJ pot debloca posturi.

Aceeași situație o prezintă și conducerea Grădiniței Nr. 14 din Sibiu. Totodată, cei de la grădiniță nu pot vehicula o dată la care se vor putea face înscrieri la această creșă.   

„Trebuie să avem acel comodat de la Primăria Sibiu pentru a întocmi dosarele necesare obținerii avizelor. Fără acel comodat nu putem face nimic. Nu pot să vă spun cât o să mai dureze până ce totul va fi în regulă pentru că cei de la ARACIP abia au publicat metodologia, cererea tip și fișa cadru care trebuie completată. Până acum nu au fost postate și din această cauză am stat cu sufletul la gură și acum urmează să facem și demersurile către ARACIP, însă doar după ce rezolvăm cu dosarele la DSP, DSV și ce mai este nevoie. Așa că, în momentul acesta chiar nu pot spune când se vor putea face înscrieri, depinde cât de repede se mișcă lucrurile. Și noi vrem să deschidem. Sunt părinți care mă sună zilnic și întreabă”, spune prof. Alexandra Perișan, directorul Grădiniței Nr. 14 din Sibiu.

Cele trei creșe noi însumează 200 de locuri și sunt gata ridicate. Cea din Ștrand este o creșă cu 56 de locuri, cea din Țiglari are 90 de locuri și cea din Vasile Aaron are cu 60 de locuri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Mamica

Acum 1 an

Adică începând de anul viitor va puteți duce copiii la aceste crese faimoase.
Raspunde

Haha

Acum 1 an

Doamne ce ratatouille de Administratie:)))))))))) Incompetenta lor este o comedie

Raspunde

Andrei

Acum 6 luni

Au trecut 6 luni de la publicarea acestui articol si suntem tot in aceasi situatie. Cresele nu au avize, nu pot angaja oamenii. Eu cred ca aici este o manevra foarte bine pusa la punct. Doamna" vrea sa taie panglica in an electoral.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus