Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
11°C

Șeful Protecției Animalelor Sibiu: ”În Cartierul Arhitecților civilizația a ajuns din urmă câmpurile”. Fenomenul cetățenilor care hrănesc câini, dar nu și-i asumă

Șeful Protecției Animalelor Sibiu: ”În Cartierul Arhitecților civilizația a ajuns din urmă câmpurile”. Fenomenul cetățenilor care hrănesc câini, dar nu și-i asumă

Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului, șeful Poliției Animalelor Sibiu arată că în Cartierul Arhitecților se petrece un fenomen neobișnuit: Unii iubitori de animale hrănesc câini pe câmp sau în jurul blocurilor, iar când vin echipajele de ecarisare îi bagă în curți ori sedii de firme să nu-i prindă. Însă nimeni nu și-i asumă oficial, cu acte, în caz că mușcă pe cineva să răspundă legal. Situația se repetă și a ajuns atât de gravă, încât a fost nevoie de sprijinul Poliției pentru a tempera oamenii.

Pornind de la cazul fameii atacată și omorâtă de câini fără stăpân în București, am vorbit cu Daniel Cernucan, șeful Poliției Animalelor Sibiu, despre situația în Sibiu. În ultimele luni el și colegii lui au făcut controale la toate primăriile și consiliile locale din județ. Legea obligă autoritățile publice locale să se ocupe activ de gestionarea câinilor fără stăpân.

”Începând cu luna noiembrie, până în luna ianuarie, la nivel național a fost executat un plan de măsuri care a avut ca scop exact respectarea prevederilor OuG 155 și OuG 55 privind îndeplinirea la nivel local de către consiliile locale a obligațiilor ce le revin referitor la constituirea serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân și desfășurarea activităților de ecarisaj. La nivelul județului Sibiu au fost controlate toate primăriile și consiliile locale, efectuându-se controale în echipe mixte atât de către lucrători din cadrul BPA Sibiu (Biroul pentru Protecția Animalelor n. r.) cât și lucrători din cadrul DSVSA Sibiu. Cu ocazia acestor controale, unde s-au constatat neajunsuri au fost constituite sarcini și măsuri de remediere, urmând să efectuăm re-controale. Ca o concluzie generală pot să spun că la nivelul județul Sibiu sunt trei consilii locale care și-au înființat Servicii publice de gestionare a câinilor fără stăpân, două și-au constituit adăposturi proprii, iar un număr de aproximativ 40 de consilii locale au încheiat contracte de prestări servicii de efectuare a activităților de ecarisare”, a explicat Daniel Cernucan.

15 comune din județ se unesc pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi

Dacă legea s-ar aplica întocmai, în județul Sibiu nu ar trebui să mai existe câini fără stăpân. Din păcate, realitatea dovedește că adesea tocmai cetățenii sunt cei care pun bețe în roate. Cel mai bun exemplu venind din Cartierul Arhitecților, unde s-au înregistrat numeroase sesizări cu privire la câinii fără stăpân.

”Teoretic nu ar trebui să mai vedem câini fără stăpân, practic situația este mai complicată. În marea majoritate a situațiilor, deși primăriile desfășoară activități de ecarisare, foarte multe dintre aceste activități sunt îngreunate de către cetățeni. Sunt câteva zone, respectiv zona Cartierului Arhitecților-Troiță, unde am avut foarte multe sesizări privind atacuri ale câinilor fără stăpân. În Cartierul Arhitecților civilizația a ajuns din urmă câmpurile. Acolo existau două ferme care au ajuns să fie înconjurate de blocuri. Pe lângă acestea, sunt foarte multe șantiere în construcții unde muncitorii au obiceiul să hrănească câinii. Și mai există un fenomen al cetățenilor care au grijă de câini și hrănesc câinii din jurul blocurilor”, a precizat Daniel Cernucan.

Dreptul sibienilor de a crește câini în apartamente a ajuns la rejudecare: ”Suntem ultimul oraș din România cu o astfel de prevedere”

Faptul că anumiți iubitori de câini îi hrănesc și au grijă de ei este lăudabil în sine. Însă oamenii nu vor să și-i asume legal, să-i microcipeze, să-i sterilizeze, iar dacă un câine atacă și mușcă un copil, spre exemplu, nimeni nu se face vinovat.

”Chiar am dispus mai multe acțiuni de ecarisare a zonei, atât la Poliția Locală Șelimbăr cât și la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpâni Sibiu, inclusiv la Cisnădie, că acea zonă aparține de trei localități. Au fost executate anul trecut șase acțiuni de ecarisare, dar de fiecare s-au lovit de comportamentul cetățenilor. Echipele de ecarisare se duceau în zonă, încercau să captureze câini, în multe ocazii îi și capturau, dar au fost foarte mulți cetățeni care veneau și împiedicau oamenii să-și facă treaba. Pe românește, sunt oameni care hrănesc câini, îi țin în jurul blocurilor, dar dacă atacă pe cineva nu și-i asumă și nici nu lasă serviciile de ecarisaj să-și facă treaba. Au fost foarte mulți cetățeni care alergau după câini ca să nu-i prindă serviciile de ecarisare, luau câinii și-i băgau în curți, sedii de firmă, scări de bloc”, a detaliat șeful Poliției Animalelor.

În unele cazuri situația a devenit atât de tensionată încât a fost nevoie de intervenția colegilor de la Secția 1 de Poliție Șelimbăr.

”La ultimele acțiuni am solicitat sprijinul inclusiv al unui echipaj din cadrul Secției 1 de Poliție Rurală Șelimbăr și, să știți că, de fiecare dată comportamentul unor cetățeni a lăsat de dorit. Vreau să spun că se adresau foarte urât polițiștilor, erau agresivi... Ce trebuie să înțeleagă ei este că acei câini pot să atace un copil, ori o persoană care iese la plimbare. Din punctul meu de vedere cetățenii sunt de două tipuri. În primul rând sunt cei care vor să facă sport, mișcare, să iasă la o plimbare în natură, până la urmă este sănătos și indicat. Pe urmă sunt cei care cred că dacă un câine fără stăpân este preluat de o autoritate publică va fi ucis. Ei nu sunt uciși, sunt cazați în adăposturi, sunt verificați să nu aibă boli, sunt tratați de medici veterinari și pe urmă oferiți spre adopție publicului larg. Așa se face civilizat în toată Europa”, a mai declarat șeful Poliției Animalelor Sibiu.

Cum te aperi de o haită de câini agresivi: Sfaturile poliţistului Gabriel Ivanov, care a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de câini pe un câmp de lângă Sibiu

Cu această ocazie Poliția Animalelor face un apel la populație să înțeleagă că rolul lor este să protejeze animalele aplicând legea, exact ca în toată Uniunea Europeană.

”Din cauza persoanelor care încurcă organele de ecarisare să-și facă treaba ne trezim cu foarte mulți câini fără stăpân. Și mai există o problemă. Acești cetățeni care sunt iubitori de animale, nu își asumă legal acești câini, nu-i microcipează, nu-i sterilizează, așa ajungem în situația în care dacă mușcă pe cineva nu avem un proprietar, prin urmare răspunde primăria”, concluzionează Daniel Cernucan.

În afara cazului concret descris mai sus, datele Biroului pentru Protecția Animalelor Sibiu arată că numărul câinilor fără stăpân din zona Sibiului a scăzut de la an la an.

Anul trecut Protecția Animalelor Sibiu a aplicat 197 de sancțiuni, dintre care 150 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate în anul 2022 este de 77.000 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Nume

Acum 1 an

Atunci trebuie schimbata legea, regulamentu, etc. Acesti hominizi isterici trebuie responsabilizati. Cu forta, daca nu stiu alta cale.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

adevarul este ca politia animalelor LIPSESTE CU DESAVARSIRE!!! au salarii mari si masini scumpe...rezultate ZERO!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rocky

Acum 1 an

Politia Animalelor este înfintată să protejeze Animalele,si să dea amenzi oamenilor care abandoneazä, maltratează,sau omoară animalele,nu oamenilor care iubesc animalele. Ati uitat ce job trebuie să faceți pentru ce primiti salarile lunare,nu uitati de Karma că ea vine la orcine,nu uitati pentru ce faceți această muncă SĂ PROTEJATI ANIMALELE! RUSINE SA VA FIE!! KARMA SA LOVEASCÄ IN TOTI NEOAMENII!
Raspunde

Locuitorul

Acum 1 an

Eu am fost atacat pe câmpul din cartierul arhitectilor și as dori celor care iau apărarea jigodiilor sa pățească la fel sau sa ii pupe în dos .am făcut reclamații peste tot și nu s-a rezolvat nimic pt ca acum vreo 2 săptămâni au atacat un copil .Suntem singura tara europeana unde poți fi atacat în oraș de maidanezi sau pe munți de câinii ciobanilor .M-am plimbat în multe tari europene pe dealuri și prin păduri fără nici o frica dar la noi trebuie sa mergi înarmat. Auzi cică trebuie duși la protecția animalelor ,pai noi trebuie sa fim protejați nu ei .La alții sunt reguli stricte ,e periculos se știe urmarea nu dat spre adopție, ca să ce ,sa atace și viitorul stăpân?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Khan

Acum 1 an

Tu ai fost in vizita in Africa nu în țări europene. După felul în care gândești și te exprimi nu pari a fi locuitor european. Nu exista in ADN tau in pic de empatie pentru viața din jurul tau,ești un egoist și un impatic needucat conform limbajului tau. ,, jigodii ,, se folosește pentru anumite persoane care au un anumit comportament care incita fapte reprobabile așa cum inciți tu să fie uciși câini. Vina că acești câini ataca e acelor jigodii care ii abandonează și nu sunt responsabil. Daca trăiești în Europa nu înseamnă neapărat că ești un european educat.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Nu exista posibilitatea ca acesti "iubitori de animale" sa fie amendati pentru impiedicarea desfasurarii activitatii organelor competente? Daca le plac cainii , n-au decat sa-i ia acasa , daca nu , pot sa merga sa-i hraneasca in Dealul Daii. Sau poate vor sa avem si la Sibiu cazuri de persoane omorate de caini ca la Bucuresti si Botosani???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Kokos

Acum 1 an

Mai du-te, mai, cu amenzile tale! Ce vrei sa vezi caini infometati?! Atunci mai rau ataca! pana sa ajunga sa moara din cauza infometarii, ataca oameni! Asa ca tot mai bine e fii omenos si sa le dai o ciozvarta!
Raspunde

Sinecuristi

Acum 1 an

Ce citat stupid e asta? “ civilizatia a ajuns campurile” !? Folclor oral? Functionarii au timp de asa ceva? Hai mai bine cu fisa de post si indicatorii de performanta. Eficient
Raspunde

Khann

Acum 1 an

Citatul este pe măsură inteligenței. Acest domn care șeful poliției animalelor nu face nimic pentru animale va spun din surse sigure.
Raspunde

Maia

Acum 1 an

Eu am câini, îi iubesc, am adoptat câini! I-am cipat, sterilizat, vaccinat. Dar mă deranjează faptul că nu pot merge cu ai mei la plimbare din cauza celor fără stăpân, care s-au aciuat din nou din Sub Arini.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Ati cerut parcuri pt caini, primaria a facut, inclusiv din banii mei, asa ceva. Mergeti cu cainii in parcurile de caini, ce cautati cu ei in parcurile pt oameni?
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Planeta Pamant are mai multe specii care trebuie sa convietuiasca. Cand o sa ai tu, mostenit sau cumparat un Parc, atunci poti sa te plimbi numai tu in el. Pana atunci, noi ceilalti care nu ne credem specie superioara, vrem sa ne plimbam prin parc cu animale, plante , pasari si alte fiinte vazute si nevazute.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Totul porneste de la educatie. Legat de politia animalelor, a fost o miscare buna de PR, dar nu prea am vazut actiuni concrete din partea lor: nu ca as vrea sa isi faca reclama cu ce fac, dar chiar nu am auzit stiri ca ar fi rezolvat vreun caz sau ceva. Apropo de cazuri, pe o alta publicatie sibiana online scria de un dobitoc care si-a maltratat cainii pe la Tichindeal, ia sa vedem militia animalelor, se autosesizeaza? (nu pun link ca sa nu fiu acuzat ca fac reclama sau spam, dar sunt sigur ca puteti gasi si voi articolul)
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Aduna cainii si ii omoara! Halal! Apoi se leaga de cei care-i hranesc. Daca sunt satui, cainii nu ataca decat pe cei cu mate pestrite ca unii care-si dau cu parerea!
Raspunde

Vasilikis

Acum 1 an

Soluția este extrem de simpla. Identificare, sterilizare, microcipare, vaccinare a tuturor câinilor și pisicilor din gospodarii și de pe străzi. Treaba trebuie făcută exclusiv de către primarii și politia locala. Politia animalelor are alte atribuții pe care nu le îndeplinește. Pana acum nu am văzut cetățeni care maltratează animale și care sa fie sancționați ptr rele tratamente Aici întra și stupizii care țin câinii legați...
Raspunde

Khan

Acum 1 an

Domnul polițist spune că câini capturați nu sunt uciși și că sunt foarte bine îngrijiți. Ii doresc să aibă parte de acelaș tratament ce au câini aceia la adăpost. Pentru informare va spun eu ce se întâmplă la adăpostul public. Câini sunt înfometați și după 2 săptămâni sunt eutanasiați. Sunt ținuți mai mulți în cuști și la.mancare ajung cei mai puternici cei slabi mor de foame. Cat despre sterilizat..... De cei să-i sterilizeze daca ii eutanasiază? Doar cei pe care ii adopta ii sterilizează. Concluzia: poliția animalelor,poliția,primăria ANSVSA sunt cei mai indiferenți la acesta problema . Așteaptă să treacă luna să își ia leafa. Daca faci o sesizare la poliția animalelor daca nu ii contactezi de 2 ori nu îți ia sesizarea in seama. Alt aspect al problemei e că pe ciobani nu-i verifica nimeni ,înmulțesc câini și apoi ii abandonează pe câmpuri și chiar în orașe . Pe ei de ce nu-i verifica și să-i controleze ? Primăriile din fiecare localitate,sat sau oraș de ce nu face control și un recensământ al animalelor pentru a vede daca sunt castrați înregistrați și pus cip. Atât timp cât nu se rezolva problema câinilor de la sate care sunt principala sursa de animale abandonate care se găsesc pe câmpuri și în orașe nu o sa rezolve problema. Pentru domnul șeful poliției animalelor..... Ar trebui sa ia masuri adecvate și să gândească la strategia care într-adevăr duc la rezolvarea problemelor animalelor abandonate și să nu iasă în față la fiecare interviu luat de un jurnalist că un adevărat erou și apărător al animalelor pentrucă de fapt nu face nimic din acestea . Doar reclamă e de el.
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

Poliția Animalelor a fost sesizată cu privire la omorul care a avut loc la Țichindeal? Acolo trebuie făcută o investigație aspră și arestarea celui ce a bătut acele animale în speță câini nevinovați.
Raspunde

Noica

Acum 1 an

Serviciul Public de Gestionare a Pisicilor fără Stăpâni Sibiu nu exista ? In orasul de jos problema pisicilor fara stapani a devenit o plaga .... la cine sa ne adresam ?
Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 an

Daca nu latara si nu musca, nu sunt considerate periculoase ptr. oameni deci, nu , nu se ocupa nicio autoritate a statului de ele. Situatia pisicilor este mai particulara in sensul ca doar cele tinute in casa au sigur 1 stapan iar cele de pe drum/curti pot avea mai multe culcusuri. Prin urmare nimeni nu si le asuma.. .Eu am sterilizat doua maidaneze pe banii mei dar au disparut din zona. Bani dati aiurea...De ce au disparut? Pentru ca sunt cetateni- sanitari care considera ca au datoria sa le prinda si sa le sugrume sau sa le duca in cutii in padure/margine de drum ca sa "curate" zona in care locuiesc. Am vazut in zona Resita chiar si copii ce le haituiesc de pe trotinete sau batrini ce le alunga numai daca le vad pe drum. Spre deosebire de caini ele mor tacut, in liniste...doar nu le mai vezi de la un moment dat. Drept este ca fara implicarea nimanui ele se inmultesc...intra in curti, fac mizerie. Daca ma interesez de sterilizare mi se spune ca trebuie sa platesc un pret social de 180 lei/pisica ... Nu inteleg ce interese sunt vizavi de neimplicarea autoritatilor in gestionarea situatiei lor si oricum vad ca singura solutie aplicata ar fi strangerea si ducerea fie la adapost fie la fabrica de conserve- hrana ptr. animale- cum zicea un vecin. Nu vad campanii de steriliziare gratuite facute temeinic per cartier, nu vad crearea unor zone de protectie si supraveghere a acestora unde sa isi duca trainul si sa nu deranjeze avand in vedere ca sunt neadoptabile, nu vad cooptarea iubitorilor de animale care ar fi dispusi sa ajute la hranirea si ingrijirea lor...Practic, nu vad pe nimeni caruia sa ii pese cu adevarat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus