Prof. Mihaela Filip, directorul Colegiului Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu explică ce s-ar întâmpla dacă noua lege a educației nu ar mai permite liceelor și colegiilor pedagogice să formeze învățători. O scădere a calității pregătirii unui învățător din cauza lipsei practicii, un impas pentru minoritatea germană care are la Sibiu singurul liceu din țară ce pregătește învățători pentru secția germană și o scădere a numărului de tineri care vor intra în învățământ sunt doar câteva dintre argumente.
În urmă cu aproximativ o săptămână, publicația Edupedu.ro anunța pe surse faptul că liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Asta înseamnă că liceele și colegiile pedagogice nu vor putea pregăti decât absolvenți care vor lucra ca și educatori și creșe și grădinițe. Prof. Mihaela Filip, directorul Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Sibiu, spune că această decizie va dezechilibra și mai mult educația românească pentru că nu vor mai fi absolvenți care să-și dorească o carieră didactică, iar calitatea pregătirii unui dascăl va avea de suferit pentru că la facultate nu se face practică. În acest context, directorul spune că cei de la colegiile și liceele pedagogice din țară au luat deja primele măsuri, iar demersurile vor continua până în momentul în care cei de la guvernare vor înțelege că fac o greșeală.
„O petiție în acest sens circulă deja. A fost făcută de colegii noștri de la Colegiul Național Pedagogic din Câmpul Lung. De aproape o săptămână circulă și am semnat cu toții. Acum nu putem să spunem prea mult pentru că, în primul rând, este un proiect și a apărut pe surse, dar noi încercăm să prevedem puțin reacția ministerului. De mâine și până duminică ne întâlnim la Conferința Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din țară, la Timișoara și vom semna o rezoluție către Ministerul Educației, către Guvern și către Președinție”, spune prof Mihaela Filip.
Directorul Colegiului Pedagogic din Sibiu explică ce ar însemna pentru învățământul pedagogic ca învățătorii să fie școliți în facultăți de pregătire a învățământului preșcolar și primar, iar liceele să-i pregătească doar pe cei care vor merge la creșe și grădinițe.
„Ar însemna o scădere a absolvenților care să intră în învățământ. Pentru minoritatea germană ar fi foarte greu pentru că noi suntem singurul liceu din țară care pregătește învățători pentru secția germană, dar principalul argument este calitatea. Formarea inițială care începe de la 14 ani, cu patru ani de practică pedagogică, doi ani practică observativă și doi ani practică de predare față de învățământul pedagogic universitar unde nu știu dacă au un semestru de practică pedagogică. Vă dați seama că un elev care termină Goga sau Lazăr, colegii foarte bune, nu se va îndrepta către învățământ. Nici la noi nu putem fi siguri că toți se îndreaptă spre o carieră didactică, dar sunt 10, 12 care ajung să-și dea titularizarea și care își doresc să fie cadre didactice. Vorbim de jumătate de clasă. La secția germană, iar este un deficit foarte mare de cadre didactice. Și oricum este o altă pregătire”, mai spune prof. Mihaela Filip.
Directorul amintește faptul că în perioada în care Andrei Marga a fost ministru al învățământului s-a mai recurs o dată la scoaterea pregătirii învățătorilor la liceele pedagogice, dar s-a revenit după patru ani pentru că era nevoie de pregătirea lor la liceu.
„Noi am spus că vom accepta să-i pregătim ca învățători și să fie obligați să facă și acele studii superioare, ca în toată Europa, dar acea formare inițială nu poate fi înlocuită cu absolut nimic”, încheie Mihaela Filip.
Și viceprimarul Dumbravă a reacționat
Viceprimarul Alexandru Dumbravă, profesor și fost inspector școlar general a reacționat pe pagina sa de socializare. Acesta a distribuit petiția împotriva desființării specializării de învățător de la liceele și colegiile pedagogice subliniind că dacă asta s-ar întâmpla ar fi bomboana de pe coliva învățământului românesc.
„Liceele pedagogice nu trebuie să fie lipsite de esența existenței lor - formarea de învățători competenți, dedicați meseriei și neamului nostru romanesc! Desființarea acestei specializări la Liceele pedagogice va avea cu adevărat efecte negative nu azi sau mâine, ci pe termen mediu și lung. Și ar fi bomboana de pe coliva educației românești”, a scris acesta.
În momentul redactării materialului petiția lansată a strâns 21.675 de semnături.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: invatatori la colegii pedagogi , proiect de lege a educatiei , colegiile pedagogice , legea invatamantului , colegiul pedagogic sibiu , Mihaela Filip ,
Vizualizari: 11288
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Felceru
Acum 2 ore
Dorina
Acum 3 ore
Marius
Acum 9 ore
Sibiu.Adrian