Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

„Arhaic”-ul Jeno Major. Lucrările unuia dintre cei mai apreciați fotografi sibieni, expuse într-un nou spațiu cultural din oraș

„Arhaic”-ul Jeno Major. Lucrările unuia dintre cei mai apreciați fotografi sibieni, expuse într-un nou spațiu cultural din oraș

O expoziție de fotografii de peisaj și etnofotografie a fost vernisată aseară în Sibiu, prezentând operele unuia dintre cei mai apreciați fotografi sibieni ai momentului, Jeno Major.

Jeno Major este actor la Teatrul Gong, fiind prezentat de organizatorii evenimentului drept „omul cu suflet de copil, actorul care însuflețește păpușile”.

„Pentru noi, Jeno nu este un simplu fotograf care are la activ sute de premii și expoziții, el este un pictor desăvârșit, pentru că asta vedem când ne uităm la fotografiile realizate de el. Noi, cei din comunitatea sibiană ne-am gândit că astfel de oameni ar trebui puși pe un piedestal al artei merituoase, de aceea, chiar de Sfântul Nicolae vă așteptăm la vernisajul „Arhaic”, a fost mesajul prin care organizatorii au atras zeci de sibieni pe strada Ocnei care au dorit să admire peisajele lui Major.

Evenimentul a avut loc la AtuToys – o clădire cu parter și etaj, unde la parter se vând jucătorii creative pentru toate gusturile, iar la etaj se pot organiza evenimente culturale. Spațiul este închiriat de familia cunoscutului artist din Sibiu, Niu Herișanu.

„Acest spațiu este extrem de ofertant, pe care eu cu familia mea l-am închiriat. Fiind atât de vast și plăcut aici am spus că e păcat ca să folosim numai partea de jos, care e destinată comerțului, pentru că - știți și voi - cultura nu poate fi susținută decât cu bani și bani foarte mulți. Și țara asta, pe care eu o iubesc foarte mult, prin Ministerul Culturii nu prea ajută cultura, și îmi pare foarte rău. Dar încercăm noi, cu posibilitățile noastre umile să creăm niște evenimente culturale ca acesta spre exemplu”, a spus Herișanu înainte de a-l prezenta pe fotograful Jeno Major.

FOTO: Constanța Kleo

Co-organizatoarea evenimentului Denisa Gruncă ne-a spus că a decis să se implice în această expoziție, împreună cu soțul acesteia fiind fani înflăcărați ai fotografului.

„Îl știm pe Jeno Major de foarte multă vreme. Soțul meu este fanul nr. 1 și de acolo a pornit toată nebunia. Mi se pare că el e un geniu al fotografiei și am zis că de omul acesta trebuie să se audă mai departe. Așa o pornit toată ideea de a organiza un vernisaj”.

De asemenea, în cadrul expoziției, a fost oferit și un program artistic de cunoscutul artist al Filarmonicii din Sibiu Makcim Fernandez Samodaiev, violoncel-solo, care a interpretat câteva lucrări de Johann Sebastian Bach şi Paul Hindemith.

L-am întrebat pe Jeno Major de când are pasiunea fotografiatului și care e cel mai bun loc de unde prinde cele mai bune peisaje.

„De 7-8 ani mă ocup cu fotografia. Fundătura Ponorului e unul dintre cele mai reprezentative locuri din România pentru fotografia de peisaj și de etnofotografie pentru oamenii care trăiesc în cătunul respectiv. Pentru mine cred că e numărul 1 ca loc. Sunt și altele, pentru că țara noastră e faină de la un colț la altul – avem Maramureș, Bucovina, Delta Dunării, avem locuri cum nu sunt în Europa. Trebuie să ne bucurăm că suntem privilegiați din perspectiva asta și că mai avem tradițiile și arhaicul pe care le vedeți în fotografiile de aici. Oriunde mergi în lume nu le mai vezi – nu mai vezi căruță, nu mai vezi calul, nu mai vezi o brișcă, nu mai vezi slănina, nu mai vezi tradiția, totul e nou”, crede Jeno Major.

Fotografii de Constanța Kleo

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2911

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus