Sâmbătă,
18.05.2024
Partial Noros
Acum
10°C

2,5 milioane de euro au fost plătite pentru noua chirie, până acum. Palatul Justiției din Sibiu așteaptă, de șase luni, avizarea noului SF

2,5 milioane de euro au fost plătite pentru noua chirie, până acum. Palatul Justiției din Sibiu așteaptă, de șase luni, avizarea noului SF

Pentru reluarea lucrărilor la Palatul Justiției din Sibiu judecătorii așteaptă avizarea unui studiu de fezabilitate actualizat încă din vara anului trecut. Asta în timp ce numai pentru închirierea actualei clădiri de pe strada Ocnei, au fost plătiți până acum aproximativ 2,5 milioane de euro.

Din cele 17 sedii de instanțe aflate în circumscripția Curții de Apel Alba Iulia, doar șase sunt într-o stare tehnică foarte bună, fără să necesite lucrări imediate. Șapte sedii de instanțe au mari deficiențe, iar printre acestea sunt incluse și cele ale Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, se arată în raportul de activitate pe anul 2022, dat publicității de către Curtea de Apel Alba Iulia. Raport potrivit căruia, de mai bine de șase luni, magistrații așteaptă o hotărâre care să fie adoptată de Guvernul de la București.

”Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea într-un imobil închiriat situat în municipiul Sibiu, în condițiile în care nu au fost finalizate lucrările de reabilitare și extindere la Palatul de Justiție. În prezent lucrările sunt sistate și este în curs de avizare un studiu de fezabilitate actualizat”, se arată în raportul citat.

Studiul de fezabilitate la care se face referire a fost actualizat anul trecut, fiind predat Tribunalului Sibiu în 4 august 2022. ”La data de 5 august 2022, întreaga documentație a fost înaintată Curții de Apel Alba Iulia, în vederea identificării și avizării de către inginerul constructor care funcționează în cadrul acesteia. După verificare, SF-ul va fi transmis către Ministerul Justiției în vederea avizării de către Comisia tehnico-economică. După avizarea studiului de fezabilitate de către comisia tehnico-economică din cadrul Ministerului Justiției se vor supune aprobării noii indicatori tehnico-economici rezultați în urma studiului de fezabilitate. Ulterior se va demara procedura de licitație în vederea atribuirii contractelor necesare pentru continuarea și finalizarea lucrărilor”, descriau procedurile rămase reprezentanții Tribunalului Sibiu, într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului în cursul anului trecut.

Proiectul de reabilitare și extindere a Palatului Justiției din Sibiu a fost demarat în baza unui studiu de fezabilitate realizat în 2007. Lucrările au demarat în septembrie 2011, fiind gestionate de către Ministerul Justiției. Care, după ce nu a reușit să finalizeze lucrările finanțate dintr-un împrumut de la Banca Mondială, a transferat responsabilitatea proiectului în ograda Tribunalului Sibiu, printr-o decizie din 2020 a lui Cătălin Predoiu, cel care este din nou ministru al Justiției.

Citește și Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, reluată ”de la zero”: judecătorii sibieni caută un expert

Chirie cât o nouă clădire

Două au fost situațiile care ”au dat peste cap” proiectul de reabilitare și extindere a Palatului Justiției din Sibiu: descoperirea unor vicii ascunse (rămase ”ascunse” deoarece expertiza tehnică pe baza cărora a fost licitată lucrarea avea o vechime de nouă ani) și – mai apoi – clasarea clădirii ca monument istoric. Prin urmare, în cadrul primului contract în valoare de 23 de milioane de lei, început în 2011 și încheiat în 2016, au mai fost executate în special consolidările necesare clădirii și reabilitarea învelitorii.

Noul contract pentru finalizarea lucrărilor a fost semnat în decembrie 2016, dar a fost reziliat la cererea constructorilor în noiembrie 2019, din cauza lipsei fondurilor.

28,7 milioane de lei era valoarea estimată a mai fi necesară pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Justiției. Raportat la paritatea leu-euro din 2016 (anul în care a fost semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor) această sumă însemna aproximativ 6,3 milioane de euro.

Din iunie 2020, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează în clădirea administrativă a vechii uzine Independența

Din iunie 2020, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează în clădirea de birouri a fostei fabrici Independența, de pe strada Ocnei. Clădirea a fost închiriată de la Casa Albă Independența SA în urma mai multor rânduri de licitații, prețul adjudecat fiind de 382.882 de lei, cu tot cu TVA (puțin peste 80.000 de euro, lunar). La un simplu calcul, doar pentru noua chirie, din bugetul de stat au fost plătiți până acum 2,48 de milioane de euro.

Casa Albă Independența SA este controlată, conform informațiilor date publicității prin Bursa de Valori București, de către Transilvania Investments Alliance SA (fosta SIF Transilvania), care deține 53,3% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt împărțite între Ioan Georgescu (11,8%), Trestok Group Limited (o firmă din Cipru – 10%), alte persoane fizice (20,5%) și, respectiv, persoane juridice (4,3%).

Citește și Se cere eliberarea trotuarului din fața Palatului Justiției. Primăria susține că trebuie o expertiză tehnică

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 an

Jaful justitiei.
Raspunde

Kwi:

Acum 1 an

"Romania lucrului bine facut" de guvernul LUI, partidul lui, alianta lui.
Raspunde

Elzoraba

Acum 1 an

câcii și ciordacii cum ar fi făcut
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Las' ca vine pensia speciala, nu conteaza in care sediu plimbi dosarele pana atunci!
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Eu am impresia ca "anumiti" incearca din rasputeri sa lase aceasta cladire de patrimoniu abandonata si ruinata stfel incat sa se ajunga la un nivel atat de avansat de degradare incat reabilitatea ei sa nu mai merite si astfel sa fie pusa la pamant...ar merge un bloc de minim 4 etaje acolo, ii cred in stare. Si sper sa nu am dreptate :0
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Sau un stat care nu are drept la existență . Pop… furată pe/din față .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus