Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Interviu cu unul dintre cei mai apreciați fotografi: „Sibiul este instagramabil, dar pentru alții. Mie îmi place să ies în natură...”

Interviu cu unul dintre cei mai apreciați fotografi: „Sibiul este instagramabil, dar pentru alții. Mie îmi place să ies în natură...”

Unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Sibiu ai momentului, Jeno Major, a devenit apreciat pentru pozele în care reușește să surprindă nu numai peisaje superbe, dar și secvențe unice din spațiul rural sau natural.

La începutul lunii decembrie în Sibiu a fost vernisată o expoziție de fotografii de peisaj și etnofotografie, prezentând operele lui Jeno Major. Cunoscutul fotograf sibian, care este și actor la Teatrul Gong, ne-a dezvăluit într-un scurt interviu care au fost primele imagini fotografiate, de ce nu-i place fotografia de oraș, dar și ce preț au fotografiile pe care le face sau cu ce aparat de fotografiat lucrează.

Care au fost primele imagini fotografiate în județul Sibiu?

Cred că peisajele din Valea Hârtibaciului – zona Hosman, Fofeldea, Marpod, Ilimbav. Cam pe acolo „bântui”, pentru că dealurile-s faine și poți să faci fotografii cu Făgărașii în spate, planuri cu satele și bisericile lor.

Dar cum vedeți fotografia de oraș, urbană?

Nu-mi place. Deloc.

N-ați fotografiat orașul Sibiu? Se spune printre turiști mai ales că Sibiul este foarte „instagramabil”.

Este instagramabil, dar sunt alții care pot să-l instagrameze. Mie îmi place să ies în natură, am fost învățat de mic să ies. Mergeam la pescuit cu tata, acum merg cu aparatul singur. Cumva aparatul a înlocuit undița. Și dacă am văzut că place oamenilor și prinde, am zis să mă ocup mai serios de acest lucru.

Ce faceți cu fotografiile?

Am vândut fotografii și la National Geographic, ceea ce e ceva, că nu toată lumea ajunge să fie cumpărat de NG. Mă laud acum, dar asta e.

Câte fotografii ați adunat în arhivă?

Sunt zeci de mii. Se întâmplă să fac câte 2.000-3.000 la o ieșire și să țin de acolo 2-3. Fac pe rafală, depinde de situație: poate să-ți vină o oaie, un cioban... Nu fotografiez de pe trepied, fac din mână. Apoi le aleg. Mai contează momentul, pasul. Uite acest cal cum pășește (îmi arată fotografia de mai jos, din colecția „Arhaic”) - dacă nu era cu piciorul acela ridicat, nu avea același dinamism poza. Ar fi fost statică – un cal care stă la poză.

jeno major

Cât ați stat în așteptare cel mai mult pentru un cadru?

Cel mai mult am așteptat 9 zile pentru 30 de secunde - atâta am avut la dispoziție să surprind cadrul perfect. E ceva ce se întâmplă o dată în viață. Închipuiți-vă: este ceață pe dealurile Toscanei. Eu fotografiam, de fapt, o casă pe vârful unui deal molcom din regiunea italiană. A plouat vreo 4 zile și în a 9-a zi abia s-a făcut ceață. Am dormit acolo în mașină - trebuie să fii acolo. Fotografiam vila respectivă într-o ceață densă. În a 9-a zi s-au aliniat planetele și a fost ceea ce-mi doream eu. În timp ce fotografiam vila respectivă, am văzut în spatele ei, undeva la 200-300 m un copac uscat, foarte grafic, și ceața s-a aranjat în așa fel pe culmile acelea, în zig-zag. Parcă a tras cineva cu pensula acolo. Și copacul, undeva în stânga, în punctul de forță. Acea poză, imediat cum am postat-o a și fost preluată de National Geographic. „Solitude” se numește. E mi-e de suflet, pentru că e și veche, făcută în primul an de când m-am apucat de fotografie. 30 de secunde a durat momentul, pentru că pe urmă ceața s-a dispersat. Așa ceva nu se mai repetă.

Solitude

Care e următoarea locație?

Nu-mi fac planuri niciodată. Scot degetul pe geam, unde bate vântul acolo am plecat. Au fost cazuri când m-am pornit la Fundătura Ponorului din Munții Șureanu și am ajuns în Toscana, Italia.

Cu cât vindeți fotografiile?

Pe site-ul meu personal poate să cumpere oricine fotografii în format digital, adică la rezoluție maximă, pe care apoi poate să și le printeze la ce mărime dorește. Acelea costă 50 de euro. Fotografiile din colecția „Arhaic” sunt la 100 de euro cele mari și 60 de euro cele mici.

Poate trăi un fotograf din fotografie?

Da și nu. Am prieteni fotografi care trăiesc din fotografie, dar nu din vânzarea fotografiilor. Adică din workshopuri de fotografie, pe care le fac săptămânal. Eu nu pot să fac, pentru că sunt angajat la Teatrul Gong din Sibiu.

Cu ce aparate lucrați?

Cu unul și bun. Canon 5DS R.

Fotografia principală: Constanța Kleo

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Mai degraba par fotografii, nu poze.
Raspunde

Lucreția

Acum 1 an

Poate ar fi bine să te documentezi înainte de a comenta. Zic și eu. https://juliuspaul.com/2017/07/24/diferenta-dintre-o-poza-si-o-fotografie/
Raspunde

Emil

Acum 1 an

https://feriteglas.net/care-este-diferenta-dintre-poza-si-fotografie/02/2013
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus