Joi,
01.06.2023
Partial Noros
Acum
15°C

Profesorii de limbă germană din România vor fi susținuți financiar de Berlin. „Într-un an de criză s-a ajuns la aproape aceeași sumă ca și până acum”

Profesorii de limbă germană din România vor fi susținuți financiar de Berlin. „Într-un an de criză s-a ajuns la aproape aceeași sumă ca și până acum”

Aflați pe punctul de a primi mai puțini bani din finanțarea pe care au primit-o din 2015 încoace, profesorii de limbă germană din România vor fi susținuți în continuare de Germania cu aproape aceeași sumă. Acordul semnat cu Fundația Saxonia prevede alocarea a peste 1,3 milioane de euro pentru învățământul de limbă germană din România pentru anul 2023.

Despre finanțarea învățământului de limbă germană în România și criza de profesori de limbă germană în școlile din România am discutat recent cu conducătoarea Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahn, care ne-a oferit un amplu interviu. Interviul îl vom publica săptămâna viitoare pe site-ul Turnul Sfatului.

„Într-adevăr, este o problemă pe care o constată cetățenii germani care vin și trăiesc aici de mai mult timp, este o problemă acută, relatată ca primă problemă - sunt mult prea puțini profesori care pot preda în limba germană alte domenii decât limba germană. Pe de altă parte, sunt tot mai mulți părinți care își doresc pentru copiii lor să urmeze școala cu limba de predare germana. Este o problemă cunoscută în Germania, tocmai de aceea din anul 2015 încearcă să susțină financiar profesori români sau din minoritatea germană, care predau la școlile din România cu limba de predare germana. Prin intermediul Fundației Saxonia care își are sediul la Râșnov, fiecare dintre profesorii care predau în limba germană primesc un anumit sprijin financiar anual”, ne-a explicat consulul Republicii Federale Germania la Sibiu.

Kerstin Ursula Jahn a subliniat în cadrul interviului că în contextul războiului din Ucraina mai mult timp a stat în aer dacă în anul 2022 va mai putea Germania să sprijine profesorii de limbă germană din România.

„Pentru că dintr-o dată au apărut atâtea locuri unde trebuiau umplute lipsuri financiare, la care nu s-ar fi gândit nimeni la începutul anului și asta, în plus cu un Guvern complet nou în Germania. Și nu a fost ușor, dar s-a reușit să se explice din nou la nivel guvernamental cât de important este acest subiect pentru România. Și s-a ajuns la soluția de a acorda jumătate din finanțarea care s-a acordat în toți anii premergători pentru acest subiect”.

Precizăm în acest context că pe data de 2 septembrie 2022 Germania, prin intermediul Ambasadei Germaniei la București, a anunțat că sprijină proiectul „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limba germană din România” cu o sumă totală de 753.260 de euro.

Suma respectivă a fost însă suplimentată recent cu jumătate de milion de euro. „Și vestea foarte bună este că de la sfârșitul săptămânii trecute s-a decis să se mai acorde încă o sumă mare, de jumătate de milion de euro în plus față de ce s-a acordat anul acesta, în vederea susținerii profesorilor care predau în limba germană în România. Dl ambasador Gebauer a reușit să semneze deja săptămâna trecută acordul de finanțare cu președintele Federației Saxonia în acest sens și arată cât de important la nivel politic este acest lucru. Chiar într-un an de criză atât de mare s-a ajuns acum aproape la banii care s-au acordat în toți anii de dinainte, acei 1,5 milioane de euro anual. Și aproape s-a ajuns la suma respectivă și pentru anul acesta. Dar este dovada unei munci neîncetate care a avut loc, ca să se ajungă ca la final de an să se mai acorde încă o dată o astfel de sumă pentru acest subiect”, a anunțat consulul Germaniei la Sibiu pentru Turnul Sfatului.

Acordul semnat de ambasadorul Peer Gebauer și directorul general al Fundației Saxonia, Klaus-Harald Sifft, prevede o finanțare în valoare de 1.333.260 de euro. Cu această sumă, mai mult de 900 de profesori și educatori pot fi sprijiniți cu indemnizații. „Scopul este de a asigura o predare de înaltă calitate în limba germană. De asemenea, proiectul sprijină echipe de autori care redactează sau actualizează manuale moderne pentru învățământul în limba germană maternă din România”, au precizat reprezentanți ai ambasadei.

germania

Kerstin Ursula Jahn crede însă că „aceasta este o muncă bilaterală, totodată. România și Germania trebuie să facă pași împreună pentru a atinge scopuri comune”.

Citiți săptămâna viitoare un interviu cu consulul Germaniei la Sibiu, Kerstin Ursula Jahn.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Rotariu

Acum 5 luni

Multumesc frumos, chiar daca Romania pierde din nou viitoare forta de munca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus