Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Expoziție cu dinți de gavial la Muzeul de Istorie Naturală. Crocodilii au trăit în preistorie în județul Sibiu

Expoziție cu dinți de gavial la Muzeul de Istorie Naturală. Crocodilii au trăit în preistorie în județul Sibiu

Muzeul Național Brukenthal anunță că, în 10 ianuarie, de la ora 13, la Muzeul de Istorie Naturală găzdui o expoziție de dinți de gavial. O echipă de cercetători de la Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca și Muzeul Brukenthal, Sibiu (cercet. dr. Márton Venczel, Prof. dr. Vlad Codrea și dr. Nicolae Trif) a descoperit prezența unui nou grup de crododilieni fosili și anume a gavialilor în România.

Materialul fosil studiat provine din colecția paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă din apropierea localității Turnu Roșu (cunoscută și sub denumirea de Porcești).

Citește și: Specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj au demonstrat că pe teritoriul jud. Sibiu trăiau crocodili în preistorie

„Deși resturi de crocodili fosili mai sunt cunoscute din România este pentru prima dată când acest grup al crocodililor, gavialii, este identificat în țara noastră. Cu toate că în prezent cele două specii actuale de gavialii sunt amenințați cu dispariția, de-a lungul timpului au fost un grup de succes ce a supraviețuit timp de multe milioane de ani în zonele calde și umede ale lumii și având o dietă specializată în consumul de pești”, trasmit reprezentanții muzeului într-un comunicat de presă.

Deși existența acestor dinți în colecție erau cunoscută, fiind inițial identificați generic drept ’crocodili’, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani și un colectiv de specialiști pentru identificarea lor la nivel de subgrup.

Muzeul de Istorie Naturală intenționează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roșu având intenția de a colecta material adițional pentru a determina locul de proveniență a fosilelor și a rafina informațiile privind vârsta acestora precum și contextul ecologic în care trăiau gavialii.

Citește și: Paleontologul sibian care a descoperit o nouă specie de crocodili preistorici în județul Sibiu: Vrem să continuăm cercetările în teren

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus