Fabrica de Zahăr Bod nu își mai deschide porțile pentru zahăr, a anunțat proprietarul afacerii, Mihaela Neagu. Ea deține și Fabrica de zahăr din Luduș, acolo unde se va concentra întreaga activitate pe acest domeniu, precizează Economica.net.
În 2021, proprietarii Fabricii de Zahăr Luduș au achiziționat prin compania SC Best Achiziţii SR și fabrica de zahăr de la Bod, dar aceasta a rămas nefuncțională până acum. Este folosit doar brandul Bod pe zahărul produs la Luduș.
„Mi-am dorit să investesc banii în România şi am salvat de la faliment două fabrici de zahăr. La Bod acum avem 45 de angajaţi şi rafinăm zahăr din zahăr brut din import, dar vom începe să facem şi din sfeclă de zahăr”, declara în momentul preluării, Mihaela Neagu.
Acum, planurile antreprenoarei legate de fabrica de la Bod sunt incerte. „Nu o să mai deschidem la Bod, pentru că noi nu avem suprafețe (contractate cu fermierii pentru sfeclă n.red.) pentru Luduș. O să îi dăm altă destinație”, a explicat pentru Economica antreprenoarea Mihaela Neagu.
Din informațiile Economica, prețul de bază propus de procesatori fermierilor, a scăzut anul acesta cu 36% față de anul trecut, de la 41 de euro tona la 26 de euro tona. Și aceasta în condițiile în care prețul mediu al zahărului din UE, comunicat de Comisia Europeană, s-a diminuat cu 32,6% în decembrie 2024 față de perioada similară a anului trecut. (947 de euro tona vs 638 de euro tona, conform ultimelor date disponibile).
În industria zahărului, prețul de bază despre care aminteam anterior este un preț ce ține cont de prețul mediu de vânzare al zahărului alb coroborat cu conținutul de zahăr al sfeclei. Acesta pornește anul acesta de la 26 de euro pe tonă pentru sfecla cu conținut de zahăr de 16%, în condițiile în care prețul zahărului este de 450 de euro pe tonă. Dacă prețul zahărului din piață crește, spre exemplu, la 500 de euro pe tonă, atunci și fermierii ar încasa o bază ce pornește de la 28,6 euro pe tonă.
Pe măsură ce prețurile din piață ale zahărului sunt mai mari și calitatea sfeclei este mai bună, atunci și prețul obținut de fermier este mai mare. La un conținut de zahăr de 18% în sfeclă, prețul de bază obținut de fermier ar porni de la 30 de euro pe tonă.
Pe de altă parte, fermierii sunt penalizați dacă oferă sfeclă cu conținut de zahăr sub 16%.
„Noi am oferit două variante, una cu preț, să spunem fix, și una cu preț de bază variabil, în funcție de prețul de vânzare al zahărului. Fermierii au ales a doua variantă. Astfel, astăzi (19 februarie n.red.) când prețul la zahăr este 550 de euro, fermierii ar lua 31,45 de euro pe tona de sfeclă cu conținut de 16%”, a declarat pentru Economica Mihaela Neagu, proprietar al Fabricii de Zahăr Luduș.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, cel mai bun an în județul Sibiu, în privința producției de sfeclă de zahăr a fost în 2013, atunci când s-au recoltat peste 36 de mii de tone de sfeclă de zahăr.
Anul 2023, ultimul care apare în statistici, a avut o producție de 4,5 ori mai mică: puțin peste 8.000 de tone.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 15839
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibianul vesel
Acum 2 ore
Unsibian
Acum 3 ore
PUTEREA
Acum 3 ore
La noi la sat reactionam, nu preintampinam
Acum 5 ore
Sibian