Sâmbătă,
09.11.2024
Cer Senin
Acum
0°C

O sibiancă, ghid de turism, vrea să îi ajute pe copii să cunoască mai bine istoria Sibiului. „Este un proiect pe care îl visez încă din copilărie”

O sibiancă, ghid de turism, vrea să îi ajute pe copii să cunoască mai bine istoria Sibiului. „Este un proiect pe care îl visez încă din copilărie”

„Cunoașteți orașul cu Nico” este un proiect născut din dorința unei mai bune cunoașteri a istoriei orașului Sibiu. Proiectul se adresează mai ales copiilor de vârsta școlară de peste 11 ani propunându-și să îi apropie mai mult de faptele și evenimentele care s-au petrecut de-a lungul timpului. Asta își dorește să facă Nicoleta Ocneriu, ghid de turism național și montan din orașul nostru, prin tururile pe care le organizează în Sibiu.  

După ce a lucrat ca economist o perioadă, Nicoleta a plecat în Anglia într-un internship, unde a experimentat diverse activități de turism îndragostindu-se de acest domeniu. Pentru o perioadă de cinci ani a locuit în mai multe țări printre care se numără și India sau Tanzania. A vizitat și a văzut multe locuri, dar într-un final dorul de casă a readus-o la Sibiu. 

Tururile ei se adresează tuturor, dar Nicoleta a reușit să dezvolte o ramură specială și pentru copilași, un proiect de suflet la care visa încă din copilărie. Așa că, sibianca s-a orientat spre școlile din Sibiu, cărora le propune tururi prin care-și dorește să îi initieze pe micuți în istoria zonei și să le arate cât de importanți au fost și sunt strămoșii noștri pentru noi. 

„Este un proiect pe care îl visez încă din copilărie. Istoria este o materie extraordinară, care merită înțeleasă și apreciată la adevărata ei valoare. Acest lucru l-am remarcat ori de câte ori am discutat cu persoane venite la noi în vizită din străinătate”, povestește sibianca. 

Proiectul poate fi o altfel de idee pentru programul „Școala Altfel”

Inițial, Nicoleta și-a dorit să facă tururi cu copii din clasa a cincea și până în clasa a douăsprezecea, dar apoi și-a dat seama că acestea se pot adapta și la vârste mai mici. Trebuie să existe doar dorință din partea copiilor.  

„Aș vrea să învățăm să ne iubim țara, să nu mai fim nevoiți să plecăm și să ne dăm seama abia apoi că la noi acasă este cel mai bine, să aducem un plus de valoare comunității din care facem parte și care ne aparține. Cred că este important să apreciem meleagurile în care ne-am născut pentru că ele ne aduc cea mai bună energie. Ne dorim să fie copiii mândri de orașul lor”, mai completează aceasta.

„La sfârșitul turului aș vrea să-i văd foarte mulțumiți”

Sibianca și-a dorit să acceseze fonduri nerambursabile de la primărie pentru a nu fi nevoie ca aceștia să plătească programul, dar, din păcate, nu a fost eligibilă pentru proiect anul acesta.

„Participarea la acest proiect nu aș vrea sa fie condiționată de bugetul copiilor. Oricine este binevenit, dar învățătoarea/diriginta, pentru că îi cunoaște mai bine, va decide felul în care va contribui fiecare, astfel încât să poată participa și cei care nu au posibilități. Tocmai din acest motiv, propun pachete pentru tot grupul.”

Cea mai mare satisfacție a sibiencei este feedback-ul pe care îl primește la finalul tururilor din partea profesorilor, dar și a copiilor. Oricine dorește să afle detalii legate de preț o poate contacta pe Nicoleta pentru a afla toate opțiunile în ceea ce privește ghidajele sau activitățile de treasure hunt.

„Un tur ghidat în centrul istoric, la pas, durează în jur de două ore - două ore jumătate, depinde de pauze, de ritmul copiilor. La sfârșitul turului aș vrea să-i văd foarte mulțumiți, nu contează timpul, ci contează cum se simt în tur.”

„La finalul turului o să iubească istoria”

Momentan, proiectul se desfășoară în orașul Sibiu, dar Nicoleta își dorește să-l dezvolte și în județ, în funcție de feedback-ul pe care îl va primi din partea copiilor, învățătorilor și părinților.

„Vreau să văd care va fi impactul și apoi poate transformăm proiectul în Cunoașteți județul cu Nico sau Cunoașteți munții cu Nico, îmi doresc să fie un brand educativ.

La începutul fiecărui tur, întreb copiii cine iubește istoria și sunt două mâini ridicate. Eu le promit că până la finalul turului o să iubească istoria. Istoria nu este doar o materie care trebuie învățată, este vorba despre entuziasmul profesorului, despre felul lui de a fi, despre conexiunea pe care o are cu copilul, despre empatie. E important ca profesorul sa se pună în pielea copiilor și sa explice termenii istorici pe înțelesul lor. Trebuie să-i încurajezi, să faci probe practice, să aduci câte o sabie, un accesoriu și să îi stimulezi. Vreau să achiziționez și diverse costumașe, materiale, pentru a empatiza cu personajele istorice.”

Tot ceea ce face implică mult suflet, dăruire și originalitate. Nicoleta își dorește să împărtășească și altora cunoștințele ei, apropindu-i mai mult de această materie, care poate pentru unii ar putea rămâne neînțeleasă.

„Mi-ar plăcea foarte mult să-și găsească identitatea, să aprecieze ce au făcut strămoșii noștri, să se gândească ce o să simtă urmașii lor despre ei pentru că viața este trecătoare și ar trebui să lăsăm ceva în urma noastră. Și mi-aș dori să se gândească mai mult la viitor, să se responsabilizeze”, concluzionează aceasta.

Mai multe despre toate tururile organizate de Nicoleta puteți urmări pe site-ul sibiuguidenico.com.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

O sibianca

Acum 1 an

Felicitari doamna Nicoleta! Ceea ce faceti este un lucru foarte bun si instructiv pentru generatia de astazi. Sa sustineti mai departe acest proiect si sper ca elevii vor fi mai bine informati de frumusetile bogatiile, obiceiurile acestui oras judet si tara.
Raspunde

Iuliana

Acum 6 luni

Întâlnirea cu dumneavoastră a fost minunată,aveți o energie debordanta,sunteți foarte bine informată,copii sunt încântați de prezentările dvs.Sibiul are istorie și prin ochii dvs. albaștri,se vede și mai frumos.Ma bucur ca v-am cunoscut,va doresc mult succes, o sa revenim .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus