Duminică,
04.06.2023
Parțial Noros
Acum
13°C

O mamă din Sibiu cu fiica dependentă de droguri își strigă durerea și neputința: „Aș vrea să poată fi ajutați, nu numai sedați”

O mamă din Sibiu cu fiica dependentă de droguri își strigă durerea și neputința: „Aș vrea să poată fi ajutați, nu numai sedați”

O mamă din Sibiu și-a strigat joi seara, în 19 ianuarie, pe scena Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu, durerea. Fetița ei este dependentă de droguri, de amfetamine și spune că în România anului 2023 nimeni nu o poate ajuta. Spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite, personalul medical este depășit, terapeuți nu sunt, legile din țara noastră îi încorsetează mai mult șansele decât să o ajute, nu există centre pentru minori. Strigătul ei a fost în fața polițiștilor sibieni, a politicienilor din sală, a autorităților, a medicilor, a psihologilor, a profesorilor și a părinților aflați la conferința cu titlul Your Extraordinary Success without Drugs „Da vieții, fără droguri”.

Joi seara, în cadrul unui eveniment dedicat consumului de droguri și organizat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu și ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), o mamă din Sibiu s-a ridicat și a cerut persmisiunea să vorbească. Intervenția ei nu a fost planificată, ci ajunsă la capătul puterilor, femeia și-a adunat tot curajul și a ales să își spună povestea. În fața unei săli în care se aflau autorități, politicieni, polițiști a arărat că România anului 2023 este neputincioasă în fața drogurilor.

„Îți mulțumesc Tibi Ivancea că m-ai ajutat să iau cuvântul și mi-ai permis. Îmi știi durearea. Sunt aici, în sală, oameni care mă cunosc. Mă lupt cu asta de un an de zile. Copilul meu este dependent. Acum este cu tatăl ei în cameră, închisă în casă, de frică să nu iasă și să ia droguri. Acum trei zile am fost internată cu ea în spital, legată de pat, sedată, ca să reziste, pentru că nu am putut să rămân cu ea. Sunt la capătul puterilor”, își începe mama povestea, cu ochii în lacrimi.

Femeia spune că a încercat tot, tratamente psihiatrice, internări în spital, terapii, dar nimic nu funcționează. Fata este violentă, distruge tot în casă, se distruge pe ea. Mama ei spune că a fost un copil minunat, cu note foarte bune, foarte talentată și inteligentă.

„Inteligența probabil că a fost unul dintre motive. Încercarea de a epata, de a încerca lucruri noi, de a atrage atenția. Problema este că nu am găsit soluții și de aceea sunt aici. Tratamentul psihiatric nu ne-a ajutat, spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite. În Spitalul de Psihiatrie am fost internată de două ori, aici, la Sibiu. Am stat cu ea acolo, asistentele sunt depășite, terapeuți nu sunt, medicii ca să poată să-i susțină și să-i stăpânească îi sedează. Nu au de ales, sunt de acord, dar de data aceasta fiicei mele i s-au dat niște medicamente foarte puternice care puteau să-i facă și mai rău, poate, dar nu aveau de ales. Asta este țara. Atât se poate la acest moment pentru că legislația nu permite mai mult”, spune femeia.

Doamna ridică problema centrelor pentru minori despre care spune că lipsesc de la noi cu desăvârșire. Există doar o organizație care funcționează în București și în alte trei, patru locuri din țară, însă acolo copilul trebuie să vrea să meargă, altfel nu poate fi ținut.

„Fiica mea a stat două săptămâni acolo. Este un program extrordinar acolo care durează nouă luni, dar dacă nu vrea, nu se poate. În spitale timpul este limitat. Poți sta o săptămână sau două, pentru că nu pot face față. Efectiv nu pot face față. Dacă sunt probleme asemănătoare fiicei mele nu pot face față. Terapeuți nu există. Ești ținut pe medicație ca să atenueze situația de criză doar, nu ca să vindece”, mai spune femeia.

A chemat poliția pentru a o putea duce la spital

Nu este convinsă că tratamentul medicamentos ajută. Dacă în prima jumătate de an nu i-a dat medicamente, în cea de-a doua jumătate a ales să încerce, dar spune că situația copilei nu s-a îmbunătățit deloc.

Povestește că ultima dată când s-a confruntat cu fiica ei a fost nevoită să apeleze și la poliție pentru că nu a avut de ales. Știa că fetița are la ea droguri.

„Am chemat poliția, a fost dusă la spital, a fost legată. Ultimele dăți a fost foarte rău, crizele au fost din ce în ce mai mari. În stresul în care eram am uitat să le spun că s-ar putea să aibă la ea. Am sunat și am rugat să verifice. A fost controlată și s-a găsit un plic de droguri. Nu știu ce se va întâmpla, dar nici nu știu ce să mai fac.”

Femeia spune că nu are ajutor în țară, chiar dacă toți au încercat să o ajute cu cât au putut.

„Legislața nu permite să se deschidă centre pentru minori unde să poată fi ajutați, nu numai sedați. Să li se dea terapie, să li se facă terapie prin artă, terapie ocupațională, să fie ținuți, împotriva voinței lor, pentru că sunt minori, nu au discernământ. Pe un adult aș putea să-l condamn pentru că începe să ia droguri, pentru că are discernământ, dar ei nu au dezvoltat cortexul prefontal. Nu știu să anticipeze consecințele. Intră în nebunia asta și nu știu ce-i așteaptă. Pe lângă ei venim noi, familia și suntem codependenți alături de ei. Suferim la fel de mult ca ei”.

Femeia spune că singurul lucru care i-a mai rămas de făcut este să plece în străinătate, dar și așa este greu, pentru că dacă fata i se împotrivește nu va avea cum.

„Vreau să întreb, să încerc, ce soluții să găsesc aici, în țară?”, încheie mama din Sibiu privind spre cei care ar putea face ceva pentru ea.

În sală, pe lângă cei invitați să vorbească în cadrul conferinței (medici, psihologi, judecători, profesori, polițiști), s-au mai aflat prefectul Sibiului, Mircea Crețu, președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean sau deputatul Raluca Turcan.

Conferința cu titlul Your Extraordinary Success without Drugs "Da vieții, fără droguri" care a fost organizată aseară, la Sibiu, a abordat multiplele aspecte ale drogurilor, de la criminalitate, la medicină, juridic, social, educațional și psihologic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

52 comentarii

Teo

Acum 4 luni

Inainte de a face reprosuri statului,care e clar ca nu e pregatit pentru aceste cazuri,oare parintii nu au nici o vina ca fiica lor a ajuns in aceasta situatie disperata?
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 4 luni

Chiar si asa, tot nu raspunzi la intrebarea ce este de facut??
Raspunde

CA

Acum 4 luni

Jeane, tot sistemul medical e la pamant!! Tot, nu doar psihiatria! Nu doar centrele de recuperare! Tocmai de aceea trebuie presat cu fierul rosu in creierul copiilor SA NU SE APUCE DE DROGURI, ALCOOL, TIGARI si alte minuni! Ca nu mai exista scapare...! Ce e de facut... sa treaca 50 de ani fara furturi si coruptie in sistemul medical asta e de facut. pana atunci, educati-va copiii!!
Raspunde

The doctor

Acum 4 luni

Sunteți de o răutate ieșită din comun. Trist!
Raspunde

Sss

Acum 4 luni

Jeane păi ce e de facut? Tu ce parere ai? D-na zice, contradictoriu cumva.., ca “exista “”UN SINGUR centru de reabilitare la Bucuresti unde au un PROGRAM EXTRAORDINAR care dureaza 9 luni - insa unde fata n a vrut sa stea mai mult de doua saptamani” … si MAI SUNT 3-4 centre in alte zone din tara… DECI CARE-I PROBLEMA??? De ce atunci mesajul d-nei e ca tara nu face destul, etc.? Poa’ să fie 1000 de centre in Ro dar daca fata nu vrea sa stea in rehab si mama accepta sa o scoata din programul de reabilitare, atunci nu se mai poate face nimic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 4 luni

si in timpul asta mama unde era?
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 4 luni

Probabil la munca....
Raspunde

CA

Acum 4 luni

Jeane, multi parinti muncesc! Multi! Totusi, copilul trebuie sa fie educat de parinti, principalii responsabili de cresterea lui, sa ii fie groaza de droguri!!!!! Tu auzi ca doamna aceasta zice ca fiica ei s-a apucat de droguri ca era foarte inteligenta si voia sa atraga atentia???? De inteligenta de iei de droguri?? Sau ca sa atraga atentia parintilor care in loc sa petreaca timp cu ea o trimit la toate activitatile extrascolare posibile si ii iau iPhone 14???
Raspunde

@@@

Acum 4 luni

Muncea de zor ca sa-i cumpere i-phone si haine de firma, in loc sa fie alaturi de ea, s-o supravegheze, sa tina legatura cu scoala... E usor sa dai vina pe sistemul sanitar, dar tu ca parinte ce ai facut?

Raspunde

Owi

Acum 4 luni

Tu ai o problema cel puțin la fel de mare: lipsa de empatie și nesimtirea! Cine ești tu si cine îți da dreptul de a judeca ? Cunosti toate detaliile acestui caz si ai decis tu ca mama e vinovata? Ar trebui sa îți fie rusine , dar probabil ești mândru de tine ca ai reușit sa stigmatizezi pe cineva , ti-ai refulat frustrările … Trist …
Raspunde

@Owi

Acum 4 luni

Prietene Owi, cum doamna da vina pe soistem, sistemul poate da vina pe ea. N-o judeca nimeni, doar se intreaba ce fac parintii pt. copii in afara sa-si cumpere libertatea dandu-le telefoane si altele ca sa scape de grija lor. Mai vezi-ti si de treaba ta sau gandeste inainte de a arunca piatra!
Raspunde

Andrei

Acum 4 luni

Ce sa-ti povestesc....este de vina statul ca tu nu ti-ai educat odrasla. Parintii astia care isi cresc "printesele" sau "printii" in puf, le dau tot, mai putin educatie. Numai fite si figuri in cap. I-ati crescut sa creada ca totul li se cuvine, ca nimic nu le este interzis, ca totul este sa isi doreasca pentru a obtine ce vor. Nu i-ati indrumat sa inteleaga ce trebuie sa isi doreasca, ce este bun si ce este rau. Le-ati luat apararea si cand au gresit, si cand nu aveau dreptate. I-ati crescut sa nu stie ce este pedeapsa. Ati urlat cat v-au tinut plamanii impotriva profesorilor exigenti care incercau sa le impuna reguli etice si morale. Ati vrut o tara ca afara si ati importat numai mizeriile. La biserica nu i-ati dus, de spovedit de impartasit nici nu au auzit. Atei fandositi si fitosi cum sunteti, asa va sunt copiii. Iar pentru orice dezintoxicare se stie ca doar cel care doreste sa se lase, va reusi sa scape de dependenta. Altfel, se lasa fortat o perioada si apoi se apuca din nou. Bani aruncati pe fereastra. Legislatia ar trebui sa dea pedepse cu moartea precum in Tailanda, pentru traficantii de droguri. Legislatia sa fie orientata mai mult pe preventie decat pe recuperare. Toata progresimea si rezistii urlau ca vor etnobotanice. Ca asa este cool. Acum aveti ce ati cerut.
Raspunde

Iulia

Acum 4 luni

Asa comentarii rautacioase sper sa nu fie citite vreodata de acea mama indurerata.Am fost aseara la conferinta si am ascultat-o.Ma doare sufletul pentru ea si pentru copilul ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean de Esseintes

Acum 4 luni

Cred ca ar trebui sa emigrezi in Rusia.Te vei simti mult mai bine acolo.
Raspunde

Zzz

Acum 4 luni

@Andrei, arata-ne si nou unde/cine/cand "progresimea" cerea etnobotanice sau vorbesti doar ca sa ne arati calitati morale si moraliste de exceptie? cazul din articol este real s-a intamplat din varii motive, imputabile cu siguranta multor persoane si circumstante si ne aflam(respectiv tanara respectiva si familie ei) intr-un punct, in acest punct in care exista o situatie de criza. ce facem? ce pot ei face? ce poate face societatea, statul pentru ei? ce pot face ei pentru ei? ca s-a intampla, cum si de ce este poate de analizat dupa. acum, subiectul este cum poate aceasta tanara, si altii ca ea, sa fie ajutati. daca ai solutii, idei, multumim, daca nu, lasa pe altii...
Raspunde

CA

Acum 4 luni

Preventia e solutia!!! Educatia data de parinti! Timp petrect alaturi de copii, nu pasati copii la cursuri si activitati sa impresionezi alti parinti, ca a ajuns o competitie asta.... cine are copilul mai plimbat... uite rezultatele. Copii stiu 5 limbi straine, inoata, canta la pian, calaresc la ferma, sunt FOARTE INTELIGENTI cum zice doamna, si se DROGHEAZA.
Raspunde

Noway

Acum 4 luni

Cred ca toți cei care comentați aiurea nu aveți copii și nu știți ce însemna drogurile !! Odată intrați intr-un anturaj nu mai contează educația pe care a primit-o , mai ales la vârstele critice de 14-18 ani .. Ar trebui compătimiți și ajutați părinții și copiii ajunși in aceste situații , nu judecați!! Din păcate răutatea din voi nu are leac și vine din lipsa de educație , iar voi acuzați părinții ca nu-și educa copiii!Esicatia și empatia voastră unde e?
Raspunde

Fy

Acum 4 luni

Acuzi pe alții ca nu au educație , prin comentariul pe care l-ai postat ai demonstrat ca tu ai educație … Din păcate ai și drept de vot !
Raspunde

SSS

Acum 4 luni

@Zzz pai e foarte clar ce trebuie facut! Ce nu ti-e clar??? Trebuie s-o interneze intr-un centru de reabilitare. D-na spunea ca sunt centre si la bucuresti si in strainatate.
Raspunde

Sss

Acum 4 luni

Nu inteleg ce te tot intrebi ce “facem”, ce-i de facut etc… Fata trebuie internata la un centru de reabilitare, fie in Romania, fie in strainatate! Care-i problema?? Centre de reabilitare sunt si in romania, precum si doamna spune insa probabil sunt private si nu sunt gratuite ( stilul american..).
Raspunde

Elena

Acum 4 luni

Dă-ne ajutor în necaz, căci zadarnic este ajutorul omului. Cu Dumnezeu vom face mari isprăvi ;El va zdrobi pe vrăjmașii noștri. Psalmul 108:12-13
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 4 luni

Nu am încredere în cămile și în oricine altcineva care rezistă o săptămână fără să bea nimic. Joe E. Lewis
Raspunde

Calugarita Pinguin

Acum 4 luni

Dar cine iii tot da drogurile si acuma. Politia ce pazeste , unde sunt autoritatile statului?
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Asta e rezultatul distrugerii a tot ce a insemnat activitate organizata extrascolara. Tot ce se mai face extrascolar sunt meditatiile. Copii, tinerii de azi fac de multe ori asta din plictiseala, din lipsa unui grup sportiv, cultural etc in care sa desfasoare activitati organizate, de care sa apartina. Perioada de liceu e cea mai vulnerabila, perioada cand sunt cel mai usor de pierdut. Faceti un sondaj sa vedeti cati copii mai fac sport organizat, cati mai participa la alte activitati organizate in afara scolii. Nu sunt incurajati deloc spre asta si atunci se indreapta spre altceva.
Raspunde

CA

Acum 4 luni

Serios, cum sa spuna ca fata ei era FOARTE INTELIGENTA si ACELA A FOST UNUL DIN MOTIVELE PENTRU CARE S-A APUCAT DE DROGURI?? Un copil INTELIGENT CU ADEVARAT ISI ASCULTA PARINTII, partinti care trebuie sa-si faca timp sa ii spuna de 100000 de ori ca DACA SE APUCA DE DROGURI MOARE!!! Unui copil inteligent ii e frica de droguri, nu le incearca pentru a atrage atentia! Tocmai, doamna, incerca sa va atraga atentia asa cum spuneti! Copiii in zilele noastre sunt dusi peste tot - inot, dansuri, echitatie, pian, meditatii...sunt terminati psihic si nimeni nu sta sa ii invete: AI GRIJA PE UNDE TRECI STRADA, AI GRIJA CU CINE TE IMPRIETENESTI, VEZI CA DACA BEI SI TE DROGHEZI TE DISTRUGI!!! Tot sistemul medical e la pamant, doamna, nu doar psihiatria. Tatal meu are cancer si eu trebuie sa ii cumpar chimioterapice lunar de 3000 ron, plus alte cheltuieli.Diferenta e ca a incerca drogurile e o optiune, fata de cancer care de regula apare din hazard! Educati-va copiii!
Raspunde

AC

Acum 4 luni

Dar ce ziceti despre Prințul Harry, Duce de Sussex pe tema asta, a consumului de dorguri? Nu o fi foarte inteligent, sau nu si-a ascultat parintii, sau parintii nu i-o fi spus … Vorbiti prostii doamna. Dvs credeti ca stiti ce vorbiti, dar va mintiti … Dorgurile actioneaza asupra creierului, deci trebuie sa fie activ :) Poate ca nu tot ce stiti e corect (mici sanse dar m-am gandit sa scriu totusi si asta). Nu oricui ii place drogurile :)) Acum e momentul sa merg mai jos pe pagina sa bifez ca nu sunt robot :)
Raspunde

CA

Acum 4 luni

Daca taceai...filozof ramaneai!! Am citit cartea printului Harry, SI TOCMAI ACESTA ESTE CONFLICTUL CENTRAL...LIPSA PARTINTILOR... mama fiind decedata, si tatal distant.... si-a gasit scaparea periodic in droguri de diferite feluri! Si drogurile nu actioneaza doar asupra creierului, iar multe din simptomele de sevraj sunt date de efectele asupra restului organismului. Citeste cartea printului, dar are cam 400 de pagini, e destul de mult... succes si spor!
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 4 luni

Nu știu de ce vb de parcă nu ai fost niciodată copil. Adolescenții sunt foarte ușor de influențat. Degeaba reciți din manual cum ar trebui sa îți crești copilul. Oricine are copii știe acest lucru. Viața bate filmul. Ideea este sa nu judeci doar cazul doamnei, care a avut curaj să-și plângă necazul in fața oamenilor, chipurile aleși de noi dar care nu prea vad să facă ceva concret în privința sănătății populației. Doar țin discursuri și ședințe iar când cineva îndrăznește să se plângă o atacă prin oameni ca tine, care critică fără să ofere un răspuns. Trebuia să fii și tu acolo să-ți expui cazul. Anyway...ideea este să criticați oamenii prezenți acolo și care au putere decizională și nu felul cum și-a crescut o femeie copilul. Deplorabil dude.
Raspunde

SSS

Acum 4 luni

Jean, ai dreptate cand spui ca adolescentii sunt foarte influentabili! Dar oare asta nu inseamna si ca pot fi de asemenea usor influentati si de parinti? E trist ca fata asta a ajuns in situatia asta si e clar ca singura solutie (odata ajuns in faza asta) e existenta/infiintarea unor centre de rehab care sa fie accesibile tuturor celor care sunt in situatia asta. Cunosc mai multe cazuri similare si aproape toate cazurile pe care eu le stiu au anumiti factori comuni: copiii respectivi au fost educati de parinti in ideea ca totul li se cuvine, fara limite si cu putine responsabilitati. Parintii respectivi considerau normal de exemplu ca copilul lor sa aiba partener cu care sa intretina relatii sexuale de la 13-14 ani si care era acceptat ca membru al familiei etc... Cand esti crescut cu perceptia ca viata trebuie sa fie fun non stop, ajungi repede se epuizezi resursele traditionale pentru mentinerea "fericirii" si devii atunci foarte vulnerabil la expunerile tentante gen droguri, etc. Eu gasesc ca e foarte greu pt parintii din societatea de azi sa se abtina in a-si rasfata copiii!
Raspunde

Karl

Acum 4 luni

Sunt sigur ca nu ai copii! Decât sa faci un comentariu penibil și lipsit de empatie și bun simt, mai bine pune mina și citeste care sunt efectele drogurilor și cum ajung copiii și adolescenții sa le consume. Iti doresc sa nu treci niciodată prin ce trec părinții acestor copii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bleah

Acum 4 luni

Ai 5 comentarii in care debitezi doar Inepții , habar nu ai de ceea ce se întâmpla in jurul tău! Trist e ca mai ai și 20 de like-uri , ceea ce arată ca sunteți mulți.. Când am plecat v-am lăsat săraci și prosti , când m-am întors v-am găsit mai săraci și mai prosti! Ghici cine a spus asta ?! Îți dau un indiciu : nu e Guta !
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 4 luni

Mă văd nevoit să repet. Nu educația este subiectul....aici putem discuta până la Paștele cailor sau noi ordine.Ideea este să pretinzi de la oamenii care conduc și consideră că nu trebuie să ai competențe pt așa ceva și doar se întâlnesc și discuta și noi ar trebui sa fim impresionați. Ce părere ai de soluția propusă de instituțiile statului??
Raspunde

CA

Acum 4 luni

poate de data asta o sa-mi publice TS raspunsul pt AC: citeste cartea lui Harry, o sa vezi ca s-a apucat de droguri FIX DIN CAUZA MORTII MAMEI SI A DISTANTEI PE CARE TATAL LUI O PASTRA MEREU FATA DE EL!!!!
Raspunde

???

Acum 4 luni

De ce nu se lasa influentati de un profesor care le da sfaturi bune? De ce aleg ce-i mai rau?!
Raspunde

Mire

Acum 2 luni

Vorbiți fara să știți. Poate fi un copil inteligent care sa fie intr.o familie fără posibilități extraordinare și care , ca sa fie acceptat in cercul colegilor de bani gata, face și el ce face grupul, adică jointuri,și întâlniri în grupuri la berărie, club sau in alte locuri. De baza in oprirea acestui gen de comportament sunt posibilitățile materiale mari și preocuparea părinților să meargă cu ei la activități, in excursii etc. Însă unii părinți cu bani nu au timp din cauza jobului iar cei care nu au posibilități nu au cu ce să își antreneze copiii în activități extrașcolare. Diferența este că în bula bogaților consumul nu se taxează la poliție, iar pe amărâți îi caută politia,și îi salta pentru un gram de canabis. Ei sunt duși de fapt în centre unde pot sa se îmbolnăvească mai rău, devin zombie și excluși din societate.
Raspunde

Der Konig

Acum 4 luni

Citind majoritatea comentariilor, mi-e scârbă încă o dată de o mare parte a acestui popor care flutură ortodoxia, tradițiile străbune și mândria de a fi român, dar nu are pic de empatie, bun simț, emoție și dragoste pentru semeni. Trei sferturi din acest popor constituie fosa septică a planetei, un furuncul plin de puroi!
Raspunde

???

Acum 4 luni

Adica? Vrei sa compatimim toti looseri? Astia pe care vrei tu sa-i compatimim n-au empatie fata de nimeni: sunt obraznici si nesimtiti cu batranii, cu profesorii, chiar cu parintii... Cine-i de vina ca a apucat pe calea asta? Nu se trambiteaza de o vesnicie ca drogurile sunt periculoase, ca dau dependenta ca se ajunge la tragedii? Daca incerci sa le spui ceva, iti rad in nas! In timpul pauzelor, n-ai loc sa treci pe trotuarul de vizavi de liceul Lazar de elevii care au "iesit " la fumat. Nu stiu ca fumatul e daunator? Trebuie sa rezolve societatea toate problemele lor?
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 luni

Du-te, Dica, du-te... Esti cam la acelasi nivel cu fotbaliatorul...
Raspunde

Vvv

Acum 4 luni

@Der Konig - ti-e scarba de mesajele/opiniile din comentariile de aici? Uitã-te mai cu atentie la mesajul tãu si reflecteaza asupra a ceea ce spui… esti arogant, cu un aer de superioritate, vorbesti de puroi etc cand tu de fapt improsti cu noroi.
Raspunde

Anonim

Acum 4 luni

Sunt complet de acord cu tine. Din câte am citit în comentarii, gândirea românilor nu s-a schimbat deloc de cel puțin de pe vremea comuniștilor. Aceași gândire încuiată, aceași victimizare, și aceleași prejudecăți pe care le avem față de cineva care a avut curajul să ceară ajutorul în fața unor oameni care pot schimba ceva. Sunt mai mult ca sigură că această femeie nu este singura in această situație. Există sute de alte cazuri chiar și in locurile unde ne asteptăm cel mai puțin, de ex. licee “de elită” cum le spune toată lumea, unde sunt copii care abia dau pe la școala, preferând să stea pe străzi și să consume substanțe, părinții lor fiind la fel de îngrijorați. Medicina este la pământ peste tot in țară, toți tinerii pleacă în străinătate să ducă un trai mai bun, nu să se interneze în spitale si să moară acolo din cauza bacteriilor și personalului care nu dă doi bani pe ei. Cum a spus și “Der Konig”, pic de empatie nu avem, nu ne pasă de altceva numa sa ne fie nouă bine, nu băgăm în seamă semnalele de alarmă care ne înconjoară…Dacă copilul vostru ar fi în aceeași situație, dacă ați fi nevoiți să-l vedeți sedat săptămâni întregi, voi cum ați reacționa? Cum ați fi gestionat situația in momente de disperare? Nu cred că ortodoxia și citatele din biblie v-ar salva copilul printr-o “minune”, aici trebuie apelat la medicină, la specialiști dar când nu ai de unde… ce să faci? Mereu trebuie să aruncăm vina pe parinți, că nu ș-au crescut copiii cum trebuie, nimeni nu e perfect, nimeni nu își poate crește copilul perfect, dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm toata vina pe părinți.
Raspunde

@@@

Acum 4 luni

Vorbesti prostii, amice! Ce empatie, pentru cine? pentru unii care cred ca au inventat mersul pe jos? Lasa-i sa se loveasca cu capul de pragul de sus poate atunci isi vor da seama unde au gresir, ca de altii nu asculta...
Raspunde

Sergiu Diminte

Acum 4 luni

exceptand textul articolului, care e chiar dureros si trist, pozele din sală arata mult amuzament si voie bună. Oare oamenii aceia chiar ascultau ce se rostea pe scena, sau erau cu gandul la haleala si beutura d după conferintă?
Raspunde

Claradi

Acum 4 luni

Exact, ce veselie era în sala, bineînțeles ca gândul lor era undeva în alta parte
Raspunde

Mioara

Acum 4 luni

Dar dumneavoastra unde ati fost doamna, cand copilul acela inteligent dorea atentie? Ce aveati mai important de facut decat sa fiti langa copil? Lacrimi si regrete tarzii... Chiar daca sistemul medical ar putea s-o ajute, daca a apucat pe calea asta, oricand o poate lua de la capat. Nu sistemul medical e hiba, nu in sistemul medical sta vindecarea definitiva, ci in noi insine...
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 luni

In primul rand, fereasca Dumnezeu! In al doilea rand... Ma nedumereste ce se scrie in articol: "Joi seara, în cadrul unui eveniment dedicat consumului de droguri..."!?! Eveniment dedicat consumului de droguri?!? Nu mai aveti proprietatea cuvintelor???
Raspunde

UnSibian

Acum 4 luni

Solutia e infiintarea unor centre specializate de reabilitare care sa fie accesibile tuturor. Situatia drogurilor nu e mult mai buna in USA de exemplu, unde centre de reabilitare existã insa sunt private si costã enorm de mult. Reabilitarea pt meth e una din cele mai dificile pt ca trebuie facuta pe o perioada foarte lunga, intre 6 si 12 luni iar rata de relapsare e foarte ridicata .. 79%!
Raspunde

Un cititor

Acum 4 luni

Un lucru e clar: statul progresist încurajează cu toată puterea educația în sistemul public de învățământ. În același timp luptă cu toată puterea împotriva familiei și a valorilor tradiționale. Din cauza sărăciei și a propagandei progresiste se întemeiază tot mai puține familii, se destramă tot mai multe familii, sunt tot mai puțini copii într-o familie. Sunt tot mai puțini oameni care își pun întrebări existențiale despre rostul lor și sensul vieții. Trăim într-o lume de consumatori idioți care consumă orice, oricând, oricum. Această masă amorfă așteptă tremurând ca statul să le redea cândva tinerețea, sănătatea și pacea interioară, bunuri de preț la care au renunțat de bună voie în schimbul unor promisiuni deșarte.
Raspunde

Claradi

Acum 4 luni

Draga doamna, de vina suntem toți ca sistemul asta de rahat nu poate ajuta acest copil. Va doresc din suflet putere, sa puteți trece cu bine peste aceasta cumplita încercare a vieții. Și ar fii bine să nu mai judecați, atata timp cât ai copii ar fi bine să ,,îți ții gura,,nu știi niciodată ce se poate întâmpla!
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

In Romania nu are sanse cata vreme statul si mafia opereaza mana in mana iar presa asucnde adevarul. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/doctorul-cristian-bengescu-arestat-dupa-ce-a-fost-prins-in-flagrant-prescria-unui-pacient-metadona.html
Raspunde

Andreea

Acum 4 luni

Singura solutie este ISUS HRISTOS.Rugati-va Lui,credeti cu adevarat si o sa vedeti o minune in viata dvs draga mea doamna.Dumnezeu e suveran peste toate!Domnul sa lucreze la inima si in viata dvs!Domnul sa va binecuvanteze!Amin!
Raspunde

Anonim

Acum 4 luni

Normal, religia inainte de toate, felicitari! esti ca orice alt roman incuiat!
Raspunde

Roland

Acum 4 luni

Acum 6 luni mi-am pierdut un copil de 20 ani din cauza nu știu cărui drog sau nu știu cărui opioid, nu am aflat încă de la poliție care a fost substanța (posibil să fi fost fentanyl, nu am auzit de această substanță până acum 6 luni). Faptul că nu am avut nici cea mai mică idee cu ce se juca al meu copil e o altă poveste. Poliția germană l-a găsit in mașină și l-a dus la spital. In mașină mai erau substanțe pe care Poliția pur și simplu le-a ignorat, și a lasat mașina in mâna fetei mele, sora lui geamana. Ea a găsit celelalte substanțe si le-am dus împreună la Poliție. Am luat telefonul lui și am găsit numele și adresa dealerului. Le-am predat Poliției. Ce a făcut Poliția? Nimic. Dar absolut NIMIC! Fata mea imi spune acum că in clubul in care mergeau ei, la intrare, pe o canapea, sta tot timpul un individ care întreabă pe oricine intra dacă vrea droguri si ce vrea. Toată lumea știe cine e și ce face acolo de ani de zile. Ce s-a întâmplat cu acel individ??? Nimic! Într-o zi, băiatul a spus că el vrea să incerce. A întrebat-o pe fată dacă vrea și ea. Ea a refuzat. El a întrebat-o de ce nu vrea pentru ca TOȚI încearcă. Ma aude cineva aici? TOȚI. Eu nu am crezut până când o colegă a soției de 22-23 de ani a confirmat că TOȚI încearcă, unii se lasă. Poate crede cineva că noi nu i-am spus de un miliard de ori că cel mai sigur mod de a-ți distruge viața e jucându-te cu droguri și că nu trebuie nici măcar să te gândești să incerci. Dar la 20 de ani nu mai poți sta 24/7 după fundul unui copil. Poate cineva nu crede dar un tânăr de 20 de ani poate fi student și avea um job cu un salariu de 2300 de euro pe lună. Vorbiți de centre de dezintoxicare? De ce nu vorbiți de legea care e blândă cu traficanții și care oricum nunse aplică? In Germania legea r o mizerie. Poliția NU iti face nimic dacă tu consumi droguri. Nu ai voie să deții. Cum să consumi fără să deții??? Niște retardați care își distrug viitorul, tinerii. Nu ati observat până acum că nu mai fumează nimeni pe ecranele TV dar a lua droguri e comun in toate filmele si e prezentat tinerilor ca un lucru "cool"? Nu ați văzut încă la ore de maximă audiență reclame si emisiuni cu gay care se sărută încă??? Nu e nimic. O să vedeți in curând. Românii vor ca afară? Sigur? Afară este cea mai mare mizerie morală posibilă. Asta vrem? O să avem. Mie mi-a ajuns. Imi e milă de doamna dar... să se bucure că mai poate face ceva și să facă totul. Eu nu am avut șansa asta. Pentru moraliști: căutați pe youtube "fentanyl" și vedeți ce face. Mori și dacă inhalezi din greșeală din aer? Mori și dacă atingi. Asta e civilizația vestului pentru care am luptat atât. Și încă ceva... Sora mea din US și-a crescut fata mergând in fiecare duminică la biserică. Rezultatul??? Aversiunea față de biserică? De ce? Diferența față de ce învăța in familie și in biserică și ce vedea in societate era prea mare. A ales să creadă că e ceva greșit cu părinții ei. Ce ușor e să judeci și să spui altora să își educe copiii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus