Luni,
04.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Fabricile de medicamente din țară ar putea opri producția. Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278% din cauza creșterilor la materia primă și utilități

Fabricile de medicamente din țară ar putea opri producția. Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278% din cauza creșterilor la materia primă și utilități

PRIMER, sindicatul care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară, printre care și Fabrica Polisano din Sibiu, atrage atenția asupra situației critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din țară, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producția anumitor medicamente fabricate local.

Motivul ține de ”creșterea abuzivă a costurilor cu utilitățile, materiile prime și materialele utilizate în producția de medicamente, mai mari chiar și cu 300 la sută, față de anul trecut”.

Citește și: Gruia Stoica: ”Fabrica de medicamente Polisano Sibiu se apropie de lansarea primul său medicament oncologic solid”

Conform datelor furnizate de sindicat, Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar prețul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110.

”În ceea ce privește prețurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice și acestea au crescut simțitor, cu până la 150%, față de anul trecut: Amidon porumb modificat – 155%; Acid benzoic – 147 %; Carbonat de calciu – 112%; Acid clorhidric diluat – 107%; Hidroxid de sodiu – 92%. Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit și cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situație generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale și materii prime folosite in industria farmaceutică. La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, transmite PRIMER.

În acest context, sindicatul solicită autorităților să intervină, ”față de toate aspectele menționate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al prețului la medicamente”, astfel încât, variațiile din economia reală actuală să se reflecte în prețul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

In Romania sunt prea mulți hoți, tot mai ieftin e din import.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus