Marţi,
25.01.2022
Cer Senin
Acum
-18°C

Sabin Luca, directorul Muzeului național Brukenthal, chemat la Comisia de etică a ULBS pentru plagiat

Sabin Luca, directorul Muzeului național Brukenthal, chemat la Comisia de etică a ULBS pentru plagiat

Profesor universitar în cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Sabin Luca, cel care conduce și Muzeului național Brukenthal de 11 ani, este chemat la Comisia de etică a instituției academice care a primit o sesizare de plagiat.

Comisia de etică este programată să se întrunească în cursul zilei de vineri, la discuții fiind invitat și Sabin Luca, au arătat reprezentanții ULBS pentru Turnul Sfatului. Pe numele său a fost depusă o sesizare de plagiat legată de o lucrare de 121 de pagini, cu titlul „A Short Prehistory of Transylvania (Romania)“. Lucrarea apărută în 2006, folosită și ca suport de curs pentru Universitatea Tübingen din Germania, este pusă sub semnul plagiatului de către un alt cadru didactic universitar și arheolog, Florin Drașovean, potrivit informațiilor Turnul Sfatului.

De altfel, o astfel de sesizare a fost deja publicată și de plagiate.ro – un index al operelor plagiate inițiat de Asociația GRAUR. Pe acest portal este indicat faptul că lucrarea din 2006 a lui Sabin Luca include aproximativ 30 de pagini în care sunt preluate (prin traducere din română în engleză) paragrafe întregi din cartea publicată în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu, carte cu titlul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“.

exemplu suspiciune de plagiat

O treabă ”urâtă”

Pe Indexul operelor plagiate, pe seama lui Sabin Luca au mai fost puse și alte două suspiciuni de plagiat, referitoare la un volum publicat de managerul muzeului în 2014 și un articol publicat acum 14 ani într-o revistă de specialitate. Însă în niciuna din cele două situații până acum nu a fost depusă vreo sesizare la vreo instituție academică, precum în cazul celei care va fi discutată vineri. Solicitat de Turnul Sfatului, Sabin Luca a refuzat să facă vreun comentariu pe seama acestor situații. El a declarat, în schimb, pentru publicația pressone.ro de faptul că respectiva sesizare apare în contextul în care Academia Română va scoate la concurs un post de membru al Secției de istorie. Post de care ar fi interesat și cel care a sesizat Comisia de etică a ULBS, dar pentru care ar putea concura și Luca. „E o treabă, cum să vă spun io dumneavoastră, na… urâtă“, a declarat Luca pentru pressone.ro.

Sesizări și la biserică

Despre suspiciunile de plagiat ale lui Sabin Luca au fost informați inclusiv reprezentanții Parohiei Evanghelice CA Sibiu, către care a fost retrocedat Muzeul național Brukenthal în anul 2005. Drept urmare, jumătate din membrii consiliului de administrației muzeului provin din partea Parohiei. „Am luat cunoștință de aceste acuzații grave, dar nu suntem în măsură să decidem noi dacă e plagiat sau nu. Dacă sunt adevărate, înseamnă că a indus în eroare o întreagă comunitate, fapt care nu va fi bine nici pentru muzeu. În cazul în care suspiciunile sunt reale ar trebui luate măsuri de către Ministerul Culturii”, este de părere Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, ce-s cu stirile astea "mirositoare" in mandretea noastra de comunitate? Cum nenea, da' si masonu'?..."No iooi"!...
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 4 ani

Un individ insuportabil si slinos. Cine a intrat in contact cu el, stie ca se comporta ca un om fara caracter.
Raspunde

buhuhu

Acum 4 ani

hopaaa moshu! Tocmai tu! Ce-ai facut? Ai ramas fara inspiratie? De necrezut :)
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

Daca-i pina-n 4% propun sa i se treaca cu vederea.
Raspunde

Popescu Mihai

Acum 4 ani

E jumatate din lucrare. Lucrurile sunt clare
Raspunde

Alzara

Acum 4 ani

Antologică rămâne afirmaţia privitoare la urmele de scriere preistorică de...30.000de ani după descărcareavarheologică de la Săcel .
Raspunde

Zexe

Acum 4 ani

Mvai, taman libidinosul asta cu mecla de tractorist, sluga devotata a lui iohanus?
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

Rasul lumii! Acest impostor aspira la... ACADEMIE!!! Ptiu!!! Daca asta ajunge-n Academie, tara asta va colapsa intr-o clipa!!! Academia lui Iorga si a lui ... neica-nimeni!!!
Raspunde

club femina

Acum 4 ani

Pacat! Si ce misogin era... Spunea ca femeile sunt doar pt... Dar plagiatorii? Ei pt. ce sunt?
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

Tot pentru aia!
Raspunde

Studentul

Acum 4 ani

Imi este rusine ca am fost, cu multi ani in urma, studentul unui plagiator care, pe langa multe lacune de ordin etic si profesional, dovedite la inecputul carierei sale de cadru didactic universitar, iata, a ajuns in situatia de a se justifica pentru un gest impardonabil in domeniul cercetarii stiintifice. Domnule coleg (cum obisnuia sa ni se adreseze cand isi tinea cursurile), NU ITI ESTE RUSINE PENTRU GESTUL FACUT? Domnule coleg, ai tupeul sa aspiri la un loc in Academia Romana, recurgand la asemenea metode? Iti mai traduce Sonoc lucrarile si studiile pe care cu mandrie le-ai inclus intr-un curriculum vitae indoielnic? Te folosesti, in continuare, de locotenentii servili de la muzeu care muncesc din greu pentru ca tu, domnule coleg, sa culegi toate roadele succesului? As fi vrut sa ma inscriu intr-o audienta la tine, domnule coleg, pentru a vorbi despre probitate morala si profesionala insa m-am razgandit subit; nu merita sa-mi pierd timpul, domnule director. Parca m-as inscrie intr-o audienta la tine, domnule coleg, pentru a-ti spune in fata mai multe lucruri pe care multi, de frica, nu au curajul sa ti le spuna. Nu merita osteneala deoarece la dov
Raspunde

buhuhu

Acum 4 ani

Stimate coleg Scriai bine..... S-a terminat cerneala? Din pacate rufele trebuie spalate, si murdarite in acelasi timp, public. Plagiatorul nu are coloana sa plece.... cu ceea ce a dobandit pana acum. Si asta pentru ca vrea in Olimp, unde sunt deja prea multi muritori, indoielnici ca si el (omul, care daca ar fi locuit la nord de CIudad ar fi fost numit "800 de volume" ..... aici imi permit sa rad cu mare pofta) Sa fim sanatosi, dar adevarat ciuma e reprezentata exact de maestrul de neclintit la stimulii exteriori:). Va stii voinicul din el despre ce e vorba. Curentul de pe Bega il ajuta
Raspunde

psihopatu'

Acum 4 ani

Stati pe cu.u vostru, pleaca el si vine altul ca noi. Nu scapati asa usor si va promit ca veti muncii cum n-ati muncit in viata voastra. posturile de conducere sunt ale noastre, fricosilor , cotcodaciti cat cotcodaciti si la culcare ca se da stingerea. Maine va fi o noua zi in care veti lucra pentru un alt psihopat.
Raspunde

vasalie

Acum 4 ani

Pacat ca acest hot a decis si destinele unor generatii de tineri. Daca erai obedient, puteai promova. Oricum, tot ceea ce ai muncit era semnant acest impostor, lucrarile sale au fost scrise de altii, de studenti si alti colagoratori. Sper ca adevarul sa iasa la iveala!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus