Marți,
19.08.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Primul restaurant doar ”pe pește” în Sibiu: delicios, dar nu-i tocmai pentru marii mâncăcioși

Primul restaurant doar ”pe pește” în Sibiu: delicios, dar nu-i tocmai pentru marii mâncăcioși

La doar două zile după ce s-a deschis, ne-am proțăpit la mesele primului restaurant din Sibiu care are doar pește în meniu.

Bistro Fish & Wine este numele restaurantului deschis pe pietonala Nicoale Bălcescu, la parterul fostei clădiri a Telefoanelor și în fața restaurantului Ribs & Beer, care are același proprietar. Cel care deține și Păstrăvăria Tatu de la Sadu, de unde este promis a fi adus, în fiecare zi, peștele pentru bucătăria noului restaurant.

O combinație, de fapt: la parterul clădirii vei găsi doar un magazin de vânzare a peștelui și alte produse derivate, precum și ceva preparate locale și vinuri. Restaurantul înseamnă doar o terasă închisă cu folie transparentă. Are vreo 12 mese, din care cinci sunt de câte două persoane, cu vedere la bulevard și – mai important pentru vremea asta – căldură la picioare, pe lângă cea din ”lampa” de deasupra.

Mic dejun pescăresc, tartine cu caviar de păstrăv, zacuscă de păstrăv, jumări de somn, nisetru în sos de vin alb, sturion la cuptor, rondele de crap tăvălite în mălai, șnițel din file de păstrăv sau saramură de sturion cu mămăligă sunt doar câteva din preparatele propuse în meniu. În care singurele ”concesii” făcute peștelui sunt un preparat pentru copii probabil (piept de pui în crustă cu cartofi prăjiți) și, evident, deserturile. Mai sunt și câteva preparate cu fructe de mare, dar greul pe peștele local cade.

Storceag de sturion la Bistro Fish & Wine

De la ospătarul care spune că s-a mutat de la Constanța pentru a lucra în noul restaurant din Sibiu am cerut, mai întâi, un storceag de sturion, în care erau promiși și cartofi, ardei, ceapă, usturoi, morcovi, gălbenușuri și smântână, în care să se topească sare grunjoasă. 

Zeama după care mi-a lăsat gura apă de când am descoperit-o în meniu a fost adusă la masă în câteva minute, cu o brumă densă de mărar proaspăt deasupra, al cărui miros a inundat toată zona. Storceagul s-a dovedit mai ”cult preparat” decât cel de crap al cărui gust dumnezeiesc îl știam din din Deltă, dar numai bun pentru un iubitor de zeamă, ca mine. Practic nu m-am oprit din "lingurit" pâna n-am terminat farfuria.

Dracula`s Fish Dish, la Bistro Fish & Wine

După pauza regulamentară de poveste, la masă au fost aduse tot rapid și felurile principale. Deși ospătarul mi-a recomandat altceva, eu am ales ”Dracula`s Fish Dish”, doar pentru că era promis a fi foarte picant și aveam dor de o astfel de mâncare. Însemna un file de păstrăv, cu un sos de chili, arde iute, mămăligă, ceva salate și aioli. Farfuria era plină de culori. Și culorile astea s-au dovedit a avea un gust foarte bun. Inclusiv mămăliga, făcută din ”făină adevărată”, nu din cele grisate, inclusiv ”aioli acela”, care avea gust de mujdei făcut în bucătăria restaurantului, și nu scurs din vreo găletușă cumpărată de la Metro.

File de păstrăv în crustă, la Bistro Fish & Wine

Același plescăit mulțumit l-am auzit și de vizavi, peste masă, unde colega și-a comandat un file de păstrăv în crustă, însoțit de aceleași legume bune, mămăligă și mujdei cu ulei de măsline.

În afara faptului că, în cele din urmă, te afli într-o terasă închisă cu folie de plastic și în care se cheltuie o grămadă cu încălzirea aerului prin tot felul de variante, singurul comentariu de făcut ar rămâne cel legat de dimensiunea porțiilor. Dacă în locul meu era unul dintre colegii mei mai mâncăi, cu siguranță ceea ce am mâncat nu i-ar fi săturat.

Nota de plată reflectă prețurile ”de centru”: cei 225 de lei ceruți la finalul mesei s-au împărțit între farfuria cu pește picant (64 de lei), fileul de păstrăv în crustă (53 de lei), storceagul de sturion (39 de lei), un ”jinars” înainte de masă (21 de lei), un pahar cu vin (15 lei), o răcoritoare (11 lei), o sticlă cu apă la trei sferturi (19 lei) și un coș cu pâine (trei lei).

Biba & Bibanu`

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pofticiosul

Acum 2 ani

Mda... peste... Am venit sa va spun ca pe mine sa nu contati!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Storceag de crap in Delta?Marele Radu Anton Roman,fagarasan,D-zeu sa il hodineasca ne-a deslusit tainele 'culturii gastro a storceagului'.Dupa vreo 35 de ani de Delta...Deci,NU EXISTA storceag de crap in delta.Pt ca e o mancare traditionala a haholilor din Sf.Gheorghe,acolo unde sturionul depune icrele in melea(apa sarata-dulce)...Fara suparare...
Raspunde

Vasile ot vasile

Acum 2 ani

Avetz dreptate nenea. Sf. Gheorghe (brațul, nu orașul) face parte din Delta Gangelui, nu Delta Dunării. Câtă lipsă de cultură geografică la domnu' reporter...
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Nene Vasea,unde am afirmat ca 'nu se ezista Sf,Gheorghe in Delta'?Ci doar ca se face din sturion monsher. Nu din crap cum spune domnu'.La tatz ni-i greu cu pestele in Transilvania.Vezi ca-i mai bine cu unica oia?

Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 2 ani

un storceag de crap pe unde vom gusta stie cineva?
Raspunde

IoRo68

Acum 2 ani

Io vin....poate o fi bun.
Raspunde

Rob

Acum 2 ani

În ce lume costă un file de păstrăv de crescătorie, adus 10 km, 64 de lei (mămăliga și buruienile hai să fie 2-3 lei)? Dar, vorba aia, prost e cine dă nu cine cere.
Raspunde

Des Amăgitul

Acum 2 ani

La Pastravaria Tatu am invitat o familie de "dincolo", gen "hai sa mâncați peste pana crăpați, știu eu un loc" dar ajunși acolo pustiu, un baiat asiatic ne-a anunțat ca pot oferi numai hamburger.Am intrebat dacă e hamburger de pastrav, dar nu!
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Mance ei peste! Noi vrem ceva mai de soi!
Raspunde

CA

Acum 2 ani

Chiar nu stie nimeni cat de insalubre sunt acele ''farfurii'' si ''platouri'' facute din lemn?? Nu pot fi igienizate cum trebuie sau spalate la temperaturi suficient de mari, lemnul se umfla si crapa, in acele zone patrund microbi cu duiumul.... dar la noi se poate orice...
Raspunde

Rudi

Acum 2 ani

Trei icre pastrav,crap si stiuca toate aceleas gust si culoare .Saracul pastrav prajit(uscat) mamaliga a fost buna.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus