Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-7°C

Directorul Muzeului Astra, apel pentru politicienii sibieni: „Muzee ale ororilor și spitale - asta se face în România. Suntem în al 12-lea ceas”

Directorul Muzeului Astra, apel pentru politicienii sibieni: „Muzee ale ororilor și spitale - asta se face în România. Suntem în al 12-lea ceas”

Directorul Muzeului Astra din Sibiu, Ciprian Ștefan, crede că e nevoie de o mai mare presiune pusă pe politicieni pentru ca aceștia să modifice ghidurile de finanțare în cadrul proiectelor europene. Acesta atrage atenția că muzeele din România nu sunt eligibile pentru finanțări europene.

„Toată lumea vorbește de digitalizare astăzi. Din păcate, nu există instrumente de finanțare, ca muzeele să fie sprijinite mai mult. Noi, la Muzeul Astra, am avut un proiect prin fondurile norvegiene, Astra VR. Anul trecut am primit marele premiu BIG SEE Awards, pentru modul în care introducem componenta digitală. Aceasta este foarte importantă pentru categoria de beneficiari tineri – de la 14 ani până la 25-26 de ani, pentru că ei vor să vadă altfel patrimoniul și tu trebuie să-i atragi în muzeu. Or, gaming-ul nu există în muzee, nu există VR decât punctual pe ici-pe colo, când se pot face mult mai multe”, a declarat Ciprian Ștefan în cadrul unei conferințe de presă.

El crede că trebuie pusă o mai mare presiune pe politicieni pentru a schimba acest lucru. „Când ai un astfel de succes, eu cred că ar trebui cumva să-l accentuăm și să punem presiune mai mare pe cei care elaborează ghidurile de finanțare în așa fel încât să fim eligibili. Noi nu suntem o instituție care cere sau care ne plângem de lipsuri. Dimpotrivă, avem foarte multe, suntem foarte bogați, vrem să muncim mai mult: asigurați-ne instrumentele necesare ca să putem munci mai mult pentru comunitate. Muzeul acesta e moștenirea țării, nu e a mea, eu vremelnic îl conduc. Ce facem cu această moștenire în viitor?”, a întrebat retoric Ștefan.

Directorul Muzeului Astra crede că „suntem în al 12-lea ceas” și face apel la „politicienii din Sibiu”, care „pot să vadă acest mesaj și să ne cheme la o discuție (...) să găsim instrumente, să implementăm proiecte, să dezvoltăm și mai mult ceea ce avem în muzeu pentru comunitate”.

„Să stopăm chinezăriile!”

Totuși, Ciprian Ștefan a pomenit despre unul dintre ultimele proiecte pe care instituția le-a derulat, prin intermediul Ministerului Culturii.

„Avem noroc cu un proiect de cultură, derulat prin intermediul unității de management a proiectelor a Ministerului Culturii. Anul acesta am digitalizat 3.240 de obiecte. De ce pomenesc de acest proiect? În curând, pe platforma europeana.eu o să vedeți foarte multe obiecte din România și din muzee. Sunt bine documentate, cu descriere, cu fotografii, cu zone de proveniență, dar mai ales cu utilitate. Pentru că produsele meșteșugărești care se găsesc în toate casele din muzeu erau produse de utilitate. Asta vrem să convingem și publicul - să înțeleagă că produsele meșterului sunt produsele de utilitate și nu doar de decor. Și sunt produse ecologice, ca să fim în trend cu vremurile, sunt biodegradabile. Așa că, haideți să stopăm un pic chinezăriile care intră inclusiv în Horezu, unde chiar și noi avem o vină”. 

Ștefan a mai precizat că anul trecut a depus un proiect pentru obținerea de finanțare prin PNRR, însă pe linia destinată domeniului educație: „Muzeele nu sunt eligibile prin PNRR, dar facem muzee ale ororilor. Muzee ale ororilor și spitale - asta se face în România. Zici că suntem o națiune care numai am suferit, o națiune de oameni bolnavi, fără gram de optimism, de perspectivă viitoare. Din păcate, acesta e adevărul.”

Orientarea către mediul privat

În aceste condiții, Ciprian Ștefan spune că, în lipsa susținerii statului, muzeul se va îndrepta tot mai mult spre mediul privat pentru susținere. „Trebuie să ne trezim din letargie. Instituțiile de cultură demonstrează tot timpul cât sunt de importante. Când a fost summitul în Sibiu, care au fost instituțiile cheie unde s-a derulat summitul? Muzeul Astra și Muzeul Brukenthal. Dacă doar atunci suntem buni pentru factorii decizionali, înseamnă că avem o problemă. Și atunci va trebui cumva să ne orientăm spre mediul privat. Dar ce înțelege mediul privat când te prezinți în fața lor? Că mergi să ceri o sponsorizare. Nu. Politica noastră nu e asta: noi mergem să le spunem „Haideți să construim împreună!” Vreți să construim sau nu?”, a încheiat directorul CNM Astra.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4436

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Bubi Seven

Acum 1 an

Ce lobby puternic se face pentru iobagii bine platiti de stat ,cei doi de la muzeul astra si bruchenthal , precis team galbina i baga in fata la alegeri ! Nu trece o saptamana sa nu aflac ca unul dintre ei a mai facut ceva in folosul comunitatii ! Bibu lake are procent scazut si acum i pregatesc pe lacheii astia !
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Nu cred ca vor candida si nu cred ca subt implicati politic. Deși lui Ciprian Ștefan ii surâde ideea de a fi ministru. Trecând însă de acest fapt, atât Chituta cât și Ciprian Ștefan au dovedit ca în materie de Cultura se poate. Iar lucru acesta se vede din fapte.
Raspunde

C.B.

Acum 1 an

acum am inteles filozofia directorasului care si-a insusit muzeul pe persoana fizica - prin preturile prohibitive practicate. Vinde cele mai scumpe bilete din tara, dar e marinimos si ne da optiunea sa-l vizitam gratuit virtual. Mare om, mare caracter tov. Ciprian.
Raspunde

Ela

Acum 1 an

Pai spitalele sunt deja muzee ale ororilor, de alea chiar nu mai e nevoie. Dar de spitale adevarate, DA, e nevoie mai mult decat de subventii pentru un musiu care a scumpit in mod nesimtit biletele de parca muzeul e mosia lui tataie al dumisale.
Raspunde

Lucian

Acum 1 an

Abonamente in bataie de joc pt Sibieni 300 ron (pt plimbat in aer curat pt ca noi sibienii nu mai intram in toata casele din muzeu), iar daca vrei sa faci o tura prin Muzeu 70 pt 2 adulti si 9 pt copil. Asta inseamna furt din buzunarul Sibienilor. Preturi nesimtit de mari
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Un dulău, impus prin simulacru de concurs, mărginit, infatuat, cultură de învățător, ajuns "șef de muzeu". Ăsta e progresul și aceștia sunt progresiștii. Trăiască pacea!
Raspunde

Solomon

Acum 1 an

Păi muzeul ASTRA este al ororilor!Când vezi preturile afișate te trec fiorii!Omul ăsta bate câmpii si e total rupt de realitate.Singura solutie?Dați-l afară! Mai rău nu se poate!Dacă veți citi minciunile si aberațiile lui săptămânale,îmi veți da dreptate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sofia

Acum 7 luni

fiind un muzeu deosebit care are si angajati ,care probabil trebuie sa mai faca si achizitii specifice de la oameni care au lucruri vechi remarcabile pt muzeu e norma ca pretul sa fie mai ridicat decit la un muzeu normal.La preturi mici si muzel se poate deeriora pe parcurs si ar fi mare pacat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus