Vineri,
04.10.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Dezbatere pe legile Educaţiei organizată de USR la Sibiu: "Sistemul a ajuns foarte rigid, obtuz şi închis la orice vine, ca sugestie, din afară"

Dezbatere pe legile Educaţiei organizată de USR la Sibiu:

"Un sistem educaţional performant necesită finanţare corespunzătoare, profesori bine pregătiţi şi liberi de ingerinţele politicului", este concluzia unei dezbateri pe tema legilor Educaţiei, organizată de USR la Sibiu, se precizează într-un comunicat de presă transmis de USR.

Discuţiile de la Sibiu, organizate şi moderate de senatorii USR Silvia Dinică şi Ştefan Pălărie, s-au concentrat pe chestiuni legate de sistemul de educaţie pre-universitar: creşterea finanţării reale pentru educaţie; încurajarea tinerilor bine pregătiţi să aleagă o carieră didactică; bunele practici pentru asigurarea educaţiei pentru copii cu nevoi educaţionale speciale cât şi pentru cei care performează la anumite discipline sau în anumite domenii; depolitizarea concursurilor şi a ocupării funcţiilor din inspectoratele şcolare pe bază de competenţe şi nu pe baza afiliaţiilor politice; etc.

"Am început să organizăm această serie de dezbateri în momentul în care am văzut că modificările propuse de către fostul ministru Cîmpeanu la Legea Educaţiei au fost elaborate fără nicio consultare reală. Nişte ”băieţi deştepţi din Educaţie” au pus pe masă nişte modificări care făceau un rău incomensurabil educaţiei. Am cerut noului ministru, doamna Ligia Deca, să vină în Parlament şi să vedem ce putem face împreună pentru educaţia din România. Până acum nu a răspuns şi, din păcate, nu se întrevede nici la dumneaei o disponibilitate pentru dialog. Noi asta am făcut şi azi, am dialogat cu cei cărora chiar le pasă de educaţie", a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie.

La rândul ei, Silvia Dinică a susţinut în cadrul dezbaterilor de la Sibiu că forma actuală a proiectelor supuse consultării trebuie să se schimbe.

"Din păcate, sistemul a ajuns foarte rigid, obtuz şi închis la orice vine, ca sugestie, din afară. Mă bucur că avem caravana pentru că putem avea un ecou cât mai mare în ţară şi pentru că putem colecta şi propune soluţii corecte" a mai declarat senatoarea Silvia Dinică.

USR consideră că îmbunătăţirea performanţei sistemului educaţional nu se poate face fără:

- Asigurarea finanţării reale a sistemului educaţional

- Depolitizarea reală a conducerii şcolilor şi inspectoratelor şcolare

- Asigurarea unui salariu decent pentru cadrele didactice aflate la început de carieră

- Adoptarea de măsuri energice care să contribuie la reducerea abandonului şcolar

- Combaterea fraudei academice şi a plagiatelor

Dezbaterea de la Sibiu face parte dintr-o caravană iniţiată de USR care a debutat la Constanţa şi a trecut prin Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara. Caravana se va încheia săptămâna următoare, la Câmpulung Muscel.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Ma mir ca s-au abtinut (deocamdata) de la adauga pe lista si ceva puncte ***omarxiste. Nu de alta dar nu ar fi o premiera, le-au mai vanturat de cateva ori prin presa. Strict lista prezentata suna ok.
Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 1 an

Ar trebui introdus un regulament de functionare a scolilor clar! Disciplina, uniforme, parinti mai putin guresi, dar preocupati de copii...
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

USR ar trebui să se preocupe mai ales de măști, certificate verzi, trotinete electrice, doze, LGBT și educație sexuală în grădinițe. La asta se pricepe atât Barna cât și Cioloș.
Raspunde

Dani

Acum 1 an

Salarii decente? Intrebati pe cei din invatamant (scoli, gradinite ) ce salarii au? Apoi intrebati pe cei din primarii de comune, mai ales, si vedeti ca cei din invatamant au salarii duble, pe cand cei din primarii au ramas la minimul 2080 lei dupa legea din 2018 + vechime, indiferent ca ai studii superioare sau nu, ajungi la un 2600 -2700 lei dupa 10 ani vechime, 25 zile concediu, nu 60 -70 zile concediu, ca in invatamant. Rusine, primarilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus