Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Plastic și microplastic: în ultimii zece ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%

Plastic și microplastic: în ultimii zece ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%

Deși în ultimii 10 ani, rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, o cantitate considerabilă de plastic ajunge în continuare la groapa de gunoi, în regiuni rurale sau în ape, având efecte extrem de nocive asupra mediului și animalelor, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă interactivă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

Harta Reciclării oferă și mai multe sfaturi în ceea ce privește consumul de plastic:

1. Folosește sacoșa ta de cumpărături

Înainte de a pleca la cumpărături asigură-te că ai luat cu tine suficiente sacoșe pentru ceea ce dorești să cumperi. Renunțând la pungile de plastic din magazin, în supermarket sau la piață vei reduce considerabil aportul tău la poluarea mediului.

2. Alege o sticlă de apă reutilizabilă

Pentru a reduce cantitatea de plastic produsă, o variantă mai ecologică este folosirea sticlelor de apă reutilizabile din inox sau sticlă pe care le poți umple cu apă filtrată de la robinet. Se spală foarte ușor și sunt ușor de transportat oriunde.

3. Adu-ţi de acasă propria cană termoizolantă

99% din cănile și paharele de unică folosință pentru băuturi calde nu sunt reciclabile. Acest lucru presupune că ele sunt aruncate direct la groapa de gunoi, contribuind enorm la poluarea mediului. De aceea, cea mai bună soluție în acest caz este să le eviți în totalitate și să folosești propria cană termoizolantă când cumperi băuturi calde.

4. Împachetează-ți prânzul în recipiente reutilizabile

Există foarte multe motive pentru care este recomandat să îți pregătești prânzul acasă și să îl iei la pachet în recipiente reutilizabile care nu conțin plastic atunci când mergi la birou, școală sau undeva în natură. Astfel vei economisi bani, vei putea face alegeri mai sănătoase și vei evita să cumperi mâncarea din oraș pentru care se folosesc foarte multe ambalaje și tacâmuri de unică folosință de plastic.

5. Refuză tacâmurile și paiele de plastic

Tacâmurile și paiele din plastic nu pot fi reciclate și ajung direct la groapa de gunoi sau sunt aruncate în natură cu impact extrem de nociv pentru mediu. De aceea, recomandarea este să le refuzi și să iei cu tine tacâmuri reutilizabile din inox, lemn sau chiar cele pe care le ai acasă.

6. Folosește recipientele tale reutilizabile pentru mâncarea la pachet din oraș

Când ți se face poftă de mâncarea de la restaurantul preferat sau nu ai timp să prepari prânzul acasă, poți alege să iei mâncarea la pachet din oraș folosind propriul recipient reutilizabil din sticlă sau inox, împreună cu tacâmurile tale reutilizabile.

7. Renunță la pungile din plastic pentru fructele și legumele proaspete

Când cumpărăm fructe și legume proaspete suntem obișnuiți să folosim multe pungi de plastic sau să le cumpărăm deja ambalate. Ca alternativă, poți să pui fructele și legumele fără pungă în coșul de cumpărături și apoi să le iei acasă în sacoșele reutilizabile pe care le-ai adus cu tine.

8. Depozitează mâncarea rămasă în recipiente de sticlă

Este recomandat să nu depozitezi mâncarea rămasă în recipiente de plastic, chiar dacă ele sunt reutilizabile. Poți folosi ca alternativă recipientele de sticlă speciale sau chiar borcanele de sticlă.

„Deși pare greu de crezut, plasticul s-a  bucurat o lungă perioadă de glorie după ce a fost descoperit în 1907. Plasticul era peste tot, pentru că putea să ia o mulțime de forme. La începutul anilor '90 au început însă primele recenzii negative pentru acest material, tot mai mulți cercetători atrăgând atenția asupra pericolului pe care acesta  îl reprezintă. Ceea ce este însă foarte greu este să-l înlocuim în viața de zi cu zi. Așadar trebuie să căutăm alternative:

Lufa este un gen de plantă din familia castravetelui care, după uscare se transformă într-o alternativă perfectă pentru bureții de spălat vase. Este 100% naturală și se dezintegrează într-o perioadă foarte scurtă;

Săpunul de vase: se poate folosi un săpun ambalat în hârtie, mult mai eco și  care se consumă mult mai greu;

Periuța de dinți din bambus: având în vedere că este recomandat să ne schimbăm periuța o dată la 3 luni, ar însemna că fiecare persoană să schimbe cel puțin 4 periuțe pe an. De aceea periuța de bambus ar fi o alternativă perfectă pentru a diminua consumul de plastic;

Nucile de săpun: fructe ale arborelui Sapindus mukoross, funcționează fix ca niște capsule de detergent, dar fără a fi învelite în microplastic dăunător”, arată reprezentanții A.D.I Eco Sibiu”, transmit reprezentanții ADI ECO Sibiu

Microplasticul

Microplasticul este definit ca fiind o particulă de plastic care are mai puțin de 5 milimetri, dăunătoare pentru viața acvatică, dar și pentru oameni. Studiile recente spun că particulele de microplastic se găsesc în corpul animalelor, dar și în corpul oamenilor în cantități din ce în ce mai mari. Poți inhala particule de microplastic din aer, acesta depunându-se pe plămâni, cauzând un sistem imunitar slăbit și diferite boli, cum ar fi infertilitatea, probleme ale sistemului nervos, pierderea auzului și chiar cancer, arată datele furnizate de platforma Harta Reciclării.

Microplasticele ajung în agricultură prin nămolurile din canalizare, prelucrate și folosite ca și îngrășăminte, prin foliile de plastic care au rolul de a proteja semințele sau ca și îngrășăminte cu eliberare lentă.

„Alte studii au arătat că microplasticul are caracteristicile fizice și chimice care alterează densitatea solului, comunitățile microbiene, capacitatea de reținere a apei și alte proprietăți care influențează dezvoltarea plantelor. Mai mult, oamenii de știință au observat că din terenurile cu microplastic lipsea prezența râmelor, care sunt foarte apreciate în agricultură pentru că ajută în procesele de descompunere, adaugă nutrienți organici în sol și cresc aerarea solului. Totuși, acolo unde concentrația solului atingea 7%, râmele ingerau microplastic odată cu pământul și îl transportau în diferite straturi de sol.  O echipă de cercetători a anunțat că a găsit microplastic în legume precum morcovi, salată, broccoli, cartofi, mere și pere. Aceștia au transmis că au găsit cele mai mari cantități în mere și cele mai puține, în salată, sugerând că natura perenă a unui pom fructifer a permis microplasticelor să se acumuleze mai mult decât în culturile anuale”, transmit reprezentanții ADI ECO Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2105

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus