Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ingineră de instalații, artistă și scriitoare. Sibianca Cosmina Bârză: „Nu sunt un artist cu tehnică, sunt un artist cu har”

Ingineră de instalații, artistă și scriitoare. Sibianca Cosmina Bârză: „Nu sunt un artist cu tehnică, sunt un artist cu har”

La prima vedere ar părea că ingineria cu arta și scrisul nu prea au legătură. Cosmina Bârză arată însă că nu este așa. La cei 36 de ani ai săi, tânăra reușește să îmbine aceste domenii și să facă ceea ce îi aduce împlinire. Când nu este inginer de instalații, Cosmina pătrunde în altă lume, cea a artei și a hand-made-ului. Îi place să picteze, face decorațiuni, personalizează haine și a reușit deja să scrie două cărți cu ilustrații și povești pentru copii a căror inspirație este băiețelul ei Petru. 

Deși arta a atras-o dintotdeauna, Cosmina a ales să studieze la Colegiul „Octavian Goga”, profilul matematică informatică. După liceu, a urmat facultatea de inginerie, profil Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM) pentru că la acele momente, grupa de design industrial din care voia să facă parte nu a putut fi formată din cauza numărului mic de studenți.

„A fost o situație care a făcut să ajung la TCM. Eu, de când mă știu, am fost atrasă de pictură, mi-aș fi dorit să fac design vestimentar, dar în Sibiu nu exista această specializare și nu am vrut să merg în alte orașe. M-am orientat spre matematică și așa am ajuns la un profil matematică-informatică. Apoi m-am gândit să mă îndrept către arhitectură. N-am vrut să plec din Sibiu și la acele momente, la facultatea de Inginerie,  găsisem un profil numit design industrial. Din păcate, când s-a făcut împărțirea pe grupe au mai rămas doar 60 de studenți și nu s-a mai putut constitui grupa din cauza numărului mic de studenți. Apoi a trebuit să aleg și am ales TCM”, a povestit sibianca pentru Turnul Sfatului.

Inginer full time și artist part-time

După ce a finalizat studiile universitare, în 2009, Cosmina s-a angajat ca inginer de instalații la societatea la care lucrează și în prezent. Pasiunea pentru artă vine din copilărie. La șase ani câștiga primul concurs de pictură, iar la 13 ani a început să picteze pe pânză sau chiar icoane pe lemn sau sticlă. Așa a reușit să facă și primii bani din artă. Oamenii o descoperiseră și începuseră să îi comande produsele.

„Am un motto al meu și cred că toți pictorii și cei care fac artă plastică, majoritatea au și studii în domeniu. Eu nu am studii și-mi place să spun despre mine că nu sunt un artist cu tehnică, sunt un artist cu har. În copilărie mama mea desena foarte mult când eram mică și m-a ajutat să-mi dezvolt talentul, l-am dezvoltat ulterior în timp, am descoperit că am abilitatea de a trece de la o pictură, la o creație hand-made, la decorațiuni pentru evenimente, la cărți”, mai spune sibianca.

În 2010, Cosmina a descoperit pictura murală, moment în care a decis să deschidă și un PFA care să cuprindă toate activitățile hand-made pe care le făcea.  

„Am renovat camera de acasă și m-am gândit să pictez pe pereți, am pictat o floare. Am picturi ale clienților care după ani arată ca noi, pictura a rezistat de-a lungul timpului. De la pictura mea de acasă, am început să postez pe Facebook, a mai văzut cineva și așa au venit clienții. Cel mai mult am pictat camere pentru copiii cu personaje animate. După ce a venit Petru, am renunțat la pictura pe pereți, dar am rămas la hand-made”, mai spune aceasta.

Între timp, Cosmina a început să facă alte activități interconectate cu pictura. A creat hăinuțe pentru copii, seturi aniversare personalizate, haine pictate, decorațiuni pentru diverse evenimente, dar și caricaturi.

„Am făcut decorațiunile pentru nunta mea singură, după care am început să închiriez decorațiuni la evenimente, buchete de hârtie, lumânări pentru botez și nuntă sau seturi aniversare”, explică Cosmina.

Cosmina a scris și ilustrat două cărți pentru copii

Cele mai noi creații cu care sibianca se poate mândri sunt cele două cărți pentru copii pe care le-a scris și tipărit. Prima, „Petru și monstrul cu coroană” a apărut în anul 2020 și este inspirată din pandemia de coronavirus, iar a doua, „Petru și Steaua căzătoare” cuprinde mai multe întâmplări legate de băiețelul ei, Petru, și de sărbătoarea Crăciunului.

„Stând cu el acasă, veghindu-i somnul, mi-am luam o agendă și am început să scriu. Poveștile mele sunt inspirate din realitate: prima întâlnire a lui Petru cu Crăciunul, prima lui experiență cu orășelul copiilor. Combin cumva realitatea cu ficțiunea.”

Când a izbucnit pandemia de coronavirus, Cosminei i-a venit ideea să scrie o poveste despre Petru și acest virus. „L-am transformat pe corona într-un monstru cu coroană, al cărui antidot era făcut din speranță, iubire, dragoste, credință. Prima jumătate din carte am scris-o de mână după care am scanat-o și am pus-o pe facebook. A avut un impact foarte frumos în rândul copiilor și al profesorilor. Povestea a venit cumva să ajute să înțeleagă acel virus din perspectiva copiilor. Mult timp nu am știut ce final să-i dau și când am văzut că lucrurile se mai liniștesc am făcut finalul. Așa a apărut „Petru și monstrul cu coroană”, povestește Cosmina despre cum a scris prima carte.

Dacă în prima carte ilustrațiile sunt făcute în totalitate de Cosmina, la a doua aceasta și-a dorit și un ajutor. „Apoi am vrut să scot și a doua carte. În prima carte toate ilustrațiile sunt făcute de mine. În a doua carte am decis să am un ajutor. Sunt făcute după ideile și schițele mele, am făcut schița în creion și Oana a făcut ilustrațiile după indicațiile mele”, spune Cosmina.

Pe viitor, sibianca își dorește să tipărească și o a treia carte pentru că poveștile le are scrise deja. Cărțile nu sunt distribuite în acest moment în librării, dar dacă sunt doritori aceștia o pot contacta pe sibiancă pe pagina ei de facebook.

De asemenea, pentru decorațiuni, picturi pe pânză, seturi vestimentare aniversare sau haine pictate Cosmina poate fi contactată pe pagina ei personală, dar și pe paginile Botez din poveste - Nunta de vis - decorațiuni evenimente și Bebe Chic - prima mea aniversare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Dana

Acum 1 an

Felicitari Cosmina !!! Te iubim
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus