Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Rugămintea unei sibience în Consiliul local: referendum pentru stoparea proiectelor de blocuri în zonele de case

Rugămintea unei sibience în Consiliul local: referendum pentru stoparea proiectelor de blocuri în zonele de case

O sibiancă a cerut administrației locale să organizeze un referendum în care sibienii care locuiesc la case să fie întrebați dacă își doresc blocuri lângă proprietățile lor. În fața consilierilor locali reuniți în ședința de joi, ea și-a expus punctele de vedere prin care se împotrivește creșterii regimului de înălțime în zonele de case.

Maria Bulacovschi locuiește pe bulevardul Vasile Milea și se arată afectată de prevederile actualului Planul urbanistic general al Sibiului, cel adoptat în 2011 și a cărui valabilitate a fost prelungită până la elaborarea unuia nou. Actualul PUG permite, printre altele, creșterea regimului de înălțime pe o parte din bulevardele orașului (precum Calea Dumbrăvii, Vasile Milea ori, parțial, Ștefan cel Mare). Acest fapt a dus la construirea unor blocuri în locul caselor cu acces la bulevard, astfel de construcții fiind prevăzute și în vecinătatea casei Mariei Bulacovschi. ”Când se elaborează Planul urbanistic general, simplul cetățean care este direct vizat nu este anunțat în niciun fel. Numai dacă are norocul să afle. Noi am aflat după ani de zile, când nu se mai putea face nimic”, a povestit sibianca în fața consilierilor locali.

Ea a propus primarului Sibiului, Astrid Fodor, organizarea unui fel de plebiscit. ”Rugămintea mea care este: măcar la nivelul municipiului Sibiu organizarea unui referendum pe această temă, la care să participe persoanele care locuiesc la case. Nu care dețin case. Numai cei care locuiesc la case. Cei care nu se prezintă, înseamnă că sunt de acord să fie construit un bloc lângă casa lor, chiar dacă nu este prevăzut în PUG”, a fost propunerea Mariei Bulacovschi. ”Vom analiza și vedea ce se poate face”, a fost răspunsul primit de la primarul Sibiului.

”Care este beneficiul nostru?”

Pledoaria sibiencei în fața consilierilor locali a inclus și un punct de vedere personal în ceea ce privește recenta evoluție imobiliară a Sibiului. ”Știm că dezvoltatorii au făcut demersuri pentru schimbarea planului. Prima opțiune a dezvoltatorilor imobiliari, dacă ne aducem aminte, au fost acele mansarde pe temelia blocurilor existente, după care – pentru că acestea nu prezintă siguranță la cutremure – Primăria a dat terenuri pentru case. Dar costă mult să tragi utilitățile – curent, gaz, apă, canal –, așa că investitorilor le-a venit ideea de a folosi pentru blocuri terenurile unde există deja utilități, adică terenurile cu casele”.

Maria Bulacovschi consideră că blocurile permise în locul caselor duce la reducerea spațiilor verzi în oraș

Din punctul ei de vedere, faptul că se permite – pe bulevardele principale – înlocuirea caselor cu blocuri este o greșeală și prin faptul că se reduc spațiile verzi. Sens în care a dat câteva exemple. ”Înainte, la numărul 15 de pe bulevardul Vasile Milea era o mare zonă verde, acum este numai pietriș. Planșa elaborată pentru blocul propus acolo prevede o extrem de mică zonă verde, nici 5% din suprafață. Dacă ne uităm din satelit, pe toată zona Milea unde au apărut blocuri nu mai există deloc vegetație. De la hotel Anastasia au dispărut pomi, este totul numai beton. La intersecția dintre Milea și Luptei, iarăși, sunt numai clădiri în clădiri, nu mai e respectat niciun procent de ocupare a terenului sau a gradului de însorire. La fel, la intersecția străzilor Porumbacului și Milea era acolo o casă care a fost demolată și în curtea căreia erau patru copaci imenși. Acolo va fi iar beton. Zona de case este un plămân al Sibiului, este plin de pomi. Dispărând atâta vegetație, care este beneficiul nostru în apariția acestor blocuri, altul decât o poluare și mai mare? În plus, fiind multe birouri în aceste noi blocuri vor veni și mai multe mașini, deci poluare în plus?”

Sibianca a arătat, din punctul ei de vedere, noile dezvoltări imobiliare nu mai respectă – de multe ori – amenajarea de parcări la o distanță mai mare de cinci metri de ferestre.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Petrescu

Acum 1 an

Sibiul are nevoie de blocuri cat mai multe! Terminati cu comunismele voastre, ca v-ati obisnuit sa cresteti ceapa si arpagic in spatele cocioabei! Sa se faca blocuri pentru noi, cei care venim in Sibiu si aducem bani si plus valoare!
Raspunde

Petruț Ionescu

Acum 1 an

Ionuț draga, aveți suficiente blocuri in Arhitecților, Avantgarden sau Doamba Stanca - toate sunt in drumul vostru, cum veniți dinspre Vâlcea. In alta ordine de idei, plus valoarea nu se măsoară întotdeauna in bani, beamveuri și manele. Și încă ceva: ceapa e un fel de praz, pricepusi ironia…?

Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Bai Ionut Petrescu stati voi acasa ca nu va vrea nimeni in Sibiu asta o spune un Sibian nu va mai faceti voi filme in cap ca va vrea cineva aici si asta nu este doar parerea mea este a tuturor celor din Sibiu, poti vedea asta in numarul de dislike-uri primite...voi chiar nu realizati ca nu va vrea nimeni aici sau trebuie sa o spunem in fata casa realizati asta.

Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

De acord cu referendumul. Chiar daca e un pic tarziu (deja cam toate PUx-urile au fost faultate, pardon, trecute in legalitate). Mai bine mai tarziu decat un oras distrus in numele profitului facil

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Case cu gard si balcoane inchise si blindate precum la puscarii tradeaza o Romanie cu peste 1000 de ani in urma natiunilor civilizate.
Raspunde

Stop blocurilor

Acum 1 an

Sibiu este pe ultimele locuri in privința spațiului verde pe cap de locuitor. Dar înlocuiți casele cu blocuri pt o densitate mai mare, iar apoi plângeți-va de blocaje in trafic…
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Ionut Pertrescu a venit la Sibiu fara bani, doar cu intentia de-a face/agonisi ceva bani. Nici macar subreda definitie a 'plus valorii' n-o intelege ca sa-si dea seam ca n-o poate aduce cu el.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 1 an

Daca te iei dupa astfel de oameni,in Sibiu nu se schimba nici macar o teava,ca este deranjata linistea locuitorilor pretentiosi,multi goniti de saracie din localitatile de bastina.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

E imposibil sa se faca un referendum doar pt cei care locuiesc la case Dar de ce are impresia ca noi restul nu am gi de acord ? Oricum, nu stiu ce se intelege prin blocuri, pot fi case cu 4 etaje si blocuri cu doua etaje... Dar un maxim de P+3 mi se pare ok.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

R.

Acum 1 an

Imi pare rau sa va spun dar un oras creste ergonomic doar pe verticala. E mult mai usor sa centralizezi oamenii, sa le asiguri transport in comun si acces eficient la orice utilitate. Casele sunt de domeniul trecutului, altii construiesc un oras intreg intr-o singura cladire de 500 m inaltime si aici ne deranjeaza un bloc de 3 etaje. Comunistii stiau treaba asta doar ca au limitat mult conformtul in detrimentul cantitatii. Haideti sa nu mai fim egoisti si sa facem un mediu procipe pentru viitor, dar ca la carte nu cum vrem noi, cu parcari si cu respectarea normelor.

Raspunde

Fdgr = ciuma Sibiului

Acum 1 an

Nu doar ca ocupa tot terenul cu construcția dar ca in poza articolului, cladirea ILEGALA a lui keul de pe cl. Dumbravii 101, pe care primăria a trecut-o ilegal in legalitate afecteaza intreaga zona din jur. 20 de locuri de parcare nerealizate precum asumat inseamna 20 de masini parcate pe spatiul public in loc de a fi parcate in parcarea asumata. 20 de vecini ai cladirii ilegal construite nu mai pot parca in zona din cauza ca primaria si arhitectul sef fac abuz de functie pentru prietenul dulapului.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Orice oraș se dezvoltă din centru de-alungul marilor bulevarde (excepție zonele conservate istoric). Nu va face excepție nici Sibiul
Raspunde

Ion Roata jr.

Acum 1 an

Stimate domnule R., îmi pare rău și mie sa va spun că ergonomia are de-a face cu condițiile de muncă, nu cu creșterea pe orice direcție a orașului. Iar comparațiile construcțiilor cu înălțimi de 500m cu construcțiile din Sibiu sunt total nepotrivite. Poate ar fi cazul sa începeți cu o comparație a infrastructurii și apoi vă veți da seama că ce vă doriți dumneavoastră nu este fezabil pentru Sibiu.
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Cred ca se referea la principiile ergonomiei,(R.) adica la adaptarea omului la conditiile din jur si da sunt de acord cu el. Spatiul fiind finit nu poti sa te dezvolti decat pe verticala atunci cand pe orizontala nu iti mai serveste nevoilor sau nu mai este posibil. Nu poti sa locuiesti in mediul URBAN cu conditii de mediu RURAL. Mai bine dezvolti mediul urban, poluat oricum deja, decat sa te apuci sa distrugi natura din jur doar pentru ca unora nu le place. Repet, peste tot aceasta dezvoltare s-a intamplat din nevoie, nu din alte motive.
Raspunde

Mos Ion rotita

Acum 1 an

Ca orice oras din lumea asta cu bulevarde, Sibiul nu face exceptie si mi se pare normal. Nu poti bloca dezvoltarea orasului ca tu ai niste pitici si ai pretentia ca vecinul sa-si transforme terenul, platit cu bani grei, in parc, rezervatie sau umbrar pentru acoperisul tau. Nu sunt de acord cu constructia unui bloc pe o straduta intr-un cartier de case dar la bulevard insa? Monser, trebuie sa fim realisti. E clar ca spatiile verzi se pot inmulti daca primaria doreste acest lucru. Se pot planta si pe aliniamentul stradal pomi, arbori etc. Solutii sunt. Dar sa ai pretentii anacronice ca asa iti place tie e altceva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus