Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Sibienii se plâng de bubuiturile din ultimele săptămâni: „Câinele mi-a rupt efectiv ușa”. Sunt exerciții și reparații de tehnică militară

Sibienii se plâng de bubuiturile din ultimele săptămâni: „Câinele mi-a rupt efectiv ușa”. Sunt exerciții și reparații de tehnică militară

În ultimele săptămâni atât în unele cartiere din Sibiu cât și în satele învecinate s-au auzit mai multe bubuituri, chiar și zile la rând. Mai mulți oameni au sunat la redacție să atragă atenția asupra faptului că au tot încercat să afle de la mai multe autorități ce se întâmplă, dar nimeni nu a știu să le dea un răspuns concret. Aceștia spun că animalele au cel mai mult de suferit. O cititoare a povestit cum câinele familiei a rupt efectiv tocul de la ușă în disperarea de a ieși din casă. Reprezentanții Academiei Forțelor Terestre spun că este vorba despre trageri în poligonul din Poplaca, dar și despre verificarea tehnicii militare de către o bază de reparații. Zgomotul se va auzi și în luna noiembrie, dar aceste exerciții și verificări vor fi, de acum, comunicate.

Mai multe sesizări au ajuns la redacție după ce oameni din Sibiu sau din localități învecinate spun că în ultimele săptămâni s-au auzit bubuituri puternice aproape în fiecare zi lucrătoare. De asemenea, pe grupurile unor site-uri de socializare sunt postări în care oamenii se întreabă ce se întâmplă. Aceștia se plâng, în mod special de starea și reacțiile animalelor atunci când se aud aceste bubuituri sau se arată îngrijorați pentru că nu știu ce se întâmplă.  

„De mai bine de o lună, la noi în cartier, în Șura Mică, se aud bubuituri înfiorătoare. Trepidează efectiv geamurile. Câinele mi-a rupt gardul, perdelele, mi-a rupt efectiv tocul de la ușă în disperarea lui de a ieși afară și nu doar el. Toți câinii din cartier sunt speriați. Am dat mai multe telefoane. Am sunat la poliție în Sibiu, în Ocna, am sunat la pompieri, am sunat la fondul de vânătoare și i-am întrebat ce se întâmplă și dacă aceste bubuituri care se aud sunt autorizate. Dacă sunt trageri în poligon, dacă sunt cei de la fondul de vânătoare, dar nimeni nu mi-a spus nimic, nimeni nu știe nimic. Mi-au spus că din poligonul de la Poplaca este exclus să se audă și că este posibil să fie cei care își protejează culturile de mistreți sau de urși, dar nimeni nu a știut să-mi dea un răspuns concret. Iar bubuiturile se aud în timpul zilei și în zilele lucrătoare. Chiar am vrea să știm ce se întâmplă”, spune o locuitoare din Șura Mică ajunsă la limita răbdării.

Așa arată ușa ruptă de câinele speriat

„Nu știm ce se întâmplă pentru că nu ne anunță nimeni. Habar nu avem ce sunt aceste bubuituri. Oare chiar așa de des să fie făcute exerciții militare?”, se întreabă un sibian.  

De asemenea, pe mai multe grupuri de pe site-uri de socializare sibienii se întreabă ce sunt aceste zgomote.

„Știe cineva ce anume sunt bubuiturile acestea puternice?”, „Ce sunt aceste bubuituri care se aud aproape în fiecare zi?”, sunt doar câteva dintre nelămuriri.

Exerciții și reparații de tehnică militară

Reprezentanții Academiei Forțelor Terestre Sibiu anunță că în această lună au fost mai mute sesiuni de trageri în poligonul din Poplaca, dar și că se lucrează la reparația tehnicii militare și sunt făcute teste.

Astfel, trageri cu muniție reală au fost făcute în datele de 4,5,6,11,12,13,17 și 18 octombrie. De asemenea, vor urma în datele de 19,20,27 și 28 octombrie. Trageri cu muniție de manevră au fost în 3,7 și 14 octombrie și vor urma în 21 și 24 octombrie.

Pe de altă parte, la Sibiu funcționează o bază de reparații a tehnicii militare care în această perioadă a anului efectuează reparații capitale la instalațiile de tragere.

„În această perioadă se verifică legătura elastică la tehnica militară de artilerie. Tragerile se execută cu muniție de manevră, dar fiind vorba de tehnică de artilerie zgomotul este mai mare. În luna octombrie au fost trageri programate în 3, 7, 14 și mai urmează în 21 și 24 octombrie. Iar din informațiile pe care le-am primit de la cei de la baza de reparații știm că în luna noiembrie vor fi patru trageri, câte una pe săptămână. În funcție de complexitatea reparației pe care trebuie să o facă se va auzi șu zgomotul atunci când se vor face verificări. Ce putem promite este că se va trage doar în zilele cu presiune atmosferică scăzută astfel încât sunetul să nu se propage pe văi către localități și că poziția de tragere în poligon va fi aleasă la cea mai mare didstanță posibilă de prima construcție civilă”, spune locotenent colonel Daniel Dorobanţu, şeful Biroului Secretariat al AFT.

Reprezentanții academiei din Sibiu spun că înaintea acestor trageri anunță de fiecare dată primăriile din jurul poligonului Poplaca despre aceste exerciții și despre felul în care acestea se desfășoară. Totodată, exercițiile urmează a fi anunțate și de către biroul de presă prin comunicat astfel încât să nu se mai creeze confuzii.  

Programul tragerilor din Poligonul Poplaca

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

21 comentarii

Sss

Acum 1 an

nonsubiecte Voi sunteti platiti la articole sau la norma?

Raspunde

Gogu

Acum 1 an

3 zile, 3 articole, dar ironia le cam scapa unora. 1: "Sibienii sunt tarani urbani", 2:"Sibienii vor caini in apartament, dar nu ii lasa legea sau vecinii", 3: "Cainii tinuti in apartament strica usile ca sa iasa afara".
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Ne pregătim de ceva băieții, care nu trebuie anunțat? După aia veniți la oamenii ăia să meargă să moară pentru voi. Vă dedic preventiv piesa de la Aerosmith: Dream on.
Raspunde

Si in turnisor s-au auzit extrem de tare

Acum 1 an

tov. Barsan, cu tot respectul, mergeti naibii si trageti cu tunul la Cincu, nu in buza orasului. Trageti numa' cu munitie usoara aci - putin respect pt oamenii din oras.
Raspunde

Hahah

Acum 1 an

Administratia Ratatouille, complet ratatouille. Care aproba poligon de tragere militara in ORAS, ca aia nu mai e poplaca si nici in afara orasului, nu comunica nimic, nu stie nimeni nimic. Clasic, Sibiu Capitala Ratata. Lux. Lasa sa stresam animalele si oamenii si toate cele, ca doar avem artere smart :))
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Poligonul e de mult acolo , dinaintea caselor. Cine a construit langa poligon , e problema lui , sia- asumat si dezavantajele. E ca aia care stau langa aeroport , e strict problema lor daca au construit/ s-au mutat acolo , nu i-a obligat nimeni.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

de când aprobă administrația poligoanele și exercițiile MApN? Postează ce si ce cere, nu te mai da deștept, că iar te-ai făcut de rușine

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

da ce câine karate are, o fi avânt autorizație pentru el?

Raspunde

Narcs

Acum 1 an

MAPN ar trebui amendat și să plătească daune morale cetățenilor din Sibiu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Poate isi muta poligonul de acolo, e aproape in oras. Sunt atea alte pustietati, sa se duca acolo. E bataie de joc la adresa celor care ii platesc.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Oare cine a fost primul , poligonul sau au fost casele/blocurile? I-a obligat cineva sa construiasca langa poligon? ghinion! Sa-si asume acum!

Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

Poate te mută pe tine

Raspunde

Ecaterina Teodoroiu.

Acum 1 an

Pai daca vin rusii si trag cu Shahaduri nu-i vad prea bine pe concetatenii nostrii din Arhitecti.

Raspunde

Nada

Acum 1 an

Sa știti că și la Cincu stau oameni și în împrejurimi, poligonul e abia la câțiva km. Daca nu se doreste in buza orașului, hai sa fie in buza satului, nu? Că acolo nu contează, 'e mai fraieri'.

Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Dimineti la rand si-au inceput tragerile la 6 dimineata! Cei care planifica aceste manevre nu se gandesc ca deranjeaza zeci de mii de oameni, mai ales ca acest poligon se afla la 2 km de cartierele V. Aurie si Turnisor? Ce legi din tara asta le permit aceste lucruri?

Raspunde

Sibianca

Acum 1 an

Doamne, câtă sensibilitate pe aici... V-ați făcut case până în poligon și acum vă deranjează zgomotul... Când ați construit nu v-ați gândit?! Vă luați ogari la bloc și apoi vă plângeți că vă strică prin casă... Ia fiți mai oameni și învățați să trăiți cu toții și sa văsuportați unii pe alții. Că prea vă deranjează orice! Liniște totală nu gasiți decât după poarta din dreptul stației unde întorc autobuzele de pe traseul 1.

Raspunde

Sibianul

Acum 1 an

Sibienii adevărați nu adoptați știu că la ieșirea spre Poplaca este poligon de tragere pentru artilerie de multe zeci de ani și nu au fost deranjați. Acum s-au trezit nou veniții că sunt speriați câinii, că li se dărâmă casele sau că sunt stresați. Măi dar ce sensibili sunteți și începeți să fabulație.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Diogene

Acum 1 an

Poligonul acela nu are ce sa caute atat de aproape de zone locuite, acest lucru este evident. La orice tragere in acel loc este posibila o tragedie. Este o dovada de indolenta, prostie si lipsa responsabilitate, din păcate tipică pentru meleagurile noastre.

Raspunde

ID

Acum 1 an

Și nici ursii la containere, dar...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Din Sibiu

Acum 1 an

Ne plangem de ani de zile. Tremura cladirile in parcul industrial. Teroare... avem senzatia ca se prabusesc. Hello.... spuneti stop odata , s-au facut reclamatii de cel putin 5 ani si 0 efecte. IGNOR pentru toti cetatenii sibiului

Raspunde

Ioan

Acum 1 an

Nu este de la nici un poligon, este o masina rosie sport care și-a modificat tobele si circula in Sura Mica pe drumul principal, parcul industrial si retur si produce niste sunete ca de tun tip mitraliera... ... aviz ptr. politie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus