Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Câte un dosar penal pe săptămână pentru intervenții ilegale la monumente istorice: cele mai multe încălcări, pe străzile 9 Mai, Tribunei și Bălcescu

Câte un dosar penal pe săptămână pentru intervenții ilegale la monumente istorice: cele mai multe încălcări, pe străzile 9 Mai, Tribunei și Bălcescu

Intervențiile ilegale la clădirile considerate monument sau la cele din zona istorică protejată a Sibiului continuă. Pe parcursul anului 2022, cel puțin un dosar penal a fost deschis în fiecare săptămână care are în vedere infracțiunile contra patrimoniului - 53 pe parcursul anului.

În cadrul evaluării activității Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu pentru anul 2022, un capitol aparte a fost dedicat  infracţionalității sesizate contra patrimoniului. Potrivit datelor IPJ Sibiu, aceasta a cunoscut în anul 2022 o creștere de 7%, față de anul anterior. Astfel, se remarcă o creștere a numărului de furturi sesizate (+6,2%), a infracțiunilor de înșelăciune (+6,4%), dar și a infracțiunilor informatice +4,17%).

Am solicitat IPJ Sibiu să ne spună în ce zone ale orașului au fost identificate astfel de infracțiuni, dar și tipul lor.

Astfel, din răspunsul instituției, aflăm că anul trecut au fost constate 53 de fapte penale privind încălcarea reglementărilor legale din domeniul patrimoniului cultural național imobil (monumente istorice, zone construite protejate, zone de protecție a monumentelor istorice). Cele mai multe dintre ele au fost în Municipiul Sibiu, respectiv 45, urmat de Cisnădie (4) și câte una în Mediaș, Avrig, Agnita și Tălmaciu.

„Aceste infracțiuni au fost constatate ca urmare a sesizărilor înaintate I.P.J. Sibiu de către Serviciul Public de Poliție Locală Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu sau de către persoane fizice. În anul 2021 au fost constatate, ca urmare a sesizărilor înaintate I.P.J. Sibiu, 115 infracțiuni reprezentând intervenții neautorizate efectuate asupra imobilelor cu statut de monument istoric”, a precizat șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea.

Conducerea IPJ SIbiu precizează: În cazul fiecărei sesizări au fost întocmite dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de executare, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, faptă prevăzută și pedepsită de art. 24 alin. 1 lit. a din Legea nr. 50/1991 rep. privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (marea majoritate) sau distrugere, faptă prev. și ped. de art. 253 alin. 3 Cod penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Majoritatea infracțiunilor au fost constate în Centrul istoric al Municipiului Sibiu, în special pe străzile 9 Mai, Nicolae Bălcescu, Tribunei.

Cele mai multe intervenții constatate au reprezentat extinderi/demolări/mansardări, înlocuirea geamurilor și ușilor originale cu unele din termopan cu tâmplărie P.V.C., înlocuire învelitoare acoperiș (în unele cazuri cu realizarea de lucarne suplimentare) și amenajări interioare/exterioare, precizează polițiștii sibieni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Marius

Acum 1 an

Cine a curatat sigla de pe cladirea unde avea sediul getesibul? Sau Moara Soldisch?? Ce repede uitam trecutul? Si multe alte cladiri care sunt pe punctul de a cadea pe trotuare sau cladiri demolate noaptea construit in spatele unor fatade fictive. Cine are spatele acoperit poate sa faca ce vrea in acest sibiu, da se vede cu ochiu liber.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Ar fi mult mai interesant daca ati avea statistica NUP-urilor acestor dosare.Pariez ca desi situatiile sunt limpezi procentul trece de 60%.
Raspunde

Fodorpolis

Acum 1 an

Nimeni nu a fost pedepsit și nu va fi. Joc de glezne al politiei și instituțiilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus