Duminică,
23.01.2022
Cer Senin
Acum
-8°C

33.000.000 de euro. Primăria Sibiu: întreg excedentul bugetar al orașului a fost contractat

33.000.000 de euro. Primăria Sibiu: întreg excedentul bugetar al orașului a fost contractat

După ce a ajuns la un vârf de aproximativ 80 de milioane de euro în urmă cu patru ani, excedentul bugetar al Sibiului a ajuns la jumătate. Care este și aceasta contractată, arată reprezentanții Sibiului.

162,6 milioane de lei reprezintă sumele necheltuite din bugetul anului trecut, constituite ca venit pentru bugetul anului în curs sub formă de excedent bugetar. Acesta reprezintă 17% din veniturile estimate ale Sibiului în acest an, mai anunță reprezentanții Primăriei. ”Prin investițiile realizate, acesta a scăzut aproape la jumătate față de anul precedent, suma rămasă fiind deja contractată în totalitate”, mai arată administrația municipiului Sibiu.

Cea mai mare lucrare realizată din excedentul bugetar al Sibiului este cea de demolare și reconstrucție a stadionului municipal, proiect care se apropie de 40 de milioane de euro. Tot din excedentul bugetar au mai fost finanțate și lucrări precum amenajarea Lacului lui Binder ori construirea primei parcări supraetajate, cea din cartierul Hipodrom.

După cum rezulta dintr-o analiză publicată recent de Turnul Sfatului (detalii aici), după șase ani în care a încasat mai mult decât a cheltuit, administrația Sibiului a demarat investiții care în decurs de trei ani au dus la înjumătățirea economiilor.

Peste excedent: venituri proprii și fonduri europene nerambursabile

După cum arată datele publicate de Primăria Sibiu, excedentul bugetar reprezintă a treia sursă de venituri pentru bugetul local estimat pentru anul în curs.

Cea mai consistentă sursă este cea a veniturilor proprii, alimentate în special din cotele defalcate din impozitul pe venit, alături de taxele și impozitele plătite de sibieni și companii direct la bugetul local. 473 de milioane de lei, adică jumătate din veniturile bugetului local pe acest an, sunt estimate a fi însumate din aceste venituri proprii.

Cu o proporție estimată la 28%, a doua sursă de finanțare a bugetului local este reprezentată de fondurile europene nerambursabile. Este vorba în special de fondurile alocate direct municipiului Sibiu în calitate de pol de dezvoltare. Aceste fonduri au fost atrase pentru proiecte precum amenajarea malurilor Cibinului, investiții în infrastructura educațională (Școala gimnazială 21, Șc. Nr. 1, ”Radu Selejan”, ”Nicolae Iorga” etc), în cea a transportului în comun (cele 40 de autobuze cu gaz natural comprimat, cele cinci microbuze electrice) etc.

Restul de cinci la sută din veniturile bugetului local al Sibiului pe 2022 provine din sumele defalcate din TVA. ”Adică sume care estimăm că vor veni de la Bugetul de Stat pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, salariile asistenților personali etc”, detaliază reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citește care sunt propunerile de investiții pentru bugetul pe anul în curs aici: Astrid Fodor, despre bugetul de un miliard în 2022: investim în mai multe direcții. Lista promisiunilor

Sursa foto: Primăria Sibiu

Vizualizari: 4123

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ionuț von Puziken

Acum 1 săptămână

Au fost contractate toate aceste milioane de euro pentru a ne face viața bună, prosperă și, de ce nu, luxoasă! Calitatea cimentului, betonului și a bordurilor este cu mult peste ce am văzut la Geneva! Amestecul de bolovani și pământ steril în care se plantează arbori semeți de stejar, ginkobiloba și busuioc face ca natura verde să fie la ea acasă în burgul nostru. Proiectele de anvergură, vitale pentru sibieni sunt toate aproape de finalizare. Asta se vede în viața de zi cu zi, respirăm un aer mult mai curat și ne bucurăm de o infrastructură superioară celei din Munchen! Avem o clădire a teatrului care rivalizează cu Scala din Milano, un centru de conferințe ca cel din Washington și lucrări edilitare demne de pietrarii catedralelor medievale! Mai ales, avem cei mai buni peisagiști din Europa, care integrează arborii nou plantați în sinergia comunitară! Mulțumim primăriei Sibiu!

Raspunde

Vasile Von Klitoris

Acum 1 săptămână

Intr-adevar. Cred ca am murit si am ajuns in RAI. Sibiul este RAIUL pe pamant, iar Fodor este Dumnezeul ce il guverneaza.
Raspunde

Corbul

Acum 1 săptămână

Acest comunicat de presă nu este un plebiscit ci o informare a companiilor de casă ale Primăriei Sibiu - Electro-Con Impex, Terra Building și Geiger - să știe cum să-și facă bugetul pe anul 2022.

Raspunde

Birtu

Acum 1 săptămână

Dupa cum ziceam,tante vrea sa lase bugetul chel pentru cind va iesi la pensie si lucruri prost facute, foarte scumpe si unele inutile in oras. Totul ca sa imparta cascavalul cu fratia . Ceea ce nu stie ca fratia se face frate si cu dracul pentru cascaval !!
Raspunde

Gigi

Acum 1 săptămână

Daca tot a fost facut ca de la zero stadionul, oare nu era logic sa-l faca la marginea orasului si se rezolva si cu spatiul pentru parcari?
Raspunde

Minime

Acum 1 săptămână

@GIGI și ce crezi ca s-ar fi întâmplat cu terenul aferent vechiului stadion? S-ar fi extins parcul? Nu cred. Apărea din senin un "mic" complex comercial sau de apartamente...Da, logic ar fi fost sa se construiască stadionul în afara orașului, logic ar fi fost sa se extindă parcul pe terenul vechiului stadion, dar în Sibiu nimic nu se face cu logica...
Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

Ba e bun în oraș, măcar la stadion să mergem pe jos
Raspunde

Cetățean indignat

Acum 1 săptămână

Pentru ce ne-a trebuit o asemenea investiție în plina perioada pandemica când mor oameni pe capete. Sunt străzi neiluminate în Sibiu și neasfaltate su ei baga milioane de euro. Invitam turnusfatului sa facă o platforma unde cetățenii Sibiului sa poată vita ce investiții sa se facă în Sibiu și dacă acest stadiu ar fi fost dorit de sibieni. După care rugam DNA-ul sa urmărească conturile bancare și operațiunile tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea acestui proiect de interes buzunaresc, inclusiv neamurile acestora. Un parc ca lumea pt copii nu ați putut face.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus