Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Conducerea M. Brukenthal nu exclude posibilitatea unui act de vandalism asupra celor peste 3.000 de bunuri culturale. ”Au fost deja reconsiderate planurile de securitate”

Conducerea M. Brukenthal nu exclude posibilitatea unui act de vandalism asupra celor peste 3.000 de bunuri culturale. ”Au fost deja reconsiderate planurile de securitate”

Actele de vandalism proliferate în Europa de Vest în ultimele luni de diferiți activiști de mediu nu au trecut neobservate nici măcar în Sibiu.

Tablouri de valoare inestimabilă, precum ”Floarea soarelui” de Vincent van Gogh, ori ”Cina cea de taină” de Giampietrino (reproducere după Leonardo da Vinci) – printre altele - au fost ținta unor atacuri cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor de mediu la nivel global.

”Am observat cu toții că în ultima vreme actele de vandalism din muzee au crescut. Actele de vandalism și de protest asupra artei nu sunt noi. Protestatarii au susținut că acțiunea lor (în special a Just Stop Oil și Letzte Generation) a fost concepută ca un semnal de alarmă în fața unei catastrofe climatice.

Fără îndoială că aceste acțiuni ce au avut în vizor lucrări de artă de o mare importanță și foarte cunoscute au adus o cantitate enormă de știri și publicitate dar și notorietate pentru cei implicați în vandalism, dar de multe ori sprijinul public a rămas divizat și nu este sigur dacă va duce direct la o acțiune constructivă pentru cauza menționată”, crede dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Cele mai multe acte de agresiune asupra operelor de artă nu au afectat picturile în sine, acestea fiind protejate în spatele unui geam de sticlă. Din păcate, situația este destul de îngrijorătoare în Sibiu din acest punct de vedere.

”În majoritatea situațiilor de vandalism, picturile au fost protejate de fronturi de sticlă, ceea ce le-a salvat de la o deteriorare. De obicei, pentru a-și susține și pentru a atrage atenția asupra crizei alimentare și a fragilității resurselor naturale s-a utilizat în actul de vandalism supă de roșii sau pireu de cartofi.

În ceea ce privește Muzeul Național Brukenthal, doar în Palatul Brukenthal sunt expuse peste 3.000 de bunuri culturale dintre care o parte sunt prezentate în vitrine, iar o parte în expunere liberă; această situație se regăsește în toate sediile, conceptul expozițiilor permanente fiind structurat în funcție de criterii estetice, educativ-științifice (valorificarea patrimoniului) și de protecție a exponatelor (de la cordoane de distanțare la protecție din sticlă și senzori)”, precizează Alexandru Chituță pentru Turnul Sfatului.

Pentru a preveni eventuale acte nedorite asupra bunurilor culturale din inima Sibiului, conducerea Muzeului Brukenthal a dispus o serie de măsuri preventive. Totul în contextul în care muzeul emblemă al Sibiului a trecut anul trecut prin experiența neplăcută a vandalizării statuii baronului Brukenthal din Piața Mare.

”În consecința mediatizării incidentelor de dată recentă privind vandalizarea operelor de artă din muzee, au fost organizate întâlniri de lucru pentru stabilirea strategiei de prevenire a situațiilor de risc și protecție a operelor de artă expuse, pe termen scurt (măsuri imediate) și mediu (continuarea implementării în următorii ani) după criterii științifice, de conservare și restaurare.

Deoarece MNB s-a confruntat încă din anul 2021 cu situația vandalismului intenționat în cazul statuii baronului Samuel von Brukenthal, în instituția noastră au fost deja reconsiderate planurile de securitate și supraveghere prin actualizarea incidenței tipurilor de riscuri și revizuirea planuri de acțiune și intervenție.

În acest sens s-a stabilit o listă de priorități privind creșterea numărului lucrărilor de pictură cu protecție din sticlă, insistarea asupra instruirilor și aplicațiilor practice din planul de acțiune în caz de vandalism, reiterarea importanței folosirii garderobei de către public și interzicerea accesului cu bagaje, produse alimentare, lichide, obiecte contondente, ș.a.m.d.”, a detaliat managerul interimar al muzeului.

În concluzie, conducerea Muzeului Național Brukenthal regretă că opere de artă create cu sute de ani înainte ca omenirea să conceapă fenomene precum încălzirea globală ajung să fie puse în pericol pentru obținerea promovării media. Și totul pleacă de la educație, un capitol la care țara noastră nu excelează.

”Nu în cele din urmă este important să subliniem aici carența de educație socială cu privire la statutul patrimoniului imobil; este regretabil faptul că o operă de artă pictată și colecționată cu secole înaintea procesului de industrializare este folosită ca vehicul de audiență în proteste privind calitatea vieții astăzi.

Atenționăm asupra faptului că bunurile culturale expuse în muzee fac parte din programul internațional al dreptului la cultură al nostru, al tuturor. Rolul muzeelor este acela de a păstra, cerceta și valorifica în folosul publicului patrimoniul pe care îl au în administrare pentru educarea și relaxarea publicului; presiunea identificării potențialelor ținte din perspective politice, de context social, religios, etnic sau economic așază premisele unei atmosfere tensionate de lucru și vizitare”, concluzionează dr. Alexandru Constantin Chituță.

Sursa foto principală: cnn.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Florin

Acum 2 luni

Copii aia cu mesajul "just stop oil" sigur sunt dusi cu masina la scoala, care apropo consuma petrol ...
Raspunde

Rob

Acum 2 luni

Un placaj bun de la un dulap antitero, amendă de câteva sute de mii și vreo 2-3 ani de pușcărie și se calmează urgent și acest trend de 2 lei creat din nevoia de atenție constată a acelor minorități mentale.

Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Ar trebui mutate toate. Arta nu e pentru vandali.
Raspunde

Codru

Acum 2 luni

Ratatii de rit nou ....traind din banii lobyistilor globalisti, mazgalesc tablouri la comanda. Maram libertate.... aha.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

n-am prea auzit de lobbyști anti-artă. Ăștia-s de-aăia nebăgați în samă de nimeni, gen legebetei, antieuropeni, antivaxări, șoșoacări, etc.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Foarte bine, numai ca ideea protestelor astora e critica poluatorilor din tarile dezvoltate, ceea ce noi nu prea suntem.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus