Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
23°C

Cel mai nou cetățean de onoare al Sibiului a plagiat. Cartea va fi retrasă din bibliotecile din țară și străinătate

Cel mai nou cetățean de onoare al Sibiului a plagiat. Cartea va fi retrasă din bibliotecile din țară și străinătate

La cinci ani de la prima sesizare, Comisia națională de etică din cadrul Ministerului Cercetării a stabilit că profesorul Sabin Luca (foto), fost director al Muzeului Național Brukenthal, a plagiat într-o carte publicată în 2006. Comisia de etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu nu s-a pronunțat pe această speță deoarece nu s-au găsit trei persoane care să o constituie. Luna trecută, Consiliul local Sibiu a aprobat în unanimitate acordarea titlului de cetățean de onoare lui Sabin Luca.

Consiliul național de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării s-a pronunțat asupra sesizării de plagiat redactată pe numele lui Sabin Luca în data de 17 noiembrie 2022. ”Comisia constată că prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, constând în plagiat”, se arată în anexa hotărârii, publicată zilele trecute pe site-ul ministerului.

Potrivit acesteia, Sabin Luca a plagiat în cartea de 121 de pagini publicată în 2006 sub titlul ”A Short Prehistory of Transylvania (Romania)”. Cartea a fost publicată sub egida Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, la editura Altip, din Alba Iulia. Volumul a fost utilizat și drept suport de curs la Universitatea din Tübingen, Germania.

Unul din exemplele de plagiat trecute în sesizare. Sursa foto: plagiate.ro

La Sibiu nu s-a găsit nimeni

În 2017, conducerea ULBS a fost sesizată de către un alt cadru didactic și arheolog cu privire la faptul pe zeci de pagini din cartea semnată de Sabin Luca sunt redate paragrafe întregi din volumul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“ (publicat în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu) și din cartea ”Dacia înainte de Dromihete” (publicată tot în 1988 de către Vladimir Dumitrescu și Alexandru Vulpe).

După un an și o lună de la înregistrarea sesizării, președintele Comisiei de etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a răspuns petiționarilor că ”nu s-a putut întruni o comisie de specialitate în domeniul Arheologie, care să întocmească un raport în acest sens”.

A mai trecut încă un an până când mediul academic de la Sibiu să ia o decizie. Printr-o hotărâre adoptată în ziua de 1 aprilie 2019, Comisia de etică a ULBS a respins sesizarea depusă în urmă cu doi ani ”motivat de faptul că nu s-a putut constitui Comisia de analiză a existenței sau inexistenței plagiatului lucrării elaborată de către dl. Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, fiind necesar un număr de trei persoane”.

Citește și Universitatea „Lucian Blaga“ și-a înființat comisii de verificare a sesizărilor de plagiat pentru fiecare domeniu în parte

Varianta lui Luca: un suport de curs, nu o carte

Hotărârea Comisiei de etică a ULBS a fost contestată în luna iunie a anului 2019. Membrii Comisiei naționale de etică  au luat sesizarea în lucru trei ani mai târziu. Mai precis pe 14 iulie 2022, când au solicitat să li se precizeze dacă acea contestație mai este menținută.

După ce a solicitat o prelungire a termenului de formulare a unui punct de vedere, Sabin Luca a transmis comisiei naționale că acea carte a fost, mai degrabă, un suport de curs pe care l-a redactat ca urmare a unei finanțări atrasă de la Organizația sașilor din Heidelberg. 

”Lucrarea incriminată a fost realizată pentru a susține parțial cursul susținut de mine în cadrul programului Erasmus la Universitatea din Tuebingen. Pentru ca discursul meu să fie clar înțeles de studenții acelui curs opțional de arheologie al sud-estului Europei (Transilvania) am elaborat notițele lapidare și prezentări PowerPoint ale șantierelor arheologice preistorice personale, făcute în Transilvania, cu echipe de studenți ai universității noastre, în practica de specialitate. Organizația sașilor din Heidelberg, aflând despre această inițiativă, s-a oferit să finanțeze un suport pentru curs, lapidar, cuprinzând principalele elemente ale preistoriei din Transilvania, în folosul strict al studenților participanți la expuneri”, a transmis, în apărarea sa, Sabin Luca.

El a invocat și opiniile unor profesori din Iași și Târgoviște, care susțineau că acea carte este, de fapt, doar un curs, fără note de subsol și cu o listă bibliografică redusă la final, ”nu o lucrare științifică”.

”Acest suport de curs l-am elaborat extrem de lapidar și concis, deoarece pentru studenții germani nu reprezenta obiectul unui curs de bază. Mai mult, și ilustrația succintă având și trimiteri către lucrările din care s-au extras”, mai citează Comisia națională de etică din punctele de vedere transmise de către Sabin Luca.

Retragerea cărții

Membrii Comisiei au arătat, contrar celor susținute de Sabin Luca, faptul că volumul acuzat de plagiat este prezent în cataloagele a 16 biblioteci internaționale, deci nu poate fi vorba de un fel de manual de uz intern, cu circulație limitată. ”În urma analizei speței, Comisia națională de etică constată că prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca a plagiat în cartea «A Short Prehistory of Transylvania (Romania)»”, se arată în hotărârea emisă pe 17 noiembrie și în care se arată că plagiatul a fost realizat după „Începuturile istoriei pe teritoriul României“, publicată în 1988 de către Nicolae Ursulescu, și după ”Dacia înainte de Dromihete”, semnată de către Vladimir Dumitrescu și Alexandru Vulpe.

Conform aceluiași document, Sabin Luca a fost sancționat cu avertisment scris și cu retragerea cărții publicată în România și Germania. Comisiei de etică a ULBS i s-a recomandat să respecte legea privind buna conduită științifică, iar editurii Altip i s-a cerut să emită o adresă de ”retragere a cărții din librării și biblioteci, fizice sau virtuale, din România și străinătate”. ”Utilizarea, pe viitor, de referenți care să verifice originalitatea lucrărilor care urmează a fi publicate” este cea de-a doua recomandare făcută de Comisia națională de etică editurii din Alba Iulia.

Cetățean de onoare al Sibiului

Sabin Luca nu a putut fi contactat telefonic până la publicarea acestui material și nici nu a răspuns mesajului transmis pe acest subiect. În urmă cu cinci ani, când a apărut pentru prima dată acuzația de plagiat referitor la această carte, Sabin Luca susținea pentru PressOne că important este contextul. Și anume scoaterea la concurs a unui post al Secției de istorie a Academiei Române, post de care ar fi interesat și cel care a realizat sesizarea, dar pentru care ar putea concura și Sabin Luca. 

În ședința Consiliului local Sibiu de luna trecută, reprezentanții FDGR au inițiat un proiect pentru decernarea titlului de onoare fostului director al Muzeului Național Brukenthal, având în vedere ”întreaga sa activitate de promovare a valorilor culturale, arheologice şi istorice, precum şi pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural național” (detalii aici).

Proiectul a fost aprobat în unanimitate. Ceremonia de decernare a titlului – eveniment public, de obicei – nu a fost deocamdată organizată.

Citește și Sabin Luca, directorul Muzeului național Brukenthal, chemat la Comisia de etică a ULBS pentru plagiat

Consultă aici, în format integral, hotărârea Comisiei naționale de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Mihai

Acum 5 luni

Felicitari FDGR și Parohia Evanghelică CA Sibiu. Pinter, Porr și Kilian Dorr sunt cei care l au susținut pe acest individ în mandatul căruia a blocat Muzeul Național Brukenthal. Ce a făcut însă Sabin Luca? A retrocedat Bisericii Evanghelice Palatul Brukenthal și o mare parte din patrimoniu. Rușine! Istoria acum se scrie domnule profesor! Nimeni nu e veșnic!
Raspunde

Chirica

Acum 5 luni

Atata mai lipsea sa ajunga si academician. Adevarul e ca multi de acolo sunt ca el... Niste oameni goi... lipsiti de esenta intelectuala si anume de etica!
Raspunde

Copi paste

Acum 5 luni

Asta e doar varful aisbergului, mai are cateva carti plagiate la greu unele documentate de Asociatia Graur, la Cluj. Un jupan care se crede invincibil, care a tratat oamenii ca pe niste jeguri....
Raspunde

Claudiu

Acum 5 luni

Fundația Brukenthal este cea care a "primit inapoi" palatul din Avrig, expropiata dupa cel de al doilea razboi mondial. Dintre cei 46 de membrii fondatori: Klaus Werner Johannis, Ralf Breth, apoi Consul General German la Sibiu, Arnulf Braun, Consul German la Sibiu și Prof. Dr. Gerhard Konnerth, decan al Universității Lucian Blaga. Presedintele in functie era doar localnic pe vremea aia. Dar cu sau fara Luca, palatul tot se pierdea din "nebagare de seama si iuteala de hartii, deloc neintentionate".. In prezent, fundatia a închiriat proprietatea către Klingeis Consulting Klingeis adica Palatul, Balea Cascada, Telecabina de la Balea, Balea Lac (care s-a dus naibii intr-un incendiu accidental exact cand erau mai sus numitii in zona, dornici sa reconstruiasca)... Klingeis , adica, tare imi place sa schiez la Balea (unde sunt stapani prietenii mei sasi) chiar daca intre timp am ajuns presedinte.
Raspunde

Ganz

Acum 5 luni

Sașii au fost puternici datorită unor astfel de "romani" și tot ei i-au aruncat după ce i-au folosit. Dr. Luca le-a adus servicii în Sibiu, prin retrocedări "legale". Merita un loc în Academie sau în Bundestag, dar se mulțumește și cu "cetățean de onoare " al burgului retrocedat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 5 luni

Hoții striga hoțul...Peste 90% din romani au comis sau au aprobat tacit cel putin comiterea unei fapte penale si inca n-au raspuns penal pentru savarsirea ei.
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Cred ca nu intelegi diferenta intre penal si a incalca o lege. Nu e fapta penala sa treci pe rosu, de exemplu.
Raspunde

Sibian

Acum 5 luni

Inca o data vedem ce fel de oameni sunt rasplatiti in Romania pentru realizari "deosebite" (titluri, pensii speciale...)
Raspunde

Ion

Acum 5 luni

Articolul original : https://pressone.ro/managerul-muzeului-brukenthal-din-sibiu-suspect-de-plagiat
Raspunde

Gheorghe

Acum 5 luni

Un om obsedat de titluri si functii in speranta ca va fi vesnic...inclusiv asta de "cetatean de onoare" la propunerea bunului sau prieten Pinter...Ce a facut ptr Sibiu? Ca a fost manager sau profesor? :)) sunt atatia profesori, ii facem pe toti cetateni de onoare sau doar pe cei agreati de fdgr?
Raspunde

Muresan

Acum 5 luni

Mai era si un misogin de frunte....
Raspunde

Nonick

Acum 5 luni

"retragerea cărții publicată" - trebuie PUBLICATE "ca urmare a unei finanțări atrasă" - trebuie ATRASE
Raspunde

Cosa Nostra

Acum 5 luni

Sabin Adrian Luca, masonul mafiot, lingaul de politicieni de toate culorile, universitarul spagar si plagiator a fost o adevarata buruiana in gradina ULBS si MNB. Bine i-au facut acestui tiran, acestui deșeu care o viață întreagă a pus pe alții să muncească pentru el. A umblat după bani, făcea cursuri cică și la Oradea și la Arad și la Hunedoara și Reșița simultan pe langa Sibiu, unde punea asistentii sa-i tina orele. Era ion toate comisiile de unde se puteau mulge bani. Cit a fost director de muzeu cartile sale nevandabile erau publicate in tiraj mare pe banii statului si altii trebuiau sa si le publice pe bani proprii. A folosit masina muzeului in interes personal 10 zile pe luna (cica conform contractului managerial). Ani de zile nu le-a dat diurna angajatilor, ca sa faca economii pentru gasca de spagari care il tineau in functie. Si a vrut sa mai conduca muzeul inca 3 ani, fara a putea vedea macar ce semneaza. Avea de gand sa umple curitle muzeului cu busturi, invirtind banii necesari altor nevoi ale muzeului. Nu s-a saturat niciodata de bani, dar neputand ajunge academician, ca era un plagiator invederat, acum e cetatean de onoare, ca sa aibe macar loc de mormant de gratis. Felicitari gastii masonico-mafiote! O mana spala pe alta si amindoua fundul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tinu coroian

Acum 5 luni

i am fost student si l am indragit pentru modul in care mi a insuflat pasiunea pentru arheologie. il judecati intr o rusinoasa campanie, ce urmareste defaimarea unui mare arheolog roman. cati dintre voi ati fost impreuna cu dansul pe un santier arheologic ...intrebare
Raspunde

C-o sticla dop

Acum 4 luni

Ce conteaza daca ai fost sau nu pe santier cu el? Asta nu il face nici mai cinstit si nicidecum mai competent, nici nu-l scuza pe Marele Neacademician. Ve, numai cine a fost pe santier cu el are dreptul sa-l judece? Logica ta e schioapa rau... Ca pui problema din aceasta perspectiva arata ca esti un slugoi din gasca sa, dintre aia invatati la bautura si marlanii, domenii in care s-a remarcat cu prisosinta, inainte de a se ramoli. Si desi s-a ramolit, setea de bani nu i-a pierit! Reaua naravire n-are lecuire!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A.s.

Acum 4 luni

Sincer imi pare rau....ceea ce se exhiba acum, nu este altceva decat o josnica razbunare intermasona...a deranjat foarte mult o parte a masoneriei celor cu functii si foarte avuti...acum cand este suferind, trebuie dobarat..I:.G:.M:.A:.U:.....dureros, trist, revoltator....din nou Nulitatile au castig de cauza...
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

"razbunare intermasona"... Hai,mai taie din ele, da-le dreq de scenarii / tentative penibile de a scuza un nimeni celebru. Care nu a construit ci doar a demolat, care (nici primul și nici ultimul) a fost dovedit că plagiator/mincinos și implicit ca lipsit de caracter câtă vreme nu are vreo jenă in a își asuma merite care nu-i aparțin pentru niste arginți in plus. Ce plus valoare a adus orașului sau județului? Ce rămâne în urma lui când va veni momentul judecății (la care toți ajungem într-o bună zi ) pentru a merita titlul de cetățean de onoare? N-am nimic personal cu individul in discuție câtă vreme nu e nici primul și nici ultimul său singurul în această postură. E plina tara de sute de mii de profesori universitari și academicieni făcuți la apelul bocancilor sau de autori ai mai multor volume pe perioada când făceau pușcărie: pentru a li se reduce pedeapsa. Ceea ce mi se pare la limita de jos a jegului grobian și oportunismului sfidător tine mai degrabă de vremelnicii ajunși prin cate un scaun motorizat politic. Propuneri in Consiliul Local, mâini ridicate în Consiliu (egal, la primării sau la CJ) în urma cărora ne procopsim cu asemenea "cetățeni de onoare" Consilieri care propun și votează otova, la grămadă sau din propriu interes mic și meschin, fără a avea măcar habar despre ce e vorba în narațiune. Pur și simplu pentru a încasa indemnizația de ședință și a își extinde cumetriile prin recompense de acest tip. Ce dacă își bat joc de cei care i-au votat atunci când mânjesc un oraș și un județ cu "propunerile" lor? Câtă vreme se îngroașă portofelul e minunat Ba chiar își permit să pretindă că ne fac (câte) un bine. Normal ar fi trebui sa "cadă" la vot propunerea. Sa fie respinsă pur și simplu. Nu s-a întâmplat așa și asta spune totul despre cei care pretind că decid in numele mai binelui sibienilor și Sibiului.
Raspunde

Alexandru Ispășoiu

Acum 4 luni

Luca, un tâlhar îmbătrânit în rele ...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus