Sâmbătă,
12.10.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Doar o treime din copiii veniți pe lume în maternitățile din municipiul Sibiu locuiesc apoi în oraș. Care sunt numele preferate de sibieni în 2022

Doar o treime din copiii veniți pe lume în maternitățile din municipiul Sibiu locuiesc apoi în oraș. Care sunt numele preferate de sibieni în 2022

Matei, David, Andrei, Luca, Maria și Eva sunt cele mai des întâlnite nume cu care au fost botezați copiii născuți în Municipiul Sibiu, anul trecut, informează Primăria Sibiu, în urma unei solicitări transmise de Turnul Sfatului. Daria și Antonia completează numele folosite des de părinți, anul trecut.

În 2022 s-au născut 3.772 de copii, în municipiul Sibiu, mai puțini decât în 2021 – 3.993.

Numărul nou-născuților din județ e mai mic cât cel raportat de Primăria Sibiu. Cum se explică

Datele oferite de Primăria Sibiu, suprapuse cu cele ale serviciului Tempo al Institutului Național de Statistică arată însă că femeile care rămân însărcinate în județ, preferă să vină în municipiu pentru a naște. 

Astfel, dacă administrația locală din municipiu anunță în 2021 3.993 de nou-născuți veniți pe lume în maternitățile din Sibiu, INS spune că în același an s-au născut doar 1.217 de copii în municipiu, în timp ce în întregul județ au fost 3.877 de nou-născuți. Asta arată că au ajuns în Municipiul Sibiu să nască, în 2021, mame și din alte județe, nu doar cele din județ. Diferența dintre datele primăriei și cele ale INS ține de felul în care se face numărătoarea.

INS contorizează nou-născuții nu în funcție de locul nașterii, ci de reședința mamei. Astfel, deși nașterea s-a produs în Municipiul Sibiu, nou-născutul va figura în localitatea de reședință a mamei, în timp de Primăria Sibiu contorizează toți copiii născuți în maternitățile din municipiu. 

Așa se face că din totalul de 3.993 de nouă-născuți aduși pe lume în maternitățile din municipiu, în 2021, doar 1.217 sunt ”sibieni cu acte în regulă”, restul având mame cu reședința în alte localități din județ, dau venind chiar din alte județe. Asta înseamnă că 31% din copiii născuți în maternitățile din municipiu, în 2021 vor locui în oraș.

Mai multe căsătorii, mai multe divorțuri

În ce privește căsătoriile, acestea au fost mai numeroase în 2022, decât în 2021, un an pandemic. Anul trecut s-au oficiat în municipiu 800 de căsătorii, în timp ce în 2021 au fost 773.

În privința divorțurilor, anul trecut au existat 27 care au fost gestionate de Serviciul de Evidență a Persoanelor, însă trebuie precizat că divorțurile pot fi gestionate, conform legii, de acest serviciu doar dacă soții sunt de acord cu desfacerea căsătoriei; soții nu au copii minori împreună, născuţi din căsătorie sau adoptaţi împreună; soții nu sunt pusi sub interdicţie sau nu au mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei. Restul cazurilor de divorț se prezintă în fața notarului sau a instanței.

În 2021, 22 de cupluri au luat decizia de a divorța.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sandokan

Acum 1 an

Din pacate statisticile care au legatura cu "evidenta populatiei" nu vor fi corecte pana cand nu se va face un recensamant "pe bune". Se stie ca in Sibiu si Cisnadie locuiesc foarte multi "venetici", dar autoritatile care ar trebui sa verifice asta asteapta ca oamenii sa se prezinte singuri la biroul de "evidenta populatiei" si sa se faca sibieni. Ori asta se intampla poate in 10% din cazuri. In rest, din comoditate, lipsa de timp sau alte motive, oamenii prefera sa ramana domiciliati in orasele "de bastina".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus