Situat în rândul orașelor cu o situație financiară foarte bună, Sibiul se vede pus în dificultate ca urmare a faptului că Guvernul României nu a mai rambursat banii din fondurile europene accesate de Primărie. Sumele datorate de București Sibiului au ajuns să depășească echivalentul a 21 de milioane de euro.
Situația a fost dezvăluită de Primăria Sibiu în raportul referitor la execuția bugetară pe ultimele luni ale anului, raport dat publicității în cursul zilei de marți. ”La data de 30 noiembrie 2022 există un număr de 15 cereri de rambursare neaprobate la plată, valoarea acestora fiind de aproximativ 108.000.000 de lei”, se arată în raportul amintit.
Suma este cât se poate de consistentă dacă avem în vedere faptul că, în primele 11 luni ale anului, Guvernul a rambursat Sibiului pentru proiectele europene implementate doar 47,5 milioane de lei.
Banii ar trebui virați din conturile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ca urmare a proiectelor finanțate din fonduri europene derulate de administrația Sibiului. Astfel de proiecte se derulează pe principiul rambursabilității (Primăria încasează un avans, după care fondurile europene sunt virate pe măsura cheltuielilor realizate și avizate în cadrul acestor proiecte).
A fost consumat și excedentul
Lăsați fără bani de către Guvernul condus de Nicolae Ciucă, Primăria Sibiu a luat bani pentru investițiile aflate în derulare anul acesta din fondurile alocate secțiunii de funcționare. ”Veniturile secțiunii de funcționare aferente semestrului IV 2022 au înregistrat o scădere, motivat de faptul că din veniturile secțiunii de funcționare s-au susținut și cheltuielile aferente secțiunii de dezvoltare într-un procent de 32% (respectiv 100.000.000 de lei, situație datorată nerambursării sumelor aferente cererilor depuse și a întârzierilor întâmpinate în rambursarea cheltuielilor proiectelor aflate în curs de implementare)”, se mai arată în raportul citat.
Conform acestui document, în contextul investițiilor susținute din fonduri locale (cum ar fi modernizarea stadionului, lucrările de reabilitare a cartierelor ori parcarea supraetajată din Hipodrom) și ca urmare a faptului că Guvernul întârzie rambursările către Sibiu, tot excedentul bugetar de peste 162 de milioane de lei a fost consumat în primele 11 luni ale anului.
Citește și 33.000.000 de euro. Primăria Sibiu: întreg excedentul bugetar al orașului a fost contractat
Anul investițiilor
Situația gravă a întârzierilor în rambursarea fondurilor pentru proiectele de la Sibiu vine în contextul unui an 2022 în care volumul investițiilor a atins un nivel record al ultimilor ani. Potrivit execuției bugetare, în primele 11 luni ale anului au fost realizate investiții în sumă de aproape 307 milioane de lei, cu mai bine de 50% mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut. Modernizarea Căii Dumbrăvii, pista de biciclete de pe malul Cibinului, amenajarea parcului Tilișca, centrele multifuncționale din Gușterița și de pe strada Oțelarilor sunt câteva exemple de proiecte derulate din fonduri europene încă nerambursate de către Guvern.
Modernizarea Stadionului municipal, reparațiile capitale din cartierele Ștrand, Terezian și Hipodrom I, reabilitarea și extinderea podurilor peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia ori modernizarea iluminatului din Zona industrială Vest sunt exemple de investiții derulate din veniturile proprii ale municipiului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: rambursari proiecte fonduri eu , ministerul dezvoltarii si lucr , guvernul municipiul sibiu fara , intarzieri rambursari f , datorii guvern sibiu , excedent bugetar sibiu
Vizualizari: 7250
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Mița
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
T.
Acum 3 ore
Circu Lati
Acum 3 ore
John Doe