Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cinci alimente care cresc inflamația în corp

Cinci alimente care cresc inflamația în corp

Parcă este un trend să vorbim despre inflamație. Și mai nou toată lumea leagă inflamația cu dieta pe care o avem. Dar hai să vedem mai concret.

Ce este inflamația?

Inflamația reprezintă răspunsul organismului nostru la un factor iritant. Acest factor iritant poate fi un virus, o bacterie, un obiect starin, o anumită substanță. 

Inflamația poate fi acută sau cronică.

Inflamația acută este modul în care corpul nostru se apară când este “atacat”, reprezintă un mod de apărare și începere a vindecării.

Inflamația cronică vine cu multe dezavantaje, fiind cauza mai multor boli. (diabet, obezitate, boli cardiovasculare).

Inflamația cronică este intens studiată și s-a ajuns la concluzia că ceea ce mâncam întreține sau nu această inflamație cronică.

Vreau să îți prezint mai jos top 5 alimente care cresc și întrețin inflamația în organism.

1. Zaharul și toate produsele care conțin zahar.

Când spun zahar mă refer și la zahărul ascuns din majoritatea produselor procesate. Zaharul clasic îl mai întâlniți pe etichete sub denumirea de sucroză.

De asemenea siropul din porumb, cu conținut ridicat în fructoză, întâlnit pe etichete sub denumirea de sirop fructoză, este tot un zahar care este tot atât de “inflamator” că și zahărul clasic.

Te invit să înțelegi puțin chimia:

Zaharul este 50% glucoza și 50% fructoză.

Siropul de porumb este 45% glucoză și 55% fructoză.

Nici nu mai am vreo îndoială - produsele care conțin zahăr adăugat ne fac rău și pot creste inflamația, care poate cauza diverse boli.

Care sunt aceste produse?

Din păcate sunt majoritatea produselor din supermarket. Zaharul stă ascuns de la banalele conserve de mazăre sau sos tomat până la sucurile acidulate și neacidulate.

Consumul produselor cu zahăr adăugat crește în primul rând nivelul acidului uric în organism, care crelte inflamația în corp și automat conduce la rezistența la insulină.

Vreau să mă asigur că nu am nimic cu produsele care conțin zahăr natural, precum fructele.  Marea problemă sunt produsele procesate, în care se adaugă zahăr sub diferite forme și denumiri.

Dacă iți dorești să scazi inflamația în organism atunci poți să te oprești să mai consumi bomboane, ciocolată, băuturi acidulate de tot felul, prăjituri și alte produse de patiserie. Chiar și banalele cereale pentru micul dejun sunt pline de zahăr.

2. Grăsimile artificiale trans

Stiu că poate știi despre grăsimi că sunt rele. De fapt vreau să iți spun că exista anumite grăsimi bune, care vin cu o groază de avantaje pentru bunul mers al organismului nostru.

Cele mai periculoase grăsimi sunt grăsimile trans. Acestea ar trebui să le elimini definitiv din dieta ta.

Grăsimea trans este grăsime nesaturată, în forma lichidă la care se adaugă hidrogen pentru a o face mai stabilă și solidă.

Grăsimile trans se ascund pe eticheta sub denumirea de grăsimi parțial hidrogenate.

Margarina este o grăsime trans. Nici nu ar trebui să cumperi un astfel de aliment.

Care sunt mâncărurile care ascund grăsimi de acest fel? Cartofii prăjiți, toată mâncarea prăjită, popcornul pe care îl faci la microunde, toate prăjiturile ambalate din comerț, unele produse de patiserie.

3. Uleiurile vegetale și din semințe

Știu că poate părea ciudat, știu că de multe ori crezi că uleiurile vegetale sunt o alegere excelentă, însă nu e chiar așa.

Uleiurile vegetale cresc foarte mult inflamația în corp.

Aceste uleiuri au fost intens promovate că fiind sănătoase. Printre acestea se numără uleiul de soia, uleiul din porumb, uleiul din rapița, uleiul de floarea soarelui.

Poți să controlezi foarte ușor consmul acestor uleiuri. Pur și simplu nu le cumperi și evită cât poți de mult produsele procesate, unde cu siguranță sunt “ascunse” aceste tipuri de uleiuri.

Practic consumul acestor uleiuri vegetale industriale nu fac altceva decât să iți crească raportul dintre Omega 6 și Omega 3.  Acest lucru are un impact negativ asupra sănătății.

În plus, uleiurile vegetale nu sunt stabile și oxidează foarte repede. Când sunt încălzite se eliberează o serie de alti compuși dăunători organismului uman.

Pe lângă toate aceste minusuri conțin și aditivi sunt produse de regulă din recolte modificate genetic .

4. Carbohidrații rafinați

Carbohidrații au o reputație proastă. Multă lume fuge de carbohidrați, însă lucrurile nu stau chiar așa.

De fapt carbohidrații rafinați sunt marea problema a omului modern și aceștia recoamnd să fie excluși cât de mult posibil din dieta ta.

Ce sunt carbohidrații rafinați?

Sunt acei carbohidrați a căror fibre au fost distruse. Fibrele sunt acelea care ne ajuta să ne simțim sătui, țin glicemia sub control, reprezintă chiar hrana pentru bacteriile bune din intestinele noastre.

Este dovedit științific că atunci când consumi carbohidrați rafinați inflamația în corp creste în mod alarmant.

Unde se găsesc acești carbohidrați rafinați?

În dulciuri, pâine, paste, cereale, prăjituri, bomboane, băuturi acidulate și țoată mâncarea procesata care conține faină albă și zahăr.

5. Alcoolul

Referitor la acest aspect există puțină controversă.

Dar iar mă întorc la ideea mea de baza că moderația este “mama stilului de viață sănătos”.

Consumul moderat de alcool nu este neapărat periculos, însă atunci când se consumă masiv alcool atunci crește foarte mult și inflamația în corp.

Dar ce înseamnă moderat? Cum definim acest moderat?

Din punctul meu de vedere moderat înseamnă deloc la persoanele care au probleme digestive - iți explic imediat și de ce.

Tot din punctul meu de vedere, în cazul unei persoane săntoase, fară probleme digestive moderat poate însemnă 1-2 pahare pe săptămână.

Moderat poate însemna un pahar pe zi în cazul femeilor și maxim două în cazul bărbaților- din punct de vedere al specialiștilor.

Daca te confrunți cu disconfort digestiv, cu stări de balonare atunci îmi doresc foarte mult să iți propui o perioada de vreme să nu consumi alcool. Ce se întâmplă când bei mult alcool? Bacteriile toxice din colon ajung în organism. Persoanele aflate în aceasta situație se confrunta cu sindromul “intestinului permeabil”  care trebuie “rezolvat” cât mai curând posibil.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Dsgfhdfh

Acum 1 an

deci conforma la acest articol nu mai mancam nimic... de ce nu scrieti si exemple de ce anume sa se manance ca la ce este scris in articol mai poti sa mananci doar iarba si aer sau apa. Vai si amar de astfel de recomandari facute din pix.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus