Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului, șeful Poliției Animalelor Sibiu arată că în Cartierul Arhitecților se petrece un fenomen neobișnuit: Unii iubitori de animale hrănesc câini pe câmp sau în jurul blocurilor, iar când vin echipajele de ecarisare îi bagă în curți ori sedii de firme să nu-i prindă. Însă nimeni nu și-i asumă oficial, cu acte, în caz că mușcă pe cineva să răspundă legal. Situația se repetă și a ajuns atât de gravă, încât a fost nevoie de sprijinul Poliției pentru a tempera oamenii.
Pornind de la cazul fameii atacată și omorâtă de câini fără stăpân în București, am vorbit cu Daniel Cernucan, șeful Poliției Animalelor Sibiu, despre situația în Sibiu. În ultimele luni el și colegii lui au făcut controale la toate primăriile și consiliile locale din județ. Legea obligă autoritățile publice locale să se ocupe activ de gestionarea câinilor fără stăpân.
”Începând cu luna noiembrie, până în luna ianuarie, la nivel național a fost executat un plan de măsuri care a avut ca scop exact respectarea prevederilor OuG 155 și OuG 55 privind îndeplinirea la nivel local de către consiliile locale a obligațiilor ce le revin referitor la constituirea serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân și desfășurarea activităților de ecarisaj. La nivelul județului Sibiu au fost controlate toate primăriile și consiliile locale, efectuându-se controale în echipe mixte atât de către lucrători din cadrul BPA Sibiu (Biroul pentru Protecția Animalelor n. r.) cât și lucrători din cadrul DSVSA Sibiu. Cu ocazia acestor controale, unde s-au constatat neajunsuri au fost constituite sarcini și măsuri de remediere, urmând să efectuăm re-controale. Ca o concluzie generală pot să spun că la nivelul județul Sibiu sunt trei consilii locale care și-au înființat Servicii publice de gestionare a câinilor fără stăpân, două și-au constituit adăposturi proprii, iar un număr de aproximativ 40 de consilii locale au încheiat contracte de prestări servicii de efectuare a activităților de ecarisare”, a explicat Daniel Cernucan.
15 comune din județ se unesc pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi
Dacă legea s-ar aplica întocmai, în județul Sibiu nu ar trebui să mai existe câini fără stăpân. Din păcate, realitatea dovedește că adesea tocmai cetățenii sunt cei care pun bețe în roate. Cel mai bun exemplu venind din Cartierul Arhitecților, unde s-au înregistrat numeroase sesizări cu privire la câinii fără stăpân.
”Teoretic nu ar trebui să mai vedem câini fără stăpân, practic situația este mai complicată. În marea majoritate a situațiilor, deși primăriile desfășoară activități de ecarisare, foarte multe dintre aceste activități sunt îngreunate de către cetățeni. Sunt câteva zone, respectiv zona Cartierului Arhitecților-Troiță, unde am avut foarte multe sesizări privind atacuri ale câinilor fără stăpân. În Cartierul Arhitecților civilizația a ajuns din urmă câmpurile. Acolo existau două ferme care au ajuns să fie înconjurate de blocuri. Pe lângă acestea, sunt foarte multe șantiere în construcții unde muncitorii au obiceiul să hrănească câinii. Și mai există un fenomen al cetățenilor care au grijă de câini și hrănesc câinii din jurul blocurilor”, a precizat Daniel Cernucan.
Faptul că anumiți iubitori de câini îi hrănesc și au grijă de ei este lăudabil în sine. Însă oamenii nu vor să și-i asume legal, să-i microcipeze, să-i sterilizeze, iar dacă un câine atacă și mușcă un copil, spre exemplu, nimeni nu se face vinovat.
”Chiar am dispus mai multe acțiuni de ecarisare a zonei, atât la Poliția Locală Șelimbăr cât și la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpâni Sibiu, inclusiv la Cisnădie, că acea zonă aparține de trei localități. Au fost executate anul trecut șase acțiuni de ecarisare, dar de fiecare s-au lovit de comportamentul cetățenilor. Echipele de ecarisare se duceau în zonă, încercau să captureze câini, în multe ocazii îi și capturau, dar au fost foarte mulți cetățeni care veneau și împiedicau oamenii să-și facă treaba. Pe românește, sunt oameni care hrănesc câini, îi țin în jurul blocurilor, dar dacă atacă pe cineva nu și-i asumă și nici nu lasă serviciile de ecarisaj să-și facă treaba. Au fost foarte mulți cetățeni care alergau după câini ca să nu-i prindă serviciile de ecarisare, luau câinii și-i băgau în curți, sedii de firmă, scări de bloc”, a detaliat șeful Poliției Animalelor.
În unele cazuri situația a devenit atât de tensionată încât a fost nevoie de intervenția colegilor de la Secția 1 de Poliție Șelimbăr.
”La ultimele acțiuni am solicitat sprijinul inclusiv al unui echipaj din cadrul Secției 1 de Poliție Rurală Șelimbăr și, să știți că, de fiecare dată comportamentul unor cetățeni a lăsat de dorit. Vreau să spun că se adresau foarte urât polițiștilor, erau agresivi... Ce trebuie să înțeleagă ei este că acei câini pot să atace un copil, ori o persoană care iese la plimbare. Din punctul meu de vedere cetățenii sunt de două tipuri. În primul rând sunt cei care vor să facă sport, mișcare, să iasă la o plimbare în natură, până la urmă este sănătos și indicat. Pe urmă sunt cei care cred că dacă un câine fără stăpân este preluat de o autoritate publică va fi ucis. Ei nu sunt uciși, sunt cazați în adăposturi, sunt verificați să nu aibă boli, sunt tratați de medici veterinari și pe urmă oferiți spre adopție publicului larg. Așa se face civilizat în toată Europa”, a mai declarat șeful Poliției Animalelor Sibiu.
Cu această ocazie Poliția Animalelor face un apel la populație să înțeleagă că rolul lor este să protejeze animalele aplicând legea, exact ca în toată Uniunea Europeană.
”Din cauza persoanelor care încurcă organele de ecarisare să-și facă treaba ne trezim cu foarte mulți câini fără stăpân. Și mai există o problemă. Acești cetățeni care sunt iubitori de animale, nu își asumă legal acești câini, nu-i microcipează, nu-i sterilizează, așa ajungem în situația în care dacă mușcă pe cineva nu avem un proprietar, prin urmare răspunde primăria”, concluzionează Daniel Cernucan.
În afara cazului concret descris mai sus, datele Biroului pentru Protecția Animalelor Sibiu arată că numărul câinilor fără stăpân din zona Sibiului a scăzut de la an la an.
Anul trecut Protecția Animalelor Sibiu a aplicat 197 de sancțiuni, dintre care 150 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate în anul 2022 este de 77.000 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: iubitori de caini , caini fara stapan , politia animalelor sibiu , animale , Cartierul Arhitecților
Vizualizari: 9622
Ultimele comentarii
Acum 21 minute
Un cititor
Acum 53 minute
Adi Gliga
Acum 1 oră
Canaris
Acum 1 oră
Aci Duțu
Acum 1 oră
Nobody