Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Scandal între locatarii unui bloc din Terezian și medicii care au acolo cabinete: „Este un adevărat circ”

Scandal între locatarii unui bloc din Terezian și medicii care au acolo cabinete: „Este un adevărat circ”

Un scandal ce mocnea de mai mulți ani a izbucnit în urmă cu câteva zile în scara unui bloc din Terezian, unde se află un cabinet cu patru medici de familie. Au fost îmbrânceli, jigniri și un apel la 112 după ce o ceartă între locatari, unul dintre medici și pacienți, a degenerat. Tensiunile pornesc de la faptul că locatarii sunt nemulțumiți că mulți dintre pacienții acestui medic se înghesuie pe holurile scării de bloc, îngreunând accesul în scară și punându-le sănătatea în pericol. Au făcut nenumărate sesizări la Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar până astăzi situația nu s-a remediat așa cum și-ar fi dorit locatarii. Pe de altă parte, medicul implicat în scandal spune că a fost jignită la rândul ei și că locatarii refuză să cedeze un spațiu nefolosit, care ar putea îndrepta lucrurile.

Toată această neînțelegere între locatarii unei scări de bloc din Terezian și medicii de familie care au cabinetele aici are o istorie de câțiva ani. Este vorba despre blocul care aparține Asociației de Locatari CT5/A Terezian. Acolo, într-o scară de bloc, se află un cabinet cu patru medici de familie, care lucrează în schimburi. Deși cabinetul este în acea scară, cel mai probabil, încă din perioada comunistă, tensiunile între locatari și medici au început în urmă cu câțiva ani. În 2017 a fost trimisă prima sesizare către DSP, iar cea mai recentă este datată 12 octombrie 2022. Principalele nemulțumiri ale proprietarilor sunt legate de fluxul de pacienți care ajung în cabinet, numărul mare de oameni bolnavi care așteaptă în scara blocului, mizeria și scandalurile care se iscă.     

„Cabinetele sunt de mult timp deschise. Eu stau din anii 80 în bloc. Prima dată au fost doi medici, Frum și Iordanide, dar nu a fost mizeria asta ca acum. De când sunt cei patru medici aici avem teroare de câțiva ani. Vin mulți oameni în scară și sunt de toate felurile. Unii dintre ei ne-au jignit, mie mi-au spus că locul meu este în cimitir și multe alte cuvinte pe care nu le pot reproduce de rușine. Am depus cinci sesizări la Direcția de Sănătate Publică până acum, pentru că de câțiva ani de zile este nebunia asta pe aici, pentru că sunt prea mulți medici. De exemplu, d-na dr. Boantă de vreun an și ceva nu mai are asistentă și pacienții vin și intră toți cum vor. Eu dacă ies pe ușa de la intrarea în scară, dau peste mine și unii dintre ei sunt chiar brutali, vorbesc urât. Este un adevărat circ”, povestește Aurel Țiplea, președintele Asociației de Locatari.

Omul vorbește și despre un scandal recent, în care o locatară a fost bruscată de unul dintre pacienții medicului Paula Boantă, din spusele bărbatului chiar la cererea medicului.  

„Am avut pe scară o persoană agresată chiar la cererea d-nei dr. Boantă care le-a spus pacienților ei să o scoată afară în urma unei discuții. Atunci s-a sunat la poliție, dar ne-au spus că nu este de competența lor și să ne adresăm DSP-ului”, spune acesta.

De asemenea, menționează faptul că în urma sesizărilor făcute la DSP, situația între locatari și ceilalți medici s-a remediat, aceștia făcând programări și nelăsând pacienții să intre în scară.

„Cu ceilalți medici reușim să avem discuții civilizate. La apartamentul 31, de exemplu, este și mai multă disciplină, pentru că pacienții se programează și ies asistentele afară și iau pacienții înăuntru. Când nu este asistenta, iese doctorul și cheamă oamenii înăuntru. Nu intră în casa scării deloc. Și nu este așa aglomerat ca aici. Aici când plouă sau este frig afară sau ninge intră în scară cu cărucioare, cu sănii. Vă puteți imagina ce este. Nu este în regulă”, mai spune Aurel Țiplea.  

Femeia agresată spune că medicul a numit-o nebună

Ana Alexandru este femeia despre care președintele asociației de locatari spune că a fost agresată. Contactată telefonic aceasta povestește prin ce a trecut.

Strada Gladiolelor, Terezian

„Este un chin. Am fost bruscată de d-na doctor Boantă în momentul în care eu am întrebat-o ce este cu 30 de oameni sau câți erau în casa scării și am rugat-o să-și facă ordine ca să putem circula. În acel moment, ea s-a întors către un pacient, un om înalt, și i-a spus: scoateți-o afară că este nebună. Să mă scoată afară din casa scării unde eu sunt proprietar. Un domn pe care dânsa îl cunoștea m-a prins de spate și m-a târât câțiva metri. Eu am și o operație și acel domn prinzându-mă chiar de locul unde am fost tăiată, eu am țipat, pentru că m-a durut și atunci m-a lăsat în pace. Deci, doamna doctor mi-a spus că sunt nebună și aș vrea să veniți să mă cunoașteți să vedeți că nu sunt nebună. Nebunie este aici. Cu ceilalți doi doctori din celălalt schimb avem liniște. Adică își însoțesc pacienții, fac programări și nu-și lasă pacienții să staționeze pe casa scării. Asta ne-au transmis și cei de la DSP. Într-un schimb se respectă, dar în schimbul d-nei doctor Boantă este nebunie. Am tot suportat cât am fost tânără, dar acum este greu să nu avem liniște de dimineață la 8.00 și până seara la 20.00”, spune femeia.

Atât Aurel Țiplea cât și Ana Alexandru spun că legea este de partea lor. Ambii invocă Ordinul Ministerului 119/2014 unde două alineate fac referire la faptul că aceste cabinete pot fi în scări de bloc doar dacă au intrare separată față de locatari și dacă nu creează disconfort locatarilor.

„Eu am lucrat la grădiniță iar o perioadă am fost și director. În fiecare an la toate grădinițele și școlile se dau autorizații sanitare de funcționare, iar DSP-ul venea și spunea dacă nu faceți zidul acesta, dacă nu mutați sala de mese, în toamnă nu vă dăm autorizația de funcționare. Toată vara lucram și schimbam ca să primim acea autorizație și în cazul de față nu se poate nimic, chiar dacă avem legea de partea noastră”, mai spune Ana Alexandru.

Conducerea DSP-ului cunoaște situația și spune că are în vedere rezolvarea acesteia

Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu confirmă sesizările făcute unității pe care o conduce, dar spune că ordinul menționat de locatari a fost modificat succesiv în decursul a două luni.  

„Ordinul la care fac referire acei oameni a fost modificat în 2018 succesiv, de două ori, în două luni, respectiv în luna august și în luna octombrie, tocmai pe acea intrare separată. În momentul în care a fost introdus acel alineat, medicii au reacționat, pentru sunt multe cabinete în această situație și au cerut modificarea, iar autoritățile naționale au reacționat și acel aliniat a dispărut. Astfel, nu mai este în vigoare intrarea separată a pacienților, dar, pe de altă parte, a rămas acea condiție ca aceste cabinete să funcționeze fără a crea disconfort sau riscuri pentru sănătate locatarilor”, spune directorul DSP.

Acesta spune că, cel puțin ultima sesizare, cea din octombrie, este înregistrată și se vor lua măsuri.  

„Avem înregistrată la DSP sesizarea făcută de președintele asociației de locatari și vom interveni în această situație. Voi încerca să am o discuție civilizată cu toți cei implicați pentru a înțelege că trebuie găsite soluții, pentru că ce se întâmplă acolo nu mai poate continua așa. De aceea sperăm ca împreună cu medicii care desfășoară activitatea în acele cabinete să găsim soluțiile care să evite situația în care pacienții să aștepte pe hol, iar programările, a căror scop este tocmai acesta, sa fie făcute și in conformitate cu contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate”, mai spune Horațiu Cojocaru.

Medicul implicat în scandal spune că deși a găsit soluții, locatarii le-au refuzat

Contactată telefonic, medicul Paula Bontea spune că într-adevăr sunt tensiuni, însă ele sunt generate de locatari.

„Conflictele au fost generate de locatari. Ei se leagă de pacienții noștri, îi îmbrâncesc. Un scandal mai mare a fost de curând, într-o zi în care ploua tare. N-am spus ca doamna din scară (n.r. Ana Alexandru) să fie scoasă afară. Auziți, doamna respectivă m-a jignit foarte urât. Eu aveam o pacientă care fusese rănită, eram cu plaga deschisă, făceam pansament și doamna a venit foarte insistentă să mă duc. Atunci ploua foarte tare. De asta s-a creat și acea situație, pentru că, în rest, noi avem grijă ca pacienții să nu stea pe holuri. Noi avem o parte din hol care ne este atribuită pentru că suntem proprietari ca și dânșii. Doamna respectivă m-a jignit în repetate rânduri, dar în acea zi a fost apogeul. Eu m-am abținut să-i spun ceva și deși eram un car de nervi nu i-am spus nimic”, povestește medicul Boantă.

Aceasta mai spune că locatarilor li s-a oferit o soluție, dar au refuzat-o.

„Există o soluție la toată această problemă. În scară sunt două camere de biciclete în care se strâng tot felul de resturi, de sticle de plastic, de tot ce nu le mai trebuie celor de pe scară. Sunt două spații din care și noi avem o parte bună și le-am propus să ni le cedeze, contracost, și să putem face ieșirea separat, ocolind scara blocului, dar două doamne care sunt foarte incisive au refuzat. Soluția ar fi, dar dacă există rezistența asta din partea lor noi nu avem cum să modificăm”, mai spune medicul.

În cabinetele din scara blocului din Terezian lucrează în schimburi medicii Paula Boantă și Adrian Banea și medicii Anca Popa și Marcela Răulea în celălalt schimb.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Iliescu

Acum 1 an

Probabil nu s-au inteles sa le mai dea concedii medicale aiurea ... si sunt ciodosi. Tipic locatari de bloc... dar cand au nevoie de medici urla cu disperare .... josnica societate
Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 an

In anii 80 medicii de familie, de circa cum erau numiți, aveau doar un anumit nr. de pacienți. Acum, din lăcomie, medicii de familie au f. multi pacienți, de aceea e aglomerație și scandal. Au înscris o grămadă de pacienți că sa ia banu'!
Raspunde

Norm

Acum 1 an

Un lucru este cert, cabinetele nu au ce cauta intr-un imobil de tip bloc de locuinte.
Raspunde

Dr Who Han :)

Acum 1 an

Locatarii din bloc au dreptate. E nefiresc sa aiba acces comun cu un numar mare de persoane bolnave, unele cu boli cronice , dar altele cu boli transmisibile. Oricat de mult te-ai proteja, a traversa un mediu potential infectios este periculos. Si nu cred ca medicii au o lampa cu ultraviolete pe casa scarii ( ar fi si ilegal) sa o lase aprinsa zilnic, dupa plecarea pacientilor ( asa cum trebuie in cabinet) si fara ca in acea perioada locatarii sa mai traverseze zona. Solutia trebuie sa fie accesul separat. Daca nu se poate face, atunci sa schimbe locatia cabinetului. Nu ar fi nici primii, nici ultimii. Bani ar avea... fiecare medic castiga peste 25000 lei lunar de la casa de asigurari+vaccinurile de la DSP pentru copii...
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Adevarul e ca nu ar trebui ca legea sa permita ca in blocurile de locuinte, unele apartamente sa isi schimbe destinatia in cabinete medicale, in apartamente cu regim hotelier, cine stie ce sedii de firme sau ateliere de prelucrari diverse. E o mare aberatie si o enorma greseala ca s-a dat drumu la asa ceva. Ar fi timpul sa se renunte pentru ca daca blocul a fost conceput de la bun inceput cu apartamente de locuinte unde sa locuiasca oameni asa ar trebui sa ramana. Nu sa ii stresezi cu tot felul de nevolnici. Daca sunt apartamente inchiate in regim hotelier iti vin toata ziua unii care numai chefuri, galagie, nu le pasa ca au locatari dedesubt, deasupra, in stanga sau in dreapta, locatari care poate lucreaza in schimburi si au nevoie de odihna. La fel si cu cabinetele medicale unde vin zilnic puhoaie de necunoscuti si iti creeaza disconfort atat prin obstructionarea casei scarii cat si prin galagia produsa de atatia oameni ce se perinda pe acolo
Raspunde

CM

Acum 1 an

Turnul Sfatului, nu aveți nici o noutate despre acest subiect? Ați monitorizat situația, ca niște jurnaliști profesioniști ce sunteți? S-a rezolvat totul între timp?
Raspunde

Victor

Acum 1 an

Dar ce caută un cabinet medical doua mai rău intr un bloc de locuinte???? Inadmisibil! Chemată Poliția in fiecare zi sa facă ordine, zilnic plângeri la Direcția Sanitara și dați in judecată!!! Dacă mai era pandemie ar fi focar de infecție! Desființați automat nu se poate așa ceva!!!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Groaznic, mai ales ca in Sibiu este plin de bolnavi! Dar cine le a dat autorizație de functionare? Având in vedere ca este ansamblu de locuințe nu trebuia aprobare???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus