Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

OMS: Creşterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa

OMS: Creşterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa

Creşterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa, întrucât variantele virale care circulă în ţara asiatică sunt deja prezente şi pe Bătrânul Continent, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

"Recrudescenţa actuală din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei epidemiologice COVID-19 din regiunea europeană", a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă organizată în format online.

El a îndemnat ţările din zona europeană să ia doar măsuri "proporţionate şi nediscriminatorii" faţă de călătorii care vin din China.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Japonia, Franţa şi Germania, au impus obligativitatea unui test COVID-19 cu rezultat negativ pentru călătorii veniţi din China. Anumite state i-au sfătuit pe cetăţenii lor să evite călătoriile neesenţiale către ţara asiatică.

Uniunea Europeană le-a încurajat ferm săptămâna trecută pe statele sale membre să impună testarea obligatorie a călătorilor din China înainte de îmbarcare şi, totodată, le-a sugerat celor 27 de membri ai săi să realizeze teste COVID-19 aleatorii la sosirea turiştilor chinezi pe solul european.

"Nu este nerezonabil ca ţările să ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja populaţiile, în contextul în care aşteptăm informaţii mai detaliate" din partea Chinei, dar "aceste măsuri trebuie să fie justificate din punct de vedere ştiinţific", a declarat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cele 53 de state membre din regiunea europeană - care se întinde până în Asia Centrală - sunt bine înzestrate, graţie mai ales ratelor mari de vaccinare, pentru a rezista cu succes în faţa unui eventual nou val de COVID-19.

"La începutul anului 2023, regiunea europeană se află, de fapt, într-o poziţie foarte bună. Avem o protecţie puternică a populaţiei, graţie, în parte, valurilor de infecţie naturală care s-au produs, dar mai ales datorită unei excelente adeziuni generale la vaccinare", a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europa.

Totuşi, este important ca ţările să îşi menţină la cote înalte nivelul de monitorizare epidemiologică, consideră specialiştii de la OMS Europa.

"După trei ani lungi de pandemie, într-o perioadă în care multe ţări se confruntă cu sisteme de sănătate supraaglomerate, penurii de medicamente esenţiale şi un personal sanitar epuizat, nu putem să ne permitem ca noi presiuni să apese pe sistemele noastre de sănătate", a insistat Hans Kluge.

"O astfel de ameninţare ar putea proveni de la o nouă variantă virală îngrijorătoare, ce ar putea să apară oriunde, oricând - inclusiv chiar aici, în Europa şi în Asia Centrală. În baza învăţămintelor trase, trebuie să fim în măsură să anticipăm, să detectăm şi să reacţionăm la timp", a adăugat directorul biroului OMS pentru Europa.

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus