Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

O artistă și-a transformat pasiunea în afacere. „Am hotărât să mă mut din București în Sibiu și să lucrez pentru mine”

O artistă și-a transformat pasiunea în afacere. „Am hotărât să mă mut din București în Sibiu și să lucrez pentru mine”

Arta și designul grafic sunt pentru Alexandra Stoica mai mult decât pasiuni. Pentru ea reprezintă un stil de viață pe care tânăra îl iubește și care îi oferă împlinire. Împreună cu partenerul ei Vlad Dumitru, tânăra a reușit să creeze ceea ce se numește Enjoy Art Studio, un studio artistic și creativ care își propune să ajute firmele și micile proiecte să găsească o identitate vizuală cât mai profesionistă și mai aproape de ceea ce li se potrivește.

Alexandra este din Caransebeș, iar de șase ani s-a stabilit în Sibiu. Înainte să ajungă aici a locuit în Timișoara, unde a urmat cursurile Facultății de Artă, iar apoi a lucrat în București. În prezent, tânăra este pictor la Teatrul Gong Sibiu, în cadrul atelierului de producție. Totodată, este membră în Asociația Brukenthal von Studio, o asociație artistică unde se organizează expoziții și evenimente de artă contemporană,  iar de cinci ani este și organizator Street Delivery.

„La teatrul de copii observ fascinată cum oamenii nu îmbătrânesc dacă se joacă constat. În câteva cuvinte m-aș descrie așa: creativitate, culoare, joc, libertate și emoție. Îmi place să grădinăresc, să merg pe bicicletă și să călătoresc. Iubesc arta și vreau să transmit asta și oamenilor în toate activitățile pe care le am. Sunt dependentă de natură și sunt înconjurată de muzică în fiecare zi”, spune Alexandra.

De la București, la Sibiu

Pe lângă toate activitățile în care este implicată, Alexandra și-a făcut timp și de o mică afacere pe care a construit-o împreună cu partenerul ei, Vlad. S-a mutat de la București la Sibiu și și-a dorit să lucreze pentru ea. Căpătase experiență în domeniul graficii, iar asta i-a dat încrederea și dorința de a-și face propriul studio de artă.

„Dintotdeauna am fost un antreprenor în domeniul artelor vizuale, mama mea mi-a transmis asta, ea făcea de când eram mică picturi în camerele copiilor, făcea mărțișoare și le vindea și tot felul de alte activități. Astfel că atunci când m-am simțit sigură pe mine cu designul grafic și branding-ul, am hotărât să mă mut din București în Sibiu și să lucrez pentru mine. În București lucrasem la mai multe agenții de publicitate unde am fost fascinată o perioadă de proiectele la care puteam să particip. De la spoturi publicitare, la muncă în televiziune unde făceam grafica pentru meteo și decoruri de studio, până la animație. Pe toate le-am experimentat”, povestește artista.

„Enjoy Art Studio a venit ca o necesitate”

De trei ani, împreună cu Vlad, Alexandra a reușit să-și deschidă și un mic studio, un loc care i-a devenit foarte drag. Este chiar în apropiere de centrul orașului, la mansarda restaurantului Hermania, cu care tânăra colaborează pe partea grafică și cărora le este recunoscătoare pentru că i-au pus la dispoziție acest loc minunat.

 „Enjoy Art Studio a venit ca o necesitate. Eu și Vlad, care și el este fotograf si videograf și se joacă cu video uneori, lucram deja în domeniul acesta, iar când toată lumea ne cerea factură ne-am dat seama că ar fi minunat să avem un studio artistic. Aici eu pictez și fac branding, dar cel mai mult îmi place să fac identitate vizuală”, spune Alexandra.

Grafica mai multor meniuri din restaurantele din Sibiu este făcută de Alexandra

La început, tânăra a colaborat cu o agenție de turism. Aici a cunoscut foarte mulți oameni din această lume. „Făceam materiale de promovare turistică, cataloage, hărți, flyere, materiale grafice pentru târguri de turism atât naționale, cât si internaționale. Am făcut grafica meniurilor pentru o mare parte din cafenelele și restaurantele din Piața Mică.”

Scopul celor doi este să ajute firmele să își găsească o identitate vizuală cât mai profesionistă și mai aproape de ceea ce li se potrivește.

„Ca și graphic designer, colaborez mereu cu un om de strategie. Scopul meu mereu este să și educ oamenii atunci când văd că nu știu nimic despre acest domeniu, cred că altfel nu îmi apreciază munca. Cred, de asemenea, că designul este mai mult decât o carcasă goală arătoasă. Este mai degrabă util și trebuie să fie de durată”, explică Alexandra.

„Mă inspiră oamenii muntelui, demni și curajoși” 

O inspiră natura, oamenii pe care îi întâlnește, dar și locurile pe care le vizitează.

„Uneori îmi iau tableta și lucrez direct în livadă. Mă inspiră copiii și jocul. Cred că e important să păstrăm viu copilul din noi, negreșit. Mă inspiră oamenii muntelui, demni și curajoși. Mă inspiră poveștile fascinante ale oamenilor frumoși și optimiști cu orice preț. Niciun proiect nu seamănă cu altul, tot timpul este ceva nou care mă surprinde și care mă provoacă.”

Ce și-ar dori este ca arta să pătrundă și în mediul rural. Tocmai din acest motiv, își dorește să dezvolte un astfel de proiect. „Pe viitor, îmi doresc să dezvolt un proiect de promovare a artelor în mediul rural, unde simt că oamenii nu au acces la artă. Eu m-am regăsit la Sibiu, am regăsit aici timpul care îmi lipsea, am regăsit bucuria oamenilor”, concluzionează tânăra.

Pe Alexandra o puteți urmări aici, iar mica ei afacere o găsiți aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Timisoara, Bucuresti si Sibiu alcatuiesc labirintul artistilor romani.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Un popor fara cultura e un popor populist, asa ca felicitari pentru ceea ce faceti!
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

In sfarsit, un afacerist care are si un loc de munca platit de stat! Asa te poti juca de-a afacerea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus