Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Medicul endocrinolog sibian Mihaela Stanciu, despre efectele sării iodate. „Lipsa iodului are multiple efecte adverse asupra creșterii și dezvoltării”

Medicul endocrinolog sibian Mihaela Stanciu, despre efectele sării iodate. „Lipsa iodului are multiple efecte adverse asupra creșterii și dezvoltării”

Este importantă sau nu prezența iodului în sarea alimentară? Este nocivă pentru sănătate folosirea acestui condiment în prepararea produselor? Dezbaterile pe această temă nu sunt noi. Despre aportul sării iodate se discută deja de câțiva ani buni. Conferențiar. Univ. Dr. Mihaela Stanciu, medic primar endocrinologie, șefa Compartimentului Clinic Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, explică pentru Turnul Sfatului ce s-ar întâmpla dacă iodul ar lipsi din alimentația noastră și prezintă o situație care arată că 88% din populația globului folosește sarea iodată.

Medicul Mihaela Stanciu, șefa Compartimentului de Endocrinologie din cadrul Spitalului Județean, subliniază faptul că deficitul de iod are multiple efecte adverse asupra creșterii și dezvoltării. De-a lungul timpului mai multe țări au emis o legislație pentru iodarea obligatorie a sării pentru a suplini deficiențele de iod și pentru a preveni astfel, îmbolnăviri grave.

„Dietele din multe țări nu pot furniza iod adecvat fără fortificarea sării cu iod. În 2020, 124 de țări au legislație pentru iodarea sării obligatorii și 21 au legislație care permite iodarea voluntară. Drept urmare, 88% din populația globului folosește sare iodată. Pentru studiile populaționale, concentrația de iod urinar (UIC) trebuie măsurată și exprimată ca mediană, în μg/L. Numărul țărilor cu un aport adecvat de iod aproape s-a dublat de la 67 în 2003 la 118 în 2020. Cu toate acestea, 21 de țări rămân deficitare, în timp ce 13 țări au aport excesiv, fie din cauza excesului de iod din pânza freatică, fie din cauza sării supra iodate”, spune medicul.  

Aceasta precizează că este nevoie de sprijinul continuu al programelor de iod pentru a susține aceste realizări globale remarcabile și pentru a ajunge la țările care au rămas cu deficit de iod.

„S-au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește creșterea aportului de iod și eliminarea tulburărilor legate de deficitul iodat în ultimele trei decenii. Acest lucru se datorează în principal extinderii iodării sării în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, pentru a consolida și susține aceste realizări și pentru a ajunge în țările rămase cu deficit de iod, sunt necesare perfecționări în programele de iodizare a sării. Există un interes în creștere la nivel mondial pentru reducerea consumului de sare pentru a preveni hipertensiunea arterială și alte boli netransmisibile. Au fost exprimate îngrijorări că programele de reducere a sării alimentare ar putea avea un impact negativ asupra programelor de prevenire a deficienței de iod și, dimpotrivă, că sarea de iodizare ar putea încuraja un aport mai mare de sare”, mai spune dr. Mihaela Stanciu.  

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că aceste programe sunt compatibile, dar trebuie să fie aliniate cu atenție. Ambele programe au elemente comune, inclusiv monitorizarea programului prin colectarea de urină și interacțiunile cu industria alimentară și a sării.

„Pe măsură ce aportul de sare scade, nivelul de iod poate fi crescut în sare pentru a se ajusta la reducerea recomandată a sării alimentare la mai puțin de 5 g/zi”, mai spune medicul.

AUR a înaintat un proiect de lege pentru interzicerea sării iodate

La finalul săptămânii trecute Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman şi pentru hrana animalelor. Aceștia au transmis un comunicat de presă în care citează un studiu realizat în 2015 de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România și punctează că studiul relevă o serie de „efecte negative” ale folosirii sării iodate.

Medicii endocrinologi atrag însă atenția că deficiențele de iod care pot apărea în momentul în care sarea iodată dispare duc spre afecțiuni mult mai grave și mult mai greu de tratat.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Sarea iodata nu trebuie sa disparA ci trebuie sa fie o optiune, mai ales pentru cei deficitari la iod. Restul care nu au nevoie de iod de ce sa li se impuna prin "lege" sa consume aceasta sare? Informati-va de ce a fost introdus iodul si cine la introdus. Sau nu? Acceptati tot ce vi se da din "surse sigure"?
Raspunde

Omu

Acum 1 an

Pentru ca exista un deficit de iod la o parte din populatie trebuie sa ia toata populatia iod? Cum prea putin iod nu este bun prea mult nu este tot asa?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Pentru AUR ar trebui adaugat albastru de metilen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus