Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
16°C

18 tone de pește distruse. Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu

18 tone de pește distruse. Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu

Prefectura Sibiu anunță într-un comunicat de presă remis vineri apariția unui focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu, toți peștii urmând a fi sacrificați.

Este vorba despre păstrăvăria Laita, din localitatea Cârțișoara, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva - Direcția Silvică Sibiu.

Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a declarat pentru Turnul Sfatului că aproximativ 17-18 tone de păstrăv urmează să fie sacrificat.

”Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat”, se arată în comunicatul Prefecturii.

În plus, se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

”Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala)”, mai arată Prefectura Sibiu.

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.

Important de precizat că acesta este primul caz de septicemie hemoragica virala la păstrăvi din acest an.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Liviu

Acum 1 lună

Așa ne place nouă, românilor, să ne mâncăm între noi și să ne dăm în cap. Cum merge ceva bine, cum mai inventăm câte o boală. Cine știe pe care mahăr l-a deranjat această păstrăvărie ! La fel ca și cu gripa aviară la curcanii de la Codlea, cine știe pe cine a deranjat ! Ne batem joc de noi dar vrem să o ducem bine, păcat !
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Da' si noi am devenit suspiciosi. Peste tot vedem numai conspiratii si comploturi. Pânā si pe Dumnezeu il bānuim a fi pe-o mânā cu Soros....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

este evident un sabotaj al agenților putleriști, care nu vor să nu mai mănânce românii hrană autohtonă

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Āia de la Albota îsi freacā mâinile de fericire!
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Stai lin ca si aia abia au scapt si doar ce au repopulat lacurile. Eu zic ca e cel de la sadu care ii sapa :)
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Posibil. Iar dacā nu e nici āla, clar e mâna rusilor la mijloc. Ceva tre' sā fie!
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

In planul ocultei este foamete mondiala. In America de un an si ceva iau foc crescatoriile de gaini si fabricile de produse alimentare intr-o veselie. Mai explodeaza un procesator de mancare, vara iau foc lanurile de cereale, gripe aviare, peste porcine si bolile vacilor nebune au impanzit lumea. Dar nu va faceti probleme. Raiul progresist s-a gandit la toate problemele. Veti avea larve si gandaci de mancare in loc de cereale. Veti avea carne sintetica produsa la imprimante 3D, nu veti detine nimic si veti fi fericiti! Aveti grija cu cine votati, pentru ca viitorul vostru depinde de asta mai mult ca niciodata.
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 1 lună

Cum sa zici ca "veti avea", te dai cunoscator si apoi o dai de gard cu aveti grija pe cine votati.. cat de 'telectual sa fii. Tu ce vei avea daca nu Tesla fast food.. cat despre partea cu votatul e amuzanta concuzia.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hannelore Carcalete

Acum 1 lună

De vina sunt brazilienii si alti straini care vor sa ne impuna sa cumparam doar carne de piranha si de peste ferastrau!
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Sper ca cei cu ferme de greieri sa-si ia toate masurile de precautie ! Ar fi catastrofal sa auzim vesti proaste si de la ei.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus