Miercuri,
28.02.2024
Cer Senin
Acum
8°C

O sibiancă, „Femeia anului din Diaspora 2022”. Povestea româncei care a dus tradiția și cultura României în Germania

O sibiancă, „Femeia anului din Diaspora 2022”. Povestea româncei care a dus tradiția și cultura României în Germania

„Femeia fenomen! Creativă, ambițioasă, dedicată pe de o parte. Cuminte și cumsecade pe de alta. Dar cel mai important - este o promotoare a tradițiilor românești” este descrierea pe care organizatorii concursului „111 Femei din Diasporă” i-o atribuie sibiencei Mariana Iulia Filimon. Originară din Tălmăcel, Iulia locuiește în Germania de aproximativ zece ani. După ce a reușit să învețe limba și să-și găsească locul de muncă la care visa, sibianca a decis să-și dedice o mare parte din timpul său pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor românești în țara care i-a devenit a doua casă. Pentru toată activitatea sa, zilele trecute, sibianca a primit titlul de „Femeia Anului în Diasporă 2022”.

Încă de la vârsta de opt ani, Mariana și-a descoperit pasiunea pentru țesut și cusut și a decis să studieze arta populară la Clubul Elevilor din Tălmaciu. A început să participe la zeci de concursuri, iar ani mai târziu avea să devină instructor la clubul care îi dăduse aripi spre artă.

„Bunica mea țesea și cosea și atât de mult drag am prins încât am început de la opt ani să merg la Muzeul Satului, eram cumva copilul muzeului, îmi amintesc și acum când am câștigat premiul întâi la țesut. Am crescut acolo, la muzeu, unde am strâns zeci de diplome de la concursurile la care am participat. Anii au trecut și am ajuns maistru instructor la clubul elevilor din Tălmaciu. Am fost încurajată să depun CV-ul și am rămas instructor la club până în anul 2004, atunci când s-a desființat”, a povestit Mariana pentru Turnul Sfatului.

A deschis în casa bunicilor un muzeu

Vrând să păstreze vie amintirea bunicilor ei, în anul 2000 Mariana a deschis în casa acestora un muzeu. Este locul la care se întoarce cu drag de fiecare dată și în care organizează activități cu specific tradițional.

„În 20 mai, anul 2000 am deschis în casa bunicilor un muzeu, eu terminam liceul pe atunci. De obicei, vara, când mă întorc în țară organizez șezători acolo, seri pe uliță și tot felul de alte evenimente. Părinții mei au o pensiune în Lotrioara și dacă vine un grup curios să vadă muzeul, tatăl meu le deschide pentru a-l putea vizita.

Este expus tot ce se găsește într-o casă din Tălmăcel: ladă de zestre, obiecte de decor, țesături, război de țesut, instrumente muzicale, prima pompă de bere de la Sadu, textile și chiar o colecție de bani”, detaliază sibianca.

Cum s-a acomodat în Germania

A urmat Liceul de Arhitectură Carol Întâi, iar la facultate a studiat științele economice. De profesie este economist, meserie pe care și-a dorit să o practice și în Germania, chiar dacă lucrurile nu au fost atât de simple la început. În 2012 alegea să se mute alături de soțul ei și să înceapă un nou capitol din viață.

„Mi-a fost foarte greu în primele luni. Cel mai dificil mi-a fost la început pentru că nu-mi găseam locul, pe lângă faptul că nu vorbeam germană deloc. Am făcut un curs de șase luni pentru a învăța limba. Mergeam la școală și după amiază lucram la Mc Donalds. M-am ambiționat foarte tare, după șase luni am primit școlarizare și am început să fac școală pentru manager, șase luni la Munchen. Așa au început să-mi crească aripi încet”, povestește Mariana.

„Simțeam că nu e de ajuns”

Pentru că voia să-și perfecționeze limba, sibianca și-a dorit să facă voluntariat. În drumul ei spre școală și-a dat seama că trece pe lângă un azil de bătrâni și că ar putea încerca să petreacă timp cu aceștia și să reușească să învețe mai bine germana.

„Învățam la școală germană, dar simțeam că nu e de ajuns. Mi-a venit ideea să fac voluntariat pentru că în drum spre școală vedeam un azil de bătrâni și vedeam cum sunt plimbați în fiecare zi de o altă persoană. Mi-am dat seama că se făcea voluntariat. M-am gândit că merg acolo și să învăț și mai bine germana. Am vrut să stau cu ei, să le țin companie. Directoarei i s-a părut minunat ca un străin să fie voluntar pentru că voia să învețe limba. Acolo mi s-au deschis foarte multe porți”.

În prezent, sibianca lucrează pe partea de resurse umane la o firmă de transport din Germania. Din 2016, este voluntară cu acte în regulă la Familienzentrum Neu-Ulm, unde coordonează o grupă românească de integrare, loc în care îi învață pe copii să coasă, să țeasă și alături de care face ateliere tematice de Crăciun, de Paști, de 1 Decembrie sau chiar de mărțișor.

Atelierul Fain - atelier de promovare a valorilor românești din Germania

Pe lângă activitățile de la centru, Mariana și-a dorit să facă și mai mult. Astfel, a pus bazele Atelierului Fain. „Am făcut un atelier pe care l-am numit Atelier Fain și cu acesta mă plimb prin Germania și învăț copiii să coasă, tehnici de cusut, încerc să-i fac să prindă drag de valorile românești, de cultură, fac cu ei istorie, geografie, îi învăț tot mai mult din ceea ce consider eu că mă leagă de România.”

De trei luni a creat o altă grupă, cu copii pe care i-a văzut crescând sub ochii ei și pe care acum îi învață să citească în limba română. De asemenea, sibianca a dus mai departe și obiceiul șezătorilor. „Copiii se identifică cu România, ei învață la ateliere să coasă, să facă ornamente de Crăciun, de Paști, de 1 Martie, de 1 Decembrie. Copiii vin și-mi spun că au avut la școală activități interculturale și că au putut să arate ceea ce i-am învățat eu. Se laudă că au participat și se mândresc că au făcut aceste lucruri cu mâinile lor.”

„Am simțit să mulțumesc”

Deoarece s-a integrat atât de bine și a reușit să împărtășească din tradițiile românești, sibianca a simțit să mulțumească pentru tot ce i s-a oferit. Astfel că s-a implicat, de mai mulți ani, în campanii de ajutorare pentru nevoiași.

„Pentru că viața îți dă mult și îți dă frumos, am simțit să mulțumesc, să fac ceva, să ajut. Am început cu cadouri de Moș Nicolae pentru copiii din Tălmăcel. Apoi oamenii au început să vină către mine și să-mi spună poveștile lor ca să pot ajuta.”

Sibianca a reușit să ia legătura cu Mirela Retegan și să îi fie acesteia sprijin, devenind Coordonator pe Germania la Campaniile „Adoptă o mamă” și „Încalță un copil de toamnă”.

„Mă tot gândeam la campaniile Mirelei și cum să o pot ajuta. Am avut ocazia să o întâlnesc cu gașca Zurli. Am simțit o dorință foarte mare să vorbesc cu ea. Am interacționat și așa am creat legătura cu ea.”

„Femeia anului din Diasporă 2022” 

Fondatoare a Centrului Cultural Româno-German din Ulm, oraș în care locuiește în prezent, Mariana a primit zilele trecute titlul de Femeia Anului în Diasporă 2022 în cadrul concursului „111 femei din Diasporă”.

Ofemeie.com, platforma care a organizat concursul, este prima și cea mai mare platformă suport din Diasporă. Acest proiect social-cultural este destinat tuturor femeilor din Republica Moldova, cât și din România. Platforma arată  poveștile femeilor care au ajuns în diaspora, cum s-au integrat, cum au ajuns să le cunoască comunitatea și ce fac pentru comunitate.

Cu un număr de 2.476 de voturi care i-au apreciat povestea, pentru tot ce face în Germania, Mariana a primit titlul „Femeia anului din Diasporă 2022” .

„Mi-am dorit foarte tare să fiu în primele 11, dar am fost copleșită, nu mă așteptam să câștig. Oamenii s-au mobilizat foarte tare. Am avut peste 2.400 de voturi și am fost la 16 voturi de cea de pe locul doi. Am rămas fără cuvinte, dar am realizat că sunt văzută, că oamenii apreciază ceea ce fac. Mi-e drag să mă întorc în România pentru că aici am învățat foarte multe lucruri frumoase”, concluzionează sibianca.

Sursă foto: Mariana-Iulia Filimon/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

Felicitari! A avut succes pentru ca a invatat limba si s-a dus la servici...n-a mers acolo si a astepta ca nemtii sa invete romana...
Raspunde

Reclama. Candideaza?

Acum 1 an

E "serviciu" nu "servici". Iar argumentul tau e idiot.. Ai auzit tu de careva sa astepte asa ceva?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Iarāsi? Clisee de spālat creiere! " Locul de muncā la care visa!!!" Uai sā -mi ..... " Simteam cā vreau mai mult" **** vā -n .... Banii! BANIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!! Banii sunt cei care motiveazā oamenii ! Restul e manus sturpare ipocritā! Traditii? Pāi dacā voiai traditii stāteai colea in Sarosu pe Târnave si mergeai duminicā la bisericā si tineai post, nu plecai " dincolo" . Dar, BANIIIIIIIIIIIIIIIIIII au fost cei care au determinat aceastā traditioalā alegere!!
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 an

Ca bine le mai spui! Asta e adevaratul motiv dar e de apreciat ca face si astfel de lucruri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Haur

Acum 1 an

Daca invata copiii IT sau chineza, era ok. Dar asa, Ev Mediu. Care partid o promoveaza?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus