Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Fond de salarii de 26 de mil. de euro pe an. Astrid Fodor propune creșterea salariilor angajaților din Primărie

Fond de salarii de 26 de mil. de euro pe an. Astrid Fodor propune creșterea salariilor angajaților din Primărie

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a inițiat un proiect de hotărâre pentru majorarea salariilor de bază din administrația locală cu 15%. 

Dacă cei 23 de consilieri locali vor aproba proiectul, în ședința de săptămâna viitoare, cei aproximativ 1.400 de angajați din Primăria Sibiu și serviciile subordonate ar urma să se bucure de creșterea salarială de la 1 decembrie. 

Excepție de la creșterea salarială de 15% ar urma să facă secretarul și administratorul public: pentru cei doi este propusă o creștere cu opt procente, pentru a nu depăși indemnizația viceprimarilor Sibiului (indemnizația lor și a primarului este stabilită prin lege și nu prin hotărâre a Consiliului local, la fel ca și cea a consilierilor locali).

Aproape trei milioane de euro în plus

Majorarea salariilor cu 15% ar însemna un efort bugetar de 14,4 milioane de lei, ajungându-se astfel la un fond anual de salarii în Primăria Sibiu de peste 23,6 de milioane de euro (118,33 de milioane de lei).

Cel mai mare salariu de bază, aferent gradației II, ar urma să fie cel alocat secretarului Primăriei (16.640 de lei lunar),  în timp ce un director cu aceeași gradație va primi 13.476 de lei, lunar, salariu de bază. Un șef de birou sau oficiu, cu grad I, va avea un salariu de bază de 8.768 de lei, în timp ce un referent debutant cu studii medii va primi un salariu de bază de 3.890 de lei. Cel mai mic salariu din Primăria Sibiu ar urma să fie cel al unui muncitor necalificat cu gradația II – 2.908 lei, lunar.

Procentul de 15% este propus ca urmare a faptului că rata anuală a inflației în octombrie 2022, raportat la octombrie 2021 este de 15,32%. ”Potrivit Institutului Naţional de Statistică, ritmul lunar de creştere a preţurilor rămâne constant, cele mai mari scumpiri au avut loc la zahăr (62%), ulei (43%), gaze (40%). Proiecţia inflaţiei anuală a preţurilor IPC, prognozată de BNR pe trimestrul IV este de 16,3%, în contextul în care creşterea preţurilor pentru  mărfurile alimentare este de 20,58%, a mărfurilor nealimentare 14,37% iar serviciile s-au scumpit cu 8,31% în septembrie 2022, raportat la septembrie 2021”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre elaborat.

Ultima majorare salarială a avut loc în urmă cu un an. În decembrie 2021, salariile de bază angajaților administrației locale au crescut cu 10,9%.

Efecte aşteptate

Sursa: raportul de specilitate care însoțește proiectul

Prin aprobarea prezentul proiect de hotărâre se va da prevalenţă principiului stabilit de legiuitor pentru stabilirea salariilor la nivelul UAT-urilor. Totodată , rezultatele aşteptate ca urmare a creşterii salariilor de bază ale personalului din cadrul autorităţii Municipiul Sibiu se prefigurează a fi următoarele:

1. reducerea fluctuaţiei de personal

2. eliminarea discrepanţelor salariale raportat la alte instituţii publice de acelaşi rang cu cel al Municipiului Sibiu pentru funcţii similare, ceea ce va determina stimularea performanței profesionale a angajaţilor prin acordarea unui nivel salarial care să satisfacă nevoile de bază.

3. nu în ultimul rând, oferirea unui pachet salarial atractiv, va atrage personal specializat în sectorul bugetar, fapt ce va contribui la creşterea calităţii serviciului public oferit, ceea ce va impacta în mod direct cetăţeanul şi percepţia acestuia faţă de instituţie.

4. autoritatea locală are în implementare un număr foarte mare de proiecte de interes public care necesită atragerea şi retenţia de personal calificat, astfel că un sistem salarial adecvat va contribui la implicarea pe termen lung a personalului, fără fluctuaţii semnificative.

Citește și Salariile din Primăria Sibiu, propuse a fi mărite cu 10,9%. Și tot rămân mai mici decât cele din Avrig ori Șelimbăr

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Amn114

Acum 1 an

1.400 de angajați la aproximativ 160.000 locuitori, adică 1% din populație! Asta fără a pune la socoteală celălate Instituții publice, de la Prefectură la Consiliul Județean, ANAF sau MAPN. Plătim impozite pentru a hrăni lipitoare la Stat
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

In nr-ul de 1400 sunt incluse si serviciile publice subordonate (Politia Locala, Direcția de asistență sociala cu cantina, Teatrele, Evidenta persoanelor, spitalul de pediatrie, cimitirul, zoo, baia populară s.a.)
Raspunde

Newman

Acum 1 an

Berlin are 500 de angajati. Chiar ne tin de fraieri!
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

De unde stii?
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Berlin din USA, Ilinois, localitate cu 65.000 locuitori. Sau ți s-a comandat un fake news, putlere?
Raspunde

Bob

Acum 1 an

Primaria Selimbar 50+ angajați și au salariu brut minim 10.000 RON de ce sa vorbim de Berlin, acolo salarii peste merit. Ar trebuii scris un articol în curând își fac salarii de 15.000 - 20.000 RON.

Raspunde

McD

Acum 1 an

Cand te gandesti ca in statele occidentale sindicatele intra in greva pentru o majorare a salariului cu 3-5% ,din care poate vor obtine poate jumatate din suma si aceea esalonata in doua transe anuale...pai in Romania deja sectorul bugetar a cam devenit mai ceva decat cel privat !!!...ar trebui sa nu fie asa usor de votat (doar de niste consilieri legati cu sfoara intre ei) adoptarea unei astfel de decizii...dar cand ati cumparat majoritatea din CL, faceti ceeea ce face si madam Campeanu la CJ-.... simplu nu?
Raspunde

Meea

Acum 1 an

Dna Fodor se apropie de pensie si daca i se mareste salariul o sa aiba o pensie mai bunicica.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

și ce, să ia pensii mari numa cine primește ciordacu comandă de la putler să primească? vă e frică că taie dintrale voastre, securiștilor?
Raspunde

Maxim

Acum 1 an

in proiectul de hotarare scrie negru pe alb ca nu se aplica la primar, viceprimar si consilieri locali
Raspunde

Norm

Acum 1 an

În era digitalizării serviciilor publice, unde aplicațiile informatice preiau munca de CHINEZ și o automatizează, observam că administrația publică refuză să își restructureze resursa umană. Practic aceiași oameni fac jumatate din treabă și sunt platiți uneori mai bine. Este un tribut platit pilelor din sistem. Cine platește aceste tributuri? Bineinteles cetățeanul. Se pun taxe noi lună de lună, domeniul public se transformă în parcări cu plată peste noapte, asta doar ca să mențină aparatul PILELOR din sistem
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Se vor bucura prostacii de acizi dusi si bambi lici pentru ca le mareste salariul sefa lor. Asa poate nu mai e nevoie sa intre pe aici sa faca si ei ceva maruntis aruncat de primarie pentru postarile lor **** a adresa sefei supreme ! Doar eu mai raman cu oile la pascut pentru ca ciobanii mei nu imi maresc diurna, prefera sa isi cumpere porshe fara numar.

Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 an

La duiumul de incompetenți se poate urgent prin HCL,așa dintr un vot că doar numai ptr.ei este inflație,iar ptr.pensionari și ptr.prostime se căcăne și se măcăne că nu sunt bani...Halal de conducători și guvernanți ce avem cu un Piț de la Sibiu în frunte...mânca var viermii
Raspunde

Lucian

Acum 1 an

In calitate de fost membru în CL legislatura 2996-2000,de profesie ing absolvent al IP București ,după 41 ani lucrați plus 5 studii plus armata 6luni ,ca unic autor al unei investiții brevetate, contat că pensia mea este la nivelul ultimului angajat al Primăriei.Bravo Sibiu,bravo Romania ....vorba PSDelui dunt mândru că sunt Român
Raspunde

X-ulescu

Acum 1 an

Marim salariile de la mic la mare cu 15% "cu rata inflatiei". Oare s-a facut o analiza a modului cum isi face treaba fiecare compartiment? A fost sanctionat vreun sef de serviciu pentru numeroasele nereguli semnalate, atat cele legate de problemele din domeniul infrastructurii rutiere cat si din alte domenii? Banii sa vina cu sau fara performanta, cu sau fara competenta, cu sau fara ignoranta fata de cetatenii care-i platesc! Felicitari d-na Fodor, meritati increderea noastra!
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Pentru calculul pensiilor au folosit un grad de inflație de 4,6%. Petru salariile bugetate de ce nu folosesc același procent?
Raspunde

OBSERVATOR

Acum 1 an

Este inacceptabil! Motivarea este hilara! Se majorarea salariile în funcție de performanta, nu de inflație! Doamna Primar, vreti sa măriți salariile angajaților din Primarie? Cereți părerea sibienilor! Noi știm exact cum suntem tratați! Sunt prea mulți angajați! 1400? Cu siguranta 300 ar fi de ajuns! Dar pilele? Cumetriile politice?cum sa le rezolvi? Sa va fie rușine!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Toti consilierii au adresele de email pe site-ul primariei. Scrieti-le un mesaj ca sa stiu cum doriti sa va reprezinte si sa voteze aceasta propunere.
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Se poate obseva în ultimii 2 ani o competiție acerbă între Consiliul Local și Consiliul Județean în ceea ce privește creșterea nejustificată a salariilor. Până acum meciul este câștigat detașat de CJ. Cu toată mărirea aceasta nu se ajunge in primărie la salariile într-adevăr nesimțite din CJ. Pentru că putem și plebea tace și acceptă!! Rușine!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

AR FI ULTIMA NESIMTIRE!!!

Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

de ce, că nu-ți mărește ajutorul social?
Raspunde

Ioana B.

Acum 1 an

Atentie! salariile de bază sunt cele brute, deci un muncitor, necalificat grad 2, ia in mana undeva la 1700 de lei, iar un consilier asistent cu studii superioare 2300 de lei, în privat nu ar sta nimeni pe banii astia. Într-adevăr sunt multi angajati, dar comparativ cu alte localități salariile sunt mici (nu mai zic de comunele din jur).
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Gresit! La salariul de baza se adauga sporurile, indemnizatie de hrana etc. si rezulta salariul brut
Raspunde

Ioana B.

Acum 1 an

Eu am o cunoștință care atat ia in mana, 2382 cu tot cu indemnizația de hrana, sunt declaratii de avere publice, deci se pot vedea salariile daca nu ma credeti
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Dvs. confundati salariul de baza cu salariul brut iar acum constat ca si cu salariul net (in mână). Mai întrebați
Raspunde

Ioana B.

Acum 1 an

Salariile din articol NU sunt cele nete, asta am vrut sa spun. Concret pentru Consilier debutant salariul de BAZA este 3.760 lei la care se adaugă indemnizația de hrană de 347 de lei, deci un salariu BRUT de 4.107, de unde se retin contribuțiile de 42% si rezulta un salariu NET (in mana cum am scris) de 2.382 de lei.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus