Miercuri,
11.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Arena Platoș, printre stațiunile cele mai scumpe din țară, raportat la prețul abonamentului și numărul de kilometri de pârtii. La Straja e cel mai ieftin: 4,23 lei pe zi/km

Arena Platoș, printre stațiunile cele mai scumpe din țară, raportat la prețul abonamentului și numărul de kilometri de pârtii. La Straja e cel mai ieftin: 4,23 lei pe zi/km

Arena Platoș este una din cele mai scumpe resorturi de schi din țară, reiese dintr-un clasament în care s-a calculat prețul pentru un kilometru de pârtie, raportat la costul abonamentului pe care îl plătește un adult pentru o zi de schiat. În acest calcul intră tarifele cele mai scumpe, adică cele din plin sezon și din week-end, acolo unde există această diferențiere.

Arena Platoș se află pe locul doi cu cel mai scump abonament raportat la trasee. Aici sunt 3,5 kilometri de pârtie, iar un abonament pe o zi costă între 95 și 140 de lei pentru un adult. Diferența ține de ziua aleasă pentru schiat, este mai scump în week-end și în extrasezon, însă calculul făcut de noi se referă la cel mai scump abonament, la fel ca și în cazul celorlalte stațiuni prinse în acest clasament.

Dan Gherman, general manager al complexului Arena Platoș, spune că aici un schior face în medie cel puțin 4 coborâri pe oră, reieșind 2 kilometri parcuri cu schiurile pe pârtie, astfel că într-o zi s-ar putea ajunge la 12 kilometri parcurși de un schior de nivel mediu.

”Capacitatea de transport pe cablu a complexului Arena Platoș Păltiniș este de aproximativ 4300 de persoane pe oră. Un calcul practic al numărului de kilometri schiați într-o zi ne arată că în perioada de vârf de sezon, în care timpii de așteptare sunt ceva mai mari, un schior face, în medie, cel puțin 4 coborâri pe oră, respectiv aproximativ 2 kilometri. Prin urmare, tot la o medie de 6 ore de ski pe zi din cele 12 ore de funcționare ale complexului rezultă parcurgerea a aproximativ 12 kilometri de către un schior de nivel mediu. Desigur, numărul de coborâri este și mai mare în perioadele de extrasezon când nu se așteaptă aproape deloc la teleski sau telescaun”, susține Dan Gherman, general manager al complexului Arena Platoș.

Cel mai ieftin e la Straja

Pe de altă parte, stațiunea de schi Straja este cea mai profitabilă pentru schiori, dacă se calculează prețul abonamentului pentru o zi, la kilometri de pârtie. O zi de schiat costă 110 lei pentru un adult, în condițiile în care aici sunt 26 de kilometri de pârtie, conform site-ului Asociația Pro Straja Lupeni. Reiese că aici, un schior plătește pe zi 4,23 de lei pe kilometrul de pârtie.

Trebuie semnalat faptul că acest calcul este unul pur financiar și nu include alte servicii precum calitatea pârtiei, dacă există sau nu nocturnă sau câți angajați deservesc aceste servicii. Nici alte detalii care țin de calitatea pachetelor turistice: dacă există apres-ski-uri, locuri de parcare, dacă accesul este facil sau dacă există locuri de cazare și la ce calitate.

La polul opus se află stațiunea Toplița, unde prețul per kilometrul de pârtie este de 55,5 lei pe zi. Există aici doar 1,8 kilometri de pârtie, iar costul unui abonament pe o zi este de 100 de lei de adult. Din datele noastre, aceasta este stațiunea cu cel mai mare tarif raportat la numărul de kilometri din stațiunile selectate.

Pe locul 3 în clasamentul nostru este Mărișel Ski Resort, aflată la 50 de kilometri de Cluj. Aici sunt trei pârtii de schi, care adună 4,5 kilometri de pârtie. Prețul pentru o zi de schiat este de 145 de lei în timpul săptămânii și 165 de lei în week-end. Pețul per kilometru: 36,66 de lei.

Diferențe mari între stațiunile de pe Valea Prahovei

Pârtiile din zona Brașovului, considerate cele mai scumpe din țară, sunt, dacă ne raportăm la numărul de kilometri, printre cele mai ieftine, de fapt. Iar asta, datorită faptului că aici sunt mai mulți kilometri de pârtie decât în alte zone. Astfel, la Sinaia costă 8,4 lei pe zi, pe kilometrul de pârtie, la Predeal costă 32,8 lei, la Azuga – 22,37 de lei, iar în Poiana Brașov doar 6,93 de lei.

În comparație, în Austria, la SkiWelt, cea mai mare zonă de schi interconectată din această țară, care adună 90 de telecabine și teleschi și care are în total 280 de kilometri de pârtii de schi, prețul pentru un abonament de o zi este de 60 de euro. Ar reieși, la un calcul sumar, 0,21 de euro pe kilometru de pârtie, aproximativ un leu. 

Peste un milion de treceri prin turnicheții Arena Platoș sezonul precedent

1.098.307 de schiori au trecut prin turnicheții de la Arena Platoș în acest sezon de schi, unul mai slab din punct de vedere economic, decât cel precedent, conform datelor prezentate de oficialii resortului în aprilie 2022.

Pârtiile B au fost cele mai frecventate de schiori. Conform datelor puse la dispoziție de către Arena Platoș, prin turnicheții celor două pârtii de aici au trecut în acest sezon 347.229 de schiori. Pe locul secund ca și frecvență B-urile sunt urmate de pârtia D – 240.654 de intrări. Telescaunul a fost folosit de 227.861 de ori, iar pe pista E s-a trecut de 96.687 de ori.

După intrările în funcție de lunile calendaristice, ianuarie a fost de departe cea mai bună din acest sezon, cu 408.438 de intrări pe turnicheți. Asta înseamnă 37,18% din intrările din întregul sezon. Cea mai slabă lună decembrie 2021 (154.089 intrări).

Citește și: Infografic: Sezonul de schi de la Arena Platoș. Peste un milion de coborâri într-un sezon mai slab decât cel precedent

 

 

Clasament în funcție de prețul pe kilometrul de pârtie:

Toplița – 55,5 lei pe zi/km (1,8 km de pârtie, abonament de 100 de lei)

Arena Platoș – 40 lei pe zi/km (3,5 km de pârtie, abonament de 140 de lei)

Mărișel – 36,66 lei pe zi/km (4,5 km de pârtie, abonament de 165 de lei)

Predeal – 32,8 lei pe zi/km (7 km de pârtie, abonament de 230 de lei)

Azuga – 22,37 de lei pe zi /km (7,15 km de pârtie, abonament de 160 de lei)

Cavnic – 19,4 lei pe zi/km (7,2 km de pârtie, abonament de 140 de lei)

Domeniul Schiabil Transalpina – 15,78 lei pe zi/km (9,5 km de pârtie, abonament de 150 de lei)

Borșa – 15,62 lei pe zi/km (6,4 km de pârtie, abonament de 100 de lei)

Sinaia – 9,2 lei pe zi/km (25 km de pârtie, abonament de 230 de lei)

Poiana Brașov – 6,93 lei pe zi/km (24,5 km de pârtie, abonament de 170 de lei)

Straja – 4,23 lei pe zi/km (26 km de pârtie, abonament de 110 lei)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Bogdan

Acum 1 an

În Austria e de fapt mult mai ieftin decât în România. Ați făcut calculul invers, se împarte prețul la km. Dacă sunt 280 de km și un skipass e 60 de euro reiese un preț de 0,214 euro (aprox 1 RON) pe km de pârtie. P
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

As zice sa rămânem la oile noastre, lasam Austria pt romanii cu bani care merg si in Austria. Ca sunt totusi putini, merg 6-7 zile pe iarna dar in rest, ei si restul, tot in tara schiază. Ideea e clara, Arena Platoș, pt ce lungimi de partii ofera (da, chiar daca sunt axați pe categoria începători si familii) sunt scumpi. Poate mai lucram un pic la asta, facem niste pachete, facem anumite reduceri, nu știu.. Iar cei care vând pe acolo tot felu, la fel, preturi de Austria. As mai mentiona ceva, pt cei 2 care decid si nu pentru directorasii de acolo, in momentul in care începi sa pierzi clientul, din cauza prețului in special, e greu sa il mai aduci inapoi. Sibiul nu e f mare, din țară nu vin foarte multi, nu va pierdeți clienții! Succes in acest sezon!
Raspunde

Dragoe

Acum 1 an

Da, dar acolo sunt echipamente mai noi caci cele vechi ( din Austria) au fost aduse la Arena Platos
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Sincer, ce sa ceri de la derdelusul numit "arena platos". Dar cam asta e tot turismul romanesc: figuri, bani grei si conditii ZERO. Si cand il auzi pe "patron" ce definitii are, ce investitii vrea sa faca el, cu pârtii la 1200-1400m cand nimeni din europa nu mai investeste sub 1800m... Dovada ca se si vede, 20 decembrie si nu e firicel de zapada
Raspunde

Skior

Acum 1 an

Cu o singura precizare, skipass-ul pentru aceasta iarna la Straja costa 130 de lei pe zi. Pentru 5 zile e 550 lei,deci 110 lei zi. Nu sunt 26 de km de partie din cauza ca: - instalatia de pe varf nu functioneaza, deci adio 1 km - sub gondola vor functiona in cel mai bun caz 2 km din 6,din lipsa de zapada. - sunt dublate partiile (partia de pe varf coboara pana jos la gondola )
Raspunde

P

Acum 1 an

Asta cu pretul pe km merge pana la un punct, dupa care nu mai e logic. Oricum nu apuci sa te dai pe cei 280km intr-o zi.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Exact invers. Sansele ca la 280km de partii sa stai la cozi interminabile si sa prinzi cateva coborari sunt infime. Te dai singur, liber, fara sa.i eviti pe toti pe partie și, mai ales, fără timpi morti
Raspunde

Ana

Acum 1 an

Recunosc că și eu merg la schi la Platoș cu toată familia. Cu toate că resortul este pentru familii, cum apare chiar pe siteul Arena, nu are nicio facilitate pentru familiile cu copii. Nici pe abonament de sezon și nici pe cardurile de zi. Poate în viitor ...
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Scump, ca toate kestiile din Sibiu!
Raspunde

Schior

Acum 1 an

Interesant articolul, cu elemente noi in ceea ce priveste schiul. De revazut titlul, totusi, arena Platos este un complex, nicidecum o statiune.Statiunea este Paltinisul si ar fi fost interesante si niste tarife de la partia Oncesti.
Raspunde

Calu

Acum 1 an

Pretul este dictat in primul rand de cerere si oferta adica de piata. Rusine autoritatilor ca nu investesc nimic in Paltinis, de 33 de ani. In afara de putin asfalt, o statie de pompieri si una de salvamont nu s-au facut lucruri importante. Doar privatii au investit. In Paltinis se pot face partii de la 1800-2000 m altitudine la 1400. In masivul Batrana. Exista si un proiect in acest sens plus ca zona a fost derisata. Probabil se va impaduri. Apoi vor aparea inevitabil si cabane si hoteluri iar Arena va fi folosita doar de incepatori asa cum e si normal. Bine ca are orasul Vulcan telegondola iar Sibiul (Paltinisul) e la nivel de ev mediu timpuriu. Dupa asta putem discuta de preturi. La ora actuala sportul sibian nu coteaza nici macar in Romania.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Inca un motiv sa faceti sarbatorile in familie relaxati si fericiti.
Raspunde

McD

Acum 1 an

In Bulgaria si Slovacia sunt cele mai bine dotate resorturi de schi si ACCEPTABILE ca preturi (din Europa de est)...pentru o saptamana iti ajung 600€/persoana cu toate serviciile incluse, exceptand transportul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus