Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

10 remedii pentru răceală și gripă

10 remedii pentru răceală și gripă

Este sezonul răcelilor. Atunci când suntem răciți vrem să scăpăm cât mai repede și să ne reluăm ritmul normal de viață.

Astăzi vreau să îți prezint câteva remedii care mă ajută să trec mai repede și mai ușor peste episoadele de răceală.

1. Vitamina C – dacă luați vitamina C în mod regulat simptomele răcelii vor dispărea mult mai repede.

 Se recomandă a se folosi până la 2000mg vitamina C într-o zi. În cazul în care mărești această doză pot apărea efecte adverse. Ideea de bază este să suplimentăm vitamina C în perioada de iarnă și să nu așteptăm să răcim și să administrăm doar atunci. Practic efectul ei benefic vine dacă am administrat dozele menționate mai sus înainte de episodul de boală.  

2. Zincul - dacă administrezi pastile de zinc atunci când ești răcit vei trece cu 33% mai repede prin episodul respectiv. În studiile în care s-a ajuns la această concluzie doza zilnică de zinc administrată era între 80-92 mg/zi. Atenție, zincul are și câteva contra indicații. Dacă ești sub tratamentul antibioticelor sau a medicamentelor pentru artitră consultă medicul înainte de a suplimneta zincul.  

3. Echinaceea - studiile demonstrează că această plantă miraculoasă poate preveni și poate scurta episoadele de răceală. În zilele noastre echinaceea se găsește sub divere preparate - ceaiuri, tincturi, pulberi, tablete. Acest supliment natural trebuie luat pe termen lung și îți recomand cure de administrare de cel puțin 4 luni.

4. Preparatele din fructe de soc - sunt foarte intens discutate și există țări în care acestea sunt o tradiție atunci când vine vorba de afecțiunile respiratorii sezoniere.

Am citit chiar un studiu în care au fost implicate 2 grupe - unuia i s-a administrat sirop de so,c iar grupului placebo apă. Cei cărora li s a administrat sirop de soc au avut forme de răceli mult mai ușoare și de durată mai scurtă decât cei care nu au folosit acest sirop.

Atenție, se recomandă a folosi fructele de soc preparate, tratate, în nici un caz nu consumăm fructele de soc crude, acestea fiind toxice.  

5. Sucul de sfeclă roșie - Sucul de sfeclă conține nitrați în cantități mari. Nitrații odată ce ajung în corpul nostru sunt transformați în nitriți, iar aceștia, într-un final, sunt transformați în oxid nitric.

Oxidul nitric este o substanță cu efect vasodilatator, ceea ce înseamnă că, atunci când îl consumăm, duce la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea cantității de oxigen și de alți nutrienți care sunt transportați către masă musculară și ne protejează de infecții respiratorii.

6. Probioticele - Este o întreagă teorie despre flora intestinală și imunitate.

Flora intestinală joacă un rol major în sănătatea noastră.  Cu toate acestea studiile specifice care să sublinieze legătură între administrarea de probiotice și infecțiile respiratorii nu sunt foarte multe.

Există totuși un studiu care precizează că consumul de Lactobacillus, L.casei 431 poate reduce durata unei răceli și poate ameliora simtomele acesteia.

7. Odihnă - știm din moși- strămoși că atunci când suntem bolnavi este foarte important să ne odihnim.

Vă recomand că în această perioada să vă focalizați atenția spre a obține un somn de calitate, deorece somnul ajută foarte mult și susține organismul în vindecare.

8. Consumul mărit de lichide- optează pentru diverse ceaiuri, supe de legume sau supă de pui, sau orice alt lichid. Consumul mărit de lichide te ține hidratat, mai ales dacă ai febra. De asemenea are un rol decongestionant.

Îți recomand să eviți alcoolul și cafeaua, deoarece acestea deshidratează și îți strică somnul, atât de prețios în aceste momente.

9. Inhalațiile cu plante medicinale, sare și uleiuri esențiale – un leac stavehii dar care se dovedește a fi foarte eficient.

Atenție mare cum manevrezi această operațiune. Pune o oală mare cu apă la fiert, iar când clocotește adaugă diverse plante medicinale, un pumn de sare mare și 2 picături de ulei esențial de cimbru sau eucalipt. Ia oala de pe foc și așează-te cu precauție deasupra acesteia astfel încât să poți inhala aburul. Pentru un efect și mai mare, poți să îți acoperi capul cu un prosop.

10. Medicamentele care ameliorează durerea, tusea și congestia nazala - nu evita să foloseșți aceste produse care te pot ajută să îți desfunzi nasul și să ai un somn liniștit. Toate te ajută să te simți mai bine mult mai repede și să treci mai ușor peste toate simptomele.

În cazul în care doreșți să administrezi aceste medicamentele copiilor nu uită să vorbești cu doctorul pediatru.

Nu uita -  prevenția poate fi mai valoroasă decât tratamentul în sine. Așa că în perioada de iarna asigură-ți un stil de viață sănătos și evită locurile aglomerate.

Spor la sănătate!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus