Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum vor fi salvate 16 case din Biertan și Arpașu de Jos. „Două persoane chiar voiau să le dărâme în primăvară”

Cum vor fi salvate 16 case din Biertan și Arpașu de Jos. „Două persoane chiar voiau să le dărâme în primăvară”

Săptămâna aceasta Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat Contractele de finanțare pentru alte patru rute turistice și culturale din Programul „România atractivă”. Din județul nostru, satele Biertan și Arpașu de Jos fac parte din Ruta Satelor cu Arhitectură Tradițională și vor primi bani pentru renovarea a 16 case. Primarii celor două localități spun că proiectul este primul care se adresează comunității private și că oportunitatea este una extraordinară.

Pentru ruta satelor cu arhitectură tradițională ministerul va oferi 9, 78 de milioane de euro. Comunele care vor beneficia de aceste fonduri sunt sunt comuna Saschiz din județul Mureș, comuna Biertan din județul Sibiu, comuna Arpașu de Jos în județul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita și comuna Roșia Montană din județul Alba.

Opt case din Biertan vor fi renovate

Primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir, spune că este primul proiect pe fonduri europene în care primăriile aplică pentru o proprietate privată, iar prin finanțarea primită opt case din localitate vor putea fi renovate. De asemnea, s-a realizat deja o expertiză tehnică pentru a se stabili renovările de care are nevoie fiecare casă în parte.

„Primul ghid de finanțare a apărut undeva prin luna februarie, atunci s-a făcut selecția satelor. Ministerul a propus mai multe rute.  O rută era cea caselor cu arhitectură tradițională. Prima selecție în acest ghid a fost cea a satelor. Doar 20 de sate puteau primi finanțare din toată România. Din județul nostru au fost selectate Biertan și Arpașu de Jos. După selecție, s-a întrunit o comisie formată din arhitectul șef al județului, reprezentanți de la Consiliul Județean care se ocupă de siturile UNESCO, arhitecți de la Muzeul Astra, reprezentanți de la Direcția de Cultură, un reprezentant al Institutului Național al patrimoniului, cărora m-am alăturat și eu. Toate casele sunt locuite în acest moment”, a spus primarul  pentru Turnul Sfatului.

Cum arată casele din Biertan care au primit finanțare:

„Două persoane chiar voiau să le dărâme”

Tot opt case vor beneficia de finanțare și în Arpașu de Jos. Primarul Constantin Văcariu spune că fondurile au venit exact la momentul potrivit pentru că există și situații în care locuitorii se gâneau să renunțe la case și să le dărâme.

„Opt case vor fi renovate. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 60.000 de euro. Probabil în primăvară se va termina toată documentația de expertiză, de evaluare și achizițiile publice pentru executarea lucrărilor de intervenție. Inițial au fost 12 case în circuit, din care au rămas numai opt. Este prima modalitate de finanțare a unui proiect care se adresează privatului. Două persoane chiar voiau să le dărâme în primăvară așa că proiectul este binevenit.”

Cum arată casele din Arpașu de Jos care au primit finanțare:

Ce spun locuitorii

Una dintre casele care urmează să fie renovată face parte din ansamblul episcopal de la Biertan și constituie un centru pentru tineret. Preotul Ulf Zigler descrie finanțarea ca o șansă mare pentru dezvoltarea comunei.

„Este un lucru minunat, este prima dată când este posibil să beneficiem de fonduri care intră în domeniul privat. Cred că este o șansă mare pentru Biertan. Faptul că Biertanul este monument UNESCO îngreunează foarte mult întreținerea caselor și mulți nu-și pot permite să lucreze după normele monumentelor istorice. Casa face parte din ansamblul episcopal din Biertan, sunt trei clădiri, este cea mai veche din cele trei”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.

Care sunt celelalte trei rute pentru care ministerul va oferi finanțare

Pe lângă Ruta Caselor Arhitecturale, aște trei rute au primit finanțare. Ruta curiilor va fi finanțată, în baza contractelor semnate, cu 7,88 milioane euro. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj.

Ruta culelor va primi, în baza noilor contracte, o finanțare de 2,48 milioane euro. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (județul Gorj) au fost semnate luni.

Prin contractele semnate luni va fi finanțată și Ruta Delta Dunării cu 0,57 milioane euro. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic, iar luni a fost semnat contractul de finanțare pentru obiectivele din localitățile Chilia Veche și Periprava.

În cursul săptămânii trecute, au fost semnate contacte de finanțare în valoare de 68,5 milioane euro pentru investiții în obiectivele incluse în șase rute culturale și turistice din Programul „România atractivă”: ruta castrelor, ruta castelelor, cetăților, ruta Sfântului Ladislau, a bisericilor de lemn și ruta mănăstirilor din zona Moldovei.

De asemenea, în cadrul aceleiași componente a Planului Național de Redresare și Reziliență au fost semnate contracte în valoare totală de 59 milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a 8 muzee și memoriale: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, Muzeul identităților și conflictelor transilvănene,  Memorialul Revoluției-decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării, Râpa Robilor și Muzeul ororilor comunismului.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Cosmin

Acum 1 an

Dar de ce nu puneti poze cu toate casele?
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Frumos ! Si dupa renovare / restaurare, le vor vinde ? Presupun ca nu au voie ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus