Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Actualizare: Ursul nu a fost găsit / Un ursuleț a pus pe fugă autoritățile din Sibiu. Pompierii, primăria, prefectura și jandarmii nu spun ce s-a întâmplat aseară

Actualizare: Ursul nu a fost găsit / Un ursuleț a pus pe fugă autoritățile din Sibiu. Pompierii, primăria, prefectura și jandarmii nu spun ce s-a întâmplat aseară

Actualizare ora 11 Acțini de patrulare în zonă ale Poliției Locale 

„Urmare informării transmise de Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu la ora 00.04 cu privire la semnalarea unui urs în zona rampei Ștefan cel Mare și ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr, patrule ale Poliției Locale Sibiu, împreună cu cele ale Inspectoratului de Jandarmerie Sibiu și cele ale Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu au monitorizat zona însă, până la această oră, nu a fost identificat în teren ursul. Acțiunile de patrulare în zonă vor continua. Vom reveni cu un comunicat în momentul în care se centralizează informațiile despre intervenție,” transmite Mirela Gligore, șef Serviciu Comunicare și Relații Externe al Primăriei Municipiului Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Actualizare ora 10:17

Prefectul județului Sibiu a declarat că există proceduri foarte clare prevăzute pentru astfel de situații și că întreaga acțiune se va finaliza cu un raport pe care îl va face public.

”Potrivit Ordonanței de Urgență nr 81/ 2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, echipa cu atribuții de intervenție imediată este formata din primarul/ viceprimarul localității unde a fost semnalată prezența ursului, jandarmii aflați in serviciu în zona respectivă, personalul tehnic de specialitate al fondului cinegetic care are încheiat un contract de prestări servicii cu primăria și medicul veterinar. 

În Anexa 2 la Ordonanța 81 este prevazuta Procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia ursului brun.

După finalizarea acțiunii de intervenție imediată, în cel mult 24 de ore, se întocmește un raport al evenimentului, care este semnat de: conducătorul echipei de intervenție, medicul veterinar care participă la intervenție, personalul tehnic de specialitate, conducătorul efectivelor de jandarmi care participă la intervenție.

Raportul se transmite de către conducătorul echipei de intervenție în termen de 24 de ore de la întocmire către agenția județeană pentru protecția mediului și către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a anunțat Prefectura Sibiu.

Actualizare, ora 8.15

Jandarmii anunță că ursul nu a fost găsit.

”În noaptea dinspre 13 spre 14 februarie, au fost primite două apeluri prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 prin care a fost sesizată prezența unui urs, situație în care jandarmi, polițiști și polițiști locali au fost mobilizați în zona indicată, au efectuat căutări în Șelimbăr -Broscărie-Rampa Ștefan cel Mare și au asigurat măsurile de ordine și de protecție a zonei, însă ursul nu a fost găsit.
De asemenea, la fața locului a fost mobilizat și un echipaj SMURD. 

Le reamintim cetățenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia”, transmite Inspectoratul Județean de Jandarmi.

Articolul inițial:

O scurtă filmare cu un pui de urs alergând disperat pe șoseaua Ștefan cel Mare a apărut ieri seară în jurul orei 11.30. La 12.23 s-a transmis un mesaj RoAlert prin care sibienii și șelimbărenii erau invitați să stea în case pentru că a fost depistat un urs în zona Triaj, Rampa Ștefan cel Mare.

În această dimineață, instituțiile abilitate să dea informații legate de ce s-a întâmplat aseară aruncă sarcina comunicării de la una la alta.

Primăria Sibiu anunță că săptămâna trecută s-a decis ca vocea unică pe situații de urgență să fie la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

ISU susține că informațiile transmise de primărie sunt false. Ei ar trebui să acorde informații, în baza unei alte decizii.

”Noi suntem pe situațiile de urgență, dar pe situațiile legate de urși este o procedură conform căreia primăria comunica și jandarmeria transmit informații, pentru că ei se ocupă de ordinea publică”, susține instituția.

Jandarmeria nu a răspuns solicitărilor noastre, iar la prefectură nu răspunde nimeni. Contactat telefonic de Turnul Sfatului, prefectul Mircea Crețu a ignorat apelul, la fel ca și persoana care asigură comunicarea cu mass-media.

Unde-i ursul?

Un sibian a filmat un urs ce pare a fi pui în Sibiu, în zona cartierului Broscărie, pe strada Ștefan cel Mare. Filmarea a fost făcută în această seară, în jurul orei 11.30 – 11.40, precizează autorul înregistrării, Andrei Achim.

Între timp, a fost emis și un mesaj Ro Alert.

”A fost semnalată prezența unui urs în localitățile Sibiu / Șelimbăr zona Triaj, Rampa Ștefan cel Mare! Evitați zona, rămâneți în locuințe. Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie”, se precizează în anunț.

De atunci nu se știe exact ce s-a întâmplat cu animalul: dacă a atacat vreo persoană, dacă a fost capturat sau dacă a reușit să fugă înapoi în pădure.

Urșii fac ravagii prin instituțiile din Sibiu

În 2017, după ce un urs a fost fugărit mai multe ore prin oraș și apoi a fost ucis, s-a terminat cu demiterea șefului poliției municipale Sibiu.

Fostul prefect al Sibiului, Cristian Roman, cel care era atunci în funcție, a explicat apoi în cadrul unei emisiuni TSTV că el a aflat de urs la două ore după ce acesta era urmărit prin oraș.

Concluzia lui a fost că autoritățile au fost depășite total de situație, că a fost mințit de unii directori și că a făcut propuneri scrise pentru destituire pentru trei șefi de autorități locale. Dar… ”au avut noroc”.

”A plecat și Inspectorul Șef. (…). Și ar mai fi trebuit să plece și alte două persoane. Mai trebuiau sancționați, și n-am spus-o până acum din respect instituțional, am făcut-o doar pe căile legale. Am fost informat de acea situație cu ursul după două ore. Și era o situație de urgență. Când am făcut analizele ulterior, la un moment dat am spus «oameni buni, vreau să știu totul despre acest urs, ce a mâncat, ce lungime are părul, ghearele, tot». La care directorul de la DSV mi-a spus «domnul prefect, dar l-am ars de ieri». Ce ordin? Am vorbit atunci și cu premierul și premierul știți că e în domeniu cu agricultura și m-a spus că nu e așa. Am constatat ulterior că şeful DSV Sibiu m-a mințit”, a spus fostul prefect.

Cristian Roman, prefect al județului în acele zile a declarat că a fost informat după două ore de prezenţa ursului în oraş, iar de pe site-ul Turnul Sfatului  şi de la şeful cancelariei de locul exact unde se afla ursul la un moment dat, şi anume în zona Piaţa Cibin.

 ”Ca iubitor de animale, am fost profund afectat. De la dumneavoastră, de la Turnul Sfatului, am aflat unde era ursul la un moment dat. Eram acasă, pe la șapte, șapte și jumătate și șeful poliției mi-a spus că ursul e la Ibis, iar în Turnul Sfatului am văzut, și mi-a confirmat și șeful cancelariei, că e la Piața Cibin. Și atunci mi-am dat seama că oamenii au pierdut total de sub control situația și m-am deplasat spre zona reală. Pe drum, m-a sunat șeful poliției care mi-a comunicat că «domnul prefect, l-am împușcat». Eu ca orice om normal l-am întrebat în cât timp se trezește . Odeta mi-a spus «Domnule prefect, l-au omorât». M-am dus… A fost… Am fost informat că în curte au fost oameni și că era pericol, dar când am văzut imaginile ulterior, când am văzut că nu era nimeni în curte… A fost un sentiment… Dar asta a fost situația. Sunt anumite momente care te călesc. (…) Trebuiau să mai place cel puțin doi , dar au avut noroc cu rezultatul alegerilor”, a mai spus Cristian Roman.

Citește și: TSTV Fostul prefect Cristian Roman: Am aflat de urs din Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5434

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Oprea

Acum 1 an

Si uite-asa am dezactivat mizeria de ro-alert. Cum sa trezesti 100.000 de sibieni ca un urs se plimba noaptea la periferie? Trebuiau deranjati doar jandarmii si politistii locali care sa asigure perimetru in zona respectiva si toata lumea dormea linistita. Ro-alert - serviciu cu potential bun; la romani plicat prost.
Raspunde

Ursuletul geto-dac

Acum 1 an

Adevarul este ca ma bucur ca nu au reusit sa prinda ursul, evident ca l-ar fi impuscat, atat ii duce capul. Doamne fereste de un cutremur, de caderea unui avion sau pierderea unui copil, imbecilii astia nu sunt in stare de nimic, doar sa-si astepte pensiile la 45 de ani!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai pentru un pui ne-au trezit?! N-o ajuns cutremuru, ne-au mai speriat si astia?
Raspunde

Gabriel

Acum 1 an

Am primit mesajul ro-alert în Polpaca. De ce? Ursul era foarte departe.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Se poate dezactiva ro-alert daca va deranjeaza :) In alta ordine de idei, da...bine ca nu l-au gasit ca deja era impaiat daca il gaseau (evident, trachilizantul nu si-ar fi facut efectul sau nu ar fi existat deloc)
Raspunde

Luca

Acum 1 an

Sistemul ultraperformant de supraveghere cu 130 camere a facut inca o data (daca mai era nevoie) dovada ca a fost o mare teapa ,atunci cand "l-au montat" cu ocazia Summit ului . Tot la filmari cu telefoanele s-a ajuns ...
Raspunde

Fara poze, lauri si lautari

Acum 1 an

O sinteza: Legea data anul trecut la prima citire a extraselor din presa pare clara. Nu are treaba prefectura cu … Fiecare localitate/Primarie are un Comitet local de situatii de urgenta, care trebuie sa gestioneze situatiile de pe teritoriul unde primaresc. Daca ursul alerga prin Sibiu, Sibiu. Daca alerga prin Selimbar, ei. Cu personal de specialitate, Ing silvic de la ocolul proxim, etc. repetitia mama invataturii. Cate simulari s-or fi facut? In cate minute se aduna un Comitet local de situatii de urgenta? Se aduna online, cu pijamele alese sau au un loc de ‘6 undeva? D-zeu cu noi si cu animalele!
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 an

Niste incompetenti, dau mesaje noaptea la 12 cand toata lumea doarme, iar apoi se mira cand ceva serios se intampla si nu reactioneaza nimeni. Sa ne spuna de ce au trezit toti copiii din Sb in toiul noptii. Unde era pericolul la ora aia?
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

Da, pogonici, incompetenții nu-s în stare să programeze pericolele, și cutremurul l-au pus aiurea, când lumea pleca spre casă, în loc să-l pună în pauza de masă.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Râdem, glumim pe seama incompetenței autoritatilor dar Doamne ferește de acel moment în care va răni un om...sa nu zic de ceva mai rău. Sunt din ce in ce mai multi urși .... Pe autostrada, in Gușterița, cel pușcat in zona pietii Cibin care s-a plimbat pe Calea Dumbrăvii.... Asta e rezultatul interzicerii vânării in limite legale.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Stai liniștit că n-ai cu cine discuta. În orașul ăsta majoritatea oamenilor sunt cu capul în sac. Se vede din comentarii, auzi că i-a deranjat roalert că i-a trezit noaptea, dar dacă erau pe afară și dădeau nas in nas cu Moș Martin... Pe internet mulți sunt curajoși dar cu viața reală și pericolele ei nu par să aibă tangență. Probabil li se pare normal ca prin oraș să se plimbe urși, lupi, mistreți doar că nu e normal. În mod normal aceste animale stau în păduri, nu în orașe. În afară de asta ursul este un animal periculos. Cel din imagine pare destul de tânăr dar să îi ferească Dumnezeu pe marii comentatori să se întâlnească prin Sibiu cu un urs de talie mare că în acel moment nu știi cum reacționezi și dacă nu sunt acolo jandarmi sau vânători să te apere... e nasol. Ca fapt divers, șansele sunt mici să dai de un urs atât de înfometat încât să atace ca să te mănânce dar nu e exclus. Au mai existat cazuri, chiar aici in România de oameni mâncați de urs, de nu mai rămăsese aproape nimic din ei. Dacă nu mă credeți, întrebați poliția care ajunge prima la astfel de tragedii. Ce e mai nasol e că ursul nu te omoară și apoi te mănâncă. Prima dată începe cu abdomenul - organele interne, ceea ce înseamnă că de obicei victimele încă trăiesc în timp sunt mâncate de vii. Din păcate s-au înmulțit urșii foarte tare in ultimul timp. Că le place sau nu activiștilor de mediu, o parte din ei trebuie vanati că altfel nu se poate trăi.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Ăsta-i efectul tăierii pădurilor, urșii n-au învățat să mănânce cioturi de copac
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Bună ziua, îmi doresc ca cetățean al orașului Sibiu care străbate pe jos zilnic drumul de pe Mihai Viteazu în Vasile Aron prin Parcul Sub Arini la ora 6:00, la 14:00 si la 19:00 să o fac fără teamă, să nu-mi mai arunc banii pe taxiuri de teama de a nu întâlni acel animal sălbatic indiferent dacă e pașnic sau nu, nu vreau să-l văd....vreau ca autoritatile să-l captureze cât mai repede fiincă pădurea sau gradina zoo e locul lor nu orasul unde copiii merg singuri la școli, unde bătrâni se plimbă si noi mergem la muncă. Mulțumesc!
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Daca era sub nasul lor il impuscau pt. ca nu sunt in stare sa manuiasca o arma cu tranchilizante!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus