Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

CM 2022 - Etapa III: Arabii le-au oferit polonezilor calificarea în optimi. Programul de azi

CM 2022 - Etapa III: Arabii le-au oferit polonezilor calificarea în optimi. Programul de azi

În grupele C și D, cu excepția Franței, orice echipă avea șanse de calificare în optimi înaintea ultimului meci din grupă. Doar Argentina și Mexic în grupa C și Australia și Tunisia în grupa D au demonstrat că vor să meargă mai departe în competiție. De data aceasta, s-au calificat cei care au fost mai norocoși, nu neapărat victorioși...

Primele meciuri ale zilei au fost cele din grupa D. Australia nu i-a oferit nicio șansă de câștig Danemarcei, chiar dacă nordicii au avut prima mare ocazie în minutul 10 cu un șut la colțul scurt din marginea careului. Nici australienii nu au forțat foarte mult. Singurul gol al partidei a venit în minutul 60, când după o lansare în ofensivă, Lathew Leckie l-a amețit pe unul dintre fundașii danezi și a șutat – nu foarte puternic, dar bine plasat la colțul lung, minge pe care tânărul Schmeichel nu a ajuns-o.

Danemarca este astfel eliminată de la Cupa Mondială din etapa grupelor – se întâmplă pentru a doua oară, după eșecul din 2010. De partea cealaltă, Australia se califică din grupe tot pentru a doua oară din șase participări la Mondiale.

În celălalt meci, Tunisia a obținut o victorie istorică, 1-0 contra Franței. O echipă a Franței care, probabil, a arătat cel mai slab joc de la acest turneu, chiar dacă a jucat cu rezervele. Introducerea pe teren în ultima jumătate de oră a vedetelor Mbappe, Griezmann, Rabiot și Dembele nu a adus rezultate. Tunisienii aveau o șansă de calificare și s-au ținut de ea, profitând de prezența pe teren a echipei de rezervă a Franței, care juca mai rău decât una de cartier. Entuziasmul africanilor a fost redus de golul Australiei, iar golul egalizator al Danemarcei, care să salveze Tunisia, nu a venit. 

În cealaltă grupă, suspansul a fost maxim și a durat până în ultimele minute. În duelul Argentina – Polonia, sud-americanii au demonstrat că eșecul în meciul de deschidere, contra Arabiei Saudite, a fost o întâmplare nefericită. Messi și co. le-au oferit o lecție de fotbal polonezilor lui Lewandowski. Argentina a jucat practic singură pe teren, nu le-a oferit nicio ocazie polonezilor de a-și crea faze periculoase, mai mult chiar – nici de a ajunge prea aproape de poarta lui Martinez. Argentinienii „au mâncat” tot terenul și toate mingile, iar scorul final de 2-0 a fost „doar 2-0”. Noroc cu Szczesny, portarul alb-roșilor.

În minutul 38, Argentina a obținut un penalty, după un contact ușor între portarul polonez și Messi. Tot el l-a executat, dar Szczesny a ghicit direcția balonului. Polonezul a devenit astfel al treilea portar din 1966 care apără două lovituri de la 11 m într-un singur Mondial, după Brad Friedel (SUA, 2002) și Jan Tomaszewski (Polonia, 1974). Dar faza parcă nu a existat pentru sud-americani, iar aceștia au continuat să-și vadă de joc. În primul minut din repriza a doua Alexis Mac Allister a deschis scorul, iar în minutul 67 Julian Alvarez l-a dublat.

Fără niciun șut pe poartă și fără vreo inițiativă de a marca, polonezii au așteptat pe teren câteva minute bune pentru a afla dacă merg mai departe în optimi: În celălalt meci Mexic mai avea nevoie de încă un gol pentru a trece pe locul 2 în grupă...

Arabia Saudită – Mexic s-a terminat cu 1-2. Mexicanii au fost mai ceva ca argentinienii: au alergat tot meciul, pentru că aveau nevoie să bată cel puțin trei goluri – în cazul unei victorii ajungeau la același număr de puncte ca și polonezii, aveau însă un golaveraj negativ. Golurile mexicanilor au venit la începutul reprizei a doua prin Henry Martin (47) și Luis Chavez (52) din lovitură liberă. La 0-2 pentru mexicani și 0-2 pentru argentinieni în celălalt meci, Mexic și Polonia se aflau la egalitate perfectă în grupă – 4 puncte și golaveraj zero. Următorul criteriu de departajare era „fairplay-ul”, adică numărul de cartonașe galbene, la acest capitol fiind în față polonezii. Astfel că mexicanii mai aveau nevoie de un gol pentru a merge mai departe. Golul a venit, însă în propria lor poartă, în minutul 95. S-a terminat... Mexicanii pleacă acasă cu capul sus, iar polonezii ajung nemeritat în optimi.

 

Programul de azi:

Grupa F, ora 17:00

Croația – Belgia

Canada – Maroc

Grupa E – ora 21:00

Japonia – Spania

Costa Rica - Germania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus