Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Grevă la Ambulanța Sibiu: vor mașini mai bune și drepturi respectate

Grevă la Ambulanța Sibiu: vor mașini mai bune și drepturi respectate

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, declanșează acţiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanţă, în perioada următoare, iar calendarul va debuta cu un miting organizat în 22 noiembrie. Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu s-a alăturat protestului de la București cu aproximativ 20 de reprezentanți care au plecat deja spre capitală.

Citește și: „Cu sute de mii de kilometri rulați, Ambulanțele din Sibiu ajung la urgențe: „Trebuie să le ținem în viață”

Nemulţumirile membrilor Blocului Naţional Sindical şi ale membrilor Federaţiei „Ambulanţa” sunt legate de lipsa de reacţie a premierului la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 mai 2022, prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CISMT), Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022, şi precizează că lipsa acestor şedinţe a dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea, scrie Agerpres.

De asemenea, aceştia acuză sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4x4 şi 4x2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care, Serviciile Publice de Ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din „dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanţă, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale, se precizează în comunicat.

Mai mult, reprezentanţii din sector subliniază că din Acordul-Cadru 2018-2022 s-au achiziţionat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanţe stabilit pe tipuri de ambulanţe, iar pierderea numărului menţionat va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanţă să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanţe noi şi casarea a cel puţin 50% din parcul de ambulanţe existent.

Alte nemulţumiri vizează lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intenţia de a face achiziţia de ambulanţe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziţia de ambulanţe, achiziţie care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătăţii, pe motivul că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să facă achiziţii.

FNSAR solicită, totodată, corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.

Ambulanțierii sibieni alături de colegii lor

Susținând revendicările sindicaliștilor aproximativ 20 de reprezentanți SAJ Sibiu au plecat deja, în această dimineață, spre București. La sediul de la Sibiu și pe mașini vor fi puse afișe care să anunțe greva.

„În jur de 20 de colegi au plecat deja la București. Noi aici vom pune afișe care să anunțe greva. Din câte știu acesta este ultimul pas pentru noi. Când lucrăm în sănătate noi nu avem cum să protestăm altfel. De obicei este o suită de negocieri înaintea unui astfel de protest pentru că și ieșitul în stradă este un efort pentru noi. Înseamnă personal mai puțin”, a declarat pentru Turnul Sfatului Costin Popescu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus