Profesor universitar în cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Sabin Luca, cel care conduce și Muzeului național Brukenthal de 11 ani, este chemat la Comisia de etică a instituției academice care a primit o sesizare de plagiat.
Comisia de etică este programată să se întrunească în cursul zilei de vineri, la discuții fiind invitat și Sabin Luca, au arătat reprezentanții ULBS pentru Turnul Sfatului. Pe numele său a fost depusă o sesizare de plagiat legată de o lucrare de 121 de pagini, cu titlul „A Short Prehistory of Transylvania (Romania)“. Lucrarea apărută în 2006, folosită și ca suport de curs pentru Universitatea Tübingen din Germania, este pusă sub semnul plagiatului de către un alt cadru didactic universitar și arheolog, Florin Drașovean, potrivit informațiilor Turnul Sfatului.
De altfel, o astfel de sesizare a fost deja publicată și de plagiate.ro – un index al operelor plagiate inițiat de Asociația GRAUR. Pe acest portal este indicat faptul că lucrarea din 2006 a lui Sabin Luca include aproximativ 30 de pagini în care sunt preluate (prin traducere din română în engleză) paragrafe întregi din cartea publicată în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu, carte cu titlul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“.
O treabă ”urâtă”
Pe Indexul operelor plagiate, pe seama lui Sabin Luca au mai fost puse și alte două suspiciuni de plagiat, referitoare la un volum publicat de managerul muzeului în 2014 și un articol publicat acum 14 ani într-o revistă de specialitate. Însă în niciuna din cele două situații până acum nu a fost depusă vreo sesizare la vreo instituție academică, precum în cazul celei care va fi discutată vineri. Solicitat de Turnul Sfatului, Sabin Luca a refuzat să facă vreun comentariu pe seama acestor situații. El a declarat, în schimb, pentru publicația pressone.ro de faptul că respectiva sesizare apare în contextul în care Academia Română va scoate la concurs un post de membru al Secției de istorie. Post de care ar fi interesat și cel care a sesizat Comisia de etică a ULBS, dar pentru care ar putea concura și Luca. „E o treabă, cum să vă spun io dumneavoastră, na… urâtă“, a declarat Luca pentru pressone.ro.
Sesizări și la biserică
Despre suspiciunile de plagiat ale lui Sabin Luca au fost informați inclusiv reprezentanții Parohiei Evanghelice CA Sibiu, către care a fost retrocedat Muzeul național Brukenthal în anul 2005. Drept urmare, jumătate din membrii consiliului de administrației muzeului provin din partea Parohiei. „Am luat cunoștință de aceste acuzații grave, dar nu suntem în măsură să decidem noi dacă e plagiat sau nu. Dacă sunt adevărate, înseamnă că a indus în eroare o întreagă comunitate, fapt care nu va fi bine nici pentru muzeu. În cazul în care suspiciunile sunt reale ar trebui luate măsuri de către Ministerul Culturii”, este de părere Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sabin Luca , Raluca Turcan , Muzeului Național Brukenthal , Turnul Sfatului , Muzeul Național , Lucian Blaga , Kilian Dorr , Ministerul Culturii , Florin Drașovean , Academia Română , Nicolae Ursulescu , Short Prehistory , Pe Indexul , Universitatea Tübingen , Parohiei Evanghelice Guşteriţa , plagiat
Vizualizari: 3667
Ultimele comentarii
Acum 54 minute
Ciupercutza
Acum 1 oră
Bogdan
Acum 2 ore
Hermannstädter
Acum 3 ore
Cetateanul turmentat
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel