Marţi,
08.10.2024
Ceata
Acum
7°C

Tudor Băcilă, singurul elev sibian calificat la o olimpiadă internațională, s-a întors acasă cu medalia de bronz

Tudor Băcilă, singurul elev sibian calificat la o olimpiadă internațională, s-a întors acasă cu medalia de bronz

Tudor Ioan Băcilă este, astăzi, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, la profilul Matematică - Informatică. În momentul calificării la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), însă, era elev al Școlii Gimnaziale nr. 8, în ultimul an. Băiatul este un copil incredibil, interesat de multe domenii și care nu de puține ori a ajuns la etape ale olimpiadelor naționale, fie că vorbim despre fizică sau religie.

Anul acesta România a fost gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), desfășurată la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava), în perioada 31 octombrie - 7 noiembrie. La concurs au participat echipe cu prezență fizică din 8 țări (Thailanda, Columbia, Cehia, Grecia, Nepal, Republica Moldova, Ucraina și România), respectiv o echipă din Canada, în sistem online.

Tudor a reprezentat Sibiul, fiind singurul elev calificat la o olimpiadă internațională. Băiatul de numai 14 ani este interesat de foarte multe domenii și în multe dintre ele excelează. A participat la Olimpiada Națională de Fizică, la Olimpiada Națională de Religie, îi plac foarte mult istoria și geografia, face electronică la Clubul Micilor Electroniști iar de vreo patru ani face și sport, judo. Cum reușite să îmbine științele exacte, cu religia, știința spirituală? La bază stă Psalmul 18 care spune „Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria”. Pe copil îl fascinează acest aspect din toate punctele de vedere.

Dintre toate aceste preocupări, la astronomie a reușit performanța de a se califica la Olimpiada Internațională care anul acesta s-a desfășurat în România. Au fost echipe de pe trei continente, iar cei din Thailanda au avut o echipă foarte bună.

A obținut medalia fără să fi fost vreodată într-un planetariu

Tudor nu a avut timp să lege prietenii pentru că probele au fost destul de strânse. A avut o probă teoretică și trei probe observaționale. Una pe cer, noaptea, cu telescop și cu ochiul liber, una la Planetariul din Suceava, oraș considerat capitala astronomiei, la noi țară și o probă pe harta mută. În această ultimă probă i s-a dat o hartă a cerului și băiatul a trebuit să spună la ce oră a fost făcută sau la ce latitudine se află localitatea de unde se observă cerul.

Copilul este pregătit de profesorul de fizică Sorin Ioan Băcilă, care îi este și tată. Profesorul spune că, în momentul de față, astronomia nu face parte din curriculum.

„Se face doar acolo unde sunt profesori, dar din păcate, nu prea sunt profesori. Este o materie opțională. Prin astfel de rezultate reușim și noi sibienii să mai pătrundem în lumea celor mari. De obicei sunt cei din Suceava, Iași, Piatra Neamț care au rezultatele cele mai mari, dar au și baza de practică, pentru că au și observator și planetariu. Tudor a pierdut mult la planetariu pentru că nefiind niciodată într-un astfel de loc a fost greu până s-a acomodat”, spune profesorul. Acesta mai are trei fete, toate trei fiind pasionate de științele exacte.

De asemenea, profesorul de fizică a vorbit despre importanța unui observator astronomic la Sibiu.  

„Ar fi foarte important pentru noi și pentru cei pasionați să avem un observator astronomic și un planetariu aici, la Sibiu. Am avea rezultate mult mai multe și mai bune. Copii pasionați de astronomie avem, dar pentru noi este mai greu să-i pregătim.”

Tudor este singurul sibian care a participat anul acesta la o olimpiadă. Rezultatul lui vine la aproape patru ani distanță de ultima medalie internațională obținută tot la o olimpiadă de astronomie. Atunci Raul Drăgoiu a obținut medalia de argint la Olimpiada Internaționale de Astronomie şi Astrofizică. De atunci Raul a terminat deja două facultăți, una de matematică – informatică și una de fizică. În momentul de față face masterul în fizică.

Anul acesta Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori a adus României 10 medalii dintre care una îi aparține lui Tudor, sibianul nostru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Ion

Acum 1 an

Felicitări lui Tudor, dar și lui Sorin. Pe Sorin îl știu că un mare sufletist și profesor interesat cu adevărat de meseria lui.
Raspunde

Ionuț

Acum 1 an

Felicitări!!!
Raspunde

Dd

Acum 1 an

Stiri dinastea sa tot avem! Succes!
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Bravo, tinere!
Raspunde

X

Acum 1 an

Felicitari acestui copil si parintilor! Bravo TS ca scrieti despre el! Sincere felicitari
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Vlad vrea sa plece din Romania. https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/aur-la-olimpiada-internationala-de-fizica-pentru-un-elev-timisorean-romania-din-nou-pe-podium-1613679/
Raspunde

Ana

Acum 1 an

Felicitari Tudor!!! Exista oare vreo speranta ptr observator astronomic și planetariu la Sibiu? Deocamdata alesii nostri sunt la stadiul de reconfigurare strazi, stadion si Gusterland.
Raspunde

Pentru

Acum 1 an

Se poate face in Gusterland un Observator si Planetariu. Ar fi un loc de mare atractie pentru pasionati.
Raspunde

Bucur

Acum 1 an

Bravo, felicitări atât lui Tudor, cât și tatălui său! La " modă" este Robotica, cică! De ce nu s-ar impune Astronomia, Astrofizica, față de Robotică, de ce nu se canalizează fonduri, sponsorizări... către înființarea unor observatoare astronomice? Cred că se impune înființarea unor centre de performanță iîn Astrofizică și Astronomie, că Robotica a luat avânt, deja!
Raspunde

Telu

Acum 1 an

Felicitări, atât lui Sorin cât și lui Tudor. Am privilegiul să îi cunosc și să recunosc dăruirea lui Sorin pentru a-și crește copii în spiritul cunoașterii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus