Joi,
19.09.2024
Innorat
Acum
15°C

24 firme de IT din Sibiu s-au reunit într-o asociație. „Vrem să creăm un hub tehnologic în care să dezvoltăm start-up-uri”

24 firme de IT din Sibiu s-au reunit într-o asociație. „Vrem să creăm un hub tehnologic în care să dezvoltăm start-up-uri”

24 de companii sibiene care activează în domeniul IT au înființat Asociația SibiuIT. Aceasta urmărește pe termen lung punerea Sibiului pe harta IT-ului din România și crearea unui hub local în care să ia naștere viitoarele start-up-uri.

Asociația SibiuIT a fost înregistrată oficial în luna august 2022, iar aseară, la hotelul Ramada, aceasta a fost lansată, în prezența conducerilor CJ Sibiu, a Primăriei Sibiu, a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Cantemir Mihu, unul dintre co-fondatorii asociației a amintit momentele în care s-a născut ideea creării unei organizații care să îi adune pe it-iștii sibieni la un loc. „Ideea înființării unei asociații profesionale în zona de IT în Sibiu a luat naștere dintr-o discuție în cadrul evenimentului Sibiu Innovation Days, organizată de ULBS anul trecut. În această discuție, pe care am avut-o cu Cătălin Mihacea, ne-am gândit că ar fi bine să ne inspirăm după alte orașe, alte județe și alte regiuni, să ne gândim să dăm o reprezentativitate acestui domeniu, să creăm un vehicul instituțional care s ne ajute în atingerea anumitor obiective. Pas cu pas am început să lucrăm la idee, să o rafinăm și ne-am dat seama că are sens ceea ce gândim. Am validat ideea cu câteva persoane. În ianuarie, anul acesta, am organizat o primă întâlnire în care am adunat 26 de reprezentanți ai firmelor din Sibiu. Le-am prezentat conceptul și viziunea, am dezbătut avantaje și beneficii. Pot să spun cu mare mândrie că de la acel eveniment, majoritatea dintre companiile prezente sunt astăzi membri ai asociației”, a povestit Mihu.

Din ianuarie au urmat mai multe întâlniri de lucru, a fost redactat un statut al asociației și în luna august aceasta a fost înregistrată oficial. 

Cătălin Mihacea, IT-st, coach și mentor, care a deschis în 2020 la Sibiu și „Școala informală de IT”, a fost ales președinte al asociației. Acesta a prezentat pe scurt care sunt valorile, misiunea și direcțiile de activitate ale organizației.

„Asociația SibiuIT este un ecosistem colaborativ, în care consolidăm comunitatea locală, regională și națională pe baza valorilor și obiectivelor comune. Asociația este un ecosistem ce creează un mediu favorabil creșterii și dezvoltării companiilor din industria IT. Ce ne dorim să facem? Împreună ne dorim să promovăm regiunea Centru prin organizarea de evenimente locale, atât din perspectivă de business, dar și din perspective tehnice, având ca scop desolvatarea comunității. Ne dorim să avem programe de creștere și atragere de forțe, în special atragere de talente, unde vedem că este destul de greu, cel puțin în zona de business. Ne dorim să dezvoltăm parteneriate între mediul public și privat, cu scopul de a crește digitalizarea regională (...)”, a spus Mihacea.

Acesta a prezentat și o scurtă analiză a pieței de IT din Sibiu: astfel, potrivit datelor transmise, în anul 2021 mediul de afaceri în domeniu IT era reprezentat de 530 de companii, care aveau 3.500 de angajați și care generează o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro.

„Primele 20 de companii au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, iar 10 dintre ele sunt în asociație. 350 din aceste companii activează în municipiul Sibiu”, a precizat Cătălin Mihacea.

Citește și: Cătălin Mihacea, IT-st, coach și mentor: Cred foarte mult în Sibiu, de aceea m-am decis să rămân în oraș

catalin mihacea

La finalul evenimentului, Cătălin Mihacea ne-a răspuns la câteva întrebări, legate de starea actuală a IT-ului sibian și viitorul asociației. 

 

Înființarea asociației însemna că pe piața IT din Sibiu însemna că cei din domeniu nu erau uniți?

Nu neapărat. Cei din domeniu aveau deja colaborări. În schimb, am observat că piața a ajuns la un moment în care s-a gândit că poate să facă mai mult decât atâta. Și se pot face mai multe într-o formă organizată. Colaborări existau între diferite companii, între oameni, dar acum am reușit să facem o asociație, care o să aibă o organizare și care mai departe o să permită să crească mult mai mult partea de colaborare și partea de dezvoltare locală.

În general, care sunt cele mai mari provocări ale it-iștilor sibieni?

Cea mai mare provocare în zona de IT din Sibiu, cel puțin în zona de business, este în primul rând zona educațională, partea de comunitate, de asta și avem educația și comunitate ca și doi piloni importanți pe care îi considerăm în activitatea noastră. De ce? Pentru că din zona educațională, prin investițiile pe care le facem, să mergem către mediul universitar cu programe de antreprenoriat, cu tot ceea ce înseamnă competențe transversale, cu tot ceea ce înseamnă conferințe tehnice, susținerea de evenimente, putem să creștem și o zonă de antreprenori, o zonă de tineri, care mai departe pot să ducă orașul la un alt nivel.

Cu referire la contextul actual, războiul, crizele etc., cât de mult pot influența dezvoltarea locală?

Cred că deja faptul că avem o asociație o să ajute foarte mult. Într-un context de criză, pandemic sau într-un context de tot ceea ce se întâmplă în mediul socio-politic, partea de colaborare între entități și instituții o să devină cheie, pentru că așa ne putem ajuta. S-a și văzut. Sunt companii care au pierdut un proiect, poate altcineva să vină să ajute. Sau dacă avem nevoie să dezvoltăm din perspectivă locală, împreună cu mediul public, putem să venim să ajutăm. Mai mult, din perspectivă educațională putem să facem același lucru prin programele pe care noi le vom dezvolta. Deci, asociația o să ajute. E foarte clar mesajul – una e să fii unul, alta e să fim mai mulți și împreună să poți să reușești și să ai rezultate.

Apropo, în contextul războiului, sunt cazuri în care se mută mici business-uri din Ucraina în România, inclusiv din domeniul IT. Aceste firme și-ar găsi loc în asociație?

Din perspectivă de colaborare – noi am început discuțiile despre asociație din ianuarie. Cam de atunci a început și războiul. Din momentul respectiv, informația ajungea către noi de la toți membrii asociației. Cineva spunea „eu știu pe cineva care s-a mutat în Sibiu, putem să găsim o oportunitate” – de la casă la un job. Deja sunt companii din Sibiu care au angajați oameni care vin din Ucraina. Evident că oricine vine în comunitate o să fie ajutat pentru a dezvolta un start-up sau pentru a crește în zona tehnologică. 

Care ar fi următorul pas sau următorii pași pentru a accentua prezența Sibiului pe harta IT-ului din România?

Pe zona tehnologică Sibiul crește, se dezvoltă, e exact ceea ce ne dorim noi. Pentru anul viitor, un prim obiectiv pe care ni l-am pus noi e să avem conferințe tehnice – una sau două, care cumva deja o să strângă un bazin de oameni din zona tehnică, care o să facă share de informații între ei. În același timp, zonele de hackaton pe care noi le dezvoltăm este iarăși un obiectiv important care o să aducă un impact în cadrul asociației din perspectivă de creștere tehnologică și nu în ultimul rând programele educaționale pe care le avem. De asta și e foarte important mediul preuniversitar pentru noi, pentru că educația în tehnologie începe de mici. Prin programe, prin faptul că înveți copiii să facă programare deja deschizi o altă perspectivă; chiar dacă lucrezi într-un alt domeniu, simplul fapt că înțelegi ce se întâmplă te ajută să vezi lucrurile diferit. Și atunci noi ne dorim să aducem experiența noastră tehnică, într-o zonă de societate prin gândirea pe care noi o avem în prezent.

Care sunt țintele voastre ca și asociație, la modul concret? La anul sunt aceste conferințe tehnice, dar pe termen mai lung unde vă doriți să ajungeți?

Să creăm un hub tehnologic, un hub în care putem să dezvoltăm start-up-uri. Avem parteneri de la organizații care au dezvoltat asemenea hub-uri în alte locații. Asta e ceea ce ne dorim pe termen lung: dezvoltarea unui hub, a unui centru de dezvoltare și inovare, atragere de fonduri cât mai multe pentru a crește din această perspectivă zona de start-upuri, zona tehnologică din cadrul Regiunii Centru.

Acum, la lansare, sunteți 24 de membri. Câți membri vă doriți să atrageți?

Lucrăm în IT, avem un target. Targetul nostru e să fim 30 de membri anul viitor și să avem cinci parteneriate strategice semnate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Iarāsi o dām pe ruperi in figuri..... Iarāsi bāgām termeni de spart la ****e.. Start up!!!!!! Green field!!!!!! Above and beyond!!!!!! Developing!!!!! Growing up!!!!! Coherent direction!!!!!!!!! Ati vāzut ce stiu? Mai stiu si altele...... Bā, eu inebunesc când vād atâta ipocrizie!!!!! Bāi unu!!!!!? UNU N-AR SPUNE " FACEM CHESTIA ASTA PENTRU BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANI ! CATRALIOANE DE BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANI ! NE E FRICĀ SA NU FACĀ ALTII MĀLAIUL MAI GROS SI VREM SĀ STIM CÂT MĀLAI FACE FIECARE!!!!!! DAR SCOPUL NOSTRU SUPREM ESTE DE A FACE BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANI CU NEMILUITA! NI SE RUPE DE PIATĀ SI FLOW SI ALTE BAZACONII VREM BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANI !!! Când oi vedea o asemenea declaratie de la orice businessman atunci I sā zic * mergem pe drumul āla bun "
Raspunde

Elon

Acum 1 an

Frumoasa initiativa, sper sa aiba succes daca obiectivele sunt cele comunicate. Acestea pot aduce plus de valoare profesiei si comunitatii. In practica, astfel de asociatii pot produce si efecte negative in piata: - intelegeri informale cu privire la migrarea angajatiilor (“nu ne luam oameni unii altora”) ceea ce limiteaza posibilitatile de dezvoltare / migrare a angajatilor. - intelegeri informale cu privire la valoarea salariilor (“nu dam mai mult de atat”). - intelegeri informale (tip cartel) referitoare la licitatiile si proiectele publice. Dar daca membrii asociatiei vor respecta etica de afaceri, va fi un plus pentru comunitate.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Noi doi trāim in aceeasi lume? Pe aceeasi planetā ? Adicā tu încā mai crezi in echitate, demnitate, respect, asumare???? Unde, in afaceri? In plin capitalism despletit si nesātios? Prietene, habar nu ai cum" se face treaba".
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 an

Nu ziceai tu ca "Eu clar nu am ce cāuta pe planeta asta! Nu-nteleg nimic aabsolut din ce se intâmplā in juru-mi"?
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Tu te-ai regăsi că persoană normală între 1000 de nebuni de care nu poți scăpa? Ai înțelege ce se întâmplă? Cam asta era ideea lui Sparrow, dar daca faci parte din cei mulți nu îți mai dai seama.
Raspunde

Razvy

Acum 1 an

facebook trebuie inchis in romania
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus