Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Cum te aperi de o haită de câini agresivi: Sfaturile poliţistului Gabriel Ivanov, care a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de câini pe un câmp de lângă Sibiu

Cum te aperi de o haită de câini agresivi: Sfaturile poliţistului Gabriel Ivanov, care a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de câini pe un câmp de lângă Sibiu

Felul în care reuşeşti să îţi păstrezi calmul şi să ştii ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine îţi poate salva viaţa, a declarat, pentru AGERPRES, poliţistul Gabriel Nicolae Ivanov, specializat de aproape 25 de ani în dresajul şi comportamentul canin şi coordonator al singurei echipe operative canine din Poliţia Română.

Echipa operativă canină este la Sibiu, iar Gabriel Nicolae Ivanov este cel care în urmă cu doi ani, în februarie 2021, a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de o haită de câini, pe un câmp de lângă localitatea Poplaca.

Decesul femeii din Bucureşti sfâşiată de câini a atras atenţia din nou asupra faptului că este important să ştim cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaştem.

În urmă cu doi ani, Ivanov a salvat viaţa unui bărbat, atacat de 12 câini pe un câmp din localitatea Poplaca, învecinată cu municipiul Sibiu. O vecină a filmat cu telefonul mobil intervenţia poliţistului şi imaginile au devenit virale pe Internet.

"Am avut o situaţie în urmă cu doi ani de zile, la solicitarea unui vecin de al meu, în zona localităţii Poplaca din (judeţul n.r.) Sibiu, unde o persoană a fost atacată de 10-12 câini ciobăneşti. Am intervenit în situaţia respectivă, am luat o bucată de obiect care m-a ajutat în situaţia dată, am atras câinii către mine în primul rând, dominând masculul alfa, am ajuns lângă persoana respectivă, am ridicat-o de jos pentru că era sfâşiată şi chiar avea pantalonii rupţi şi era muşcat de picior, l-am protejat şi l-am scos din zona de pază a câinilor, ducându-l într-o zonă de siguranţă, de unde l-am salvat", a relatat Gabriel Nicolae Ivanov.

Sursa video: Agerpres

Cei 22 de ani de experienţă în domeniul comportamentului câinilor l-au ajutat pe poliţist să reuşească să iasă teafăr cu bărbatul rănit, pe umeri, din mijlocul haitei de 12 câini. Înarmat doar cu un băţ de lemn, pe care nu l-a folosit pentru a lovi câinii, ci doar i-a ameninţat cu el, Ivanov a înfruntat câinele care conducea haita, atât cu privirea, dar a şi strigat la cei 12 câini, ceea ce ajută orice om într-o situaţie similară.

"În momentul respectiv am şi zbierat la ei, pentru că a început acea tendinţă de a fi hăituit, dar nu am pierdut contactul vizual cu masculul alfa şi băţul respectiv m-ar fi ajutat doar în situaţia în care ar fi dat să mă prindă de picior sau de o altă parte a corpului", explică poliţistul sibian.

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se uite la acel animal în permanenţă - acesta este primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu. "În situaţia în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta", spune Gabriel Nicolae Ivanov.

De asemenea, când eşti atacat de un câine, contează să agiţi mâinile, iar dacă ai un băţ la îndemână, să îl foloseşti fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ţii la distanţă cât de mult poţi.

"În situaţia în care în apropiere ai obiecte pe care le poţi folosi, pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poţi lua acele obiecte, poţi agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui respectiv, ceea ce îl face să păstreze distanţa faţă de tine", este un alt sfat dat de poliţistul Ivanov.

Dacă avem de-a face cu o haită de câini, atunci trebuie să fim atenţi în special la primul câine care ne atacă, acela este "şeful" haitei, ceea ce specialiştii numesc "masculul alfa". Se poate ca şi o femelă să conducă o haită de câini şi să fie cea mai agresivă, nu neapărat un mascul. "În situaţia în care vorbim de o haită de câini, atunci trebuie identificat acel câine care este şeful haitei sau masculul alfa, cum îi zicem noi, poate să fie o femelă, nu neapărat un mascul, cu care trebuie ţinut contactul vizual tot timpul", a arătat poliţistul Ivanov.

Coordonatorul echipei operative canine din IPJ Sibiu subliniază că este vital să nu fugim când ne atacă un câine sau o haită. Dacă o rupem la fugă când ne atacă un câine, atunci nu ne mai uităm în ochii lui şi animalul ne va considera o pradă şi îşi va activa instinctul de vânătoare.

"Nu fugim. În momentul în care fugim, deja noi devenim o pradă sigură pentru câini, pentru că se activează instinctul de vânătoare şi în niciun caz un om nu poate fugi mai repede decât un câine. În situaţia în care avem un gard sau un panou, chiar şi un copac în apropiere, indicaţia este să ne apropiem cu spatele de acesta şi să nu pierdem contactul vizual cu masculul alfa sau cu câinele respectiv care ne-a atacat", a subliniat Gabriel Nicolae Ivanov.

Potrivit poliţistului specializat în comportamentul canin, păstrarea calmului cât de mult posibil poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cineva care este atacat de câini.

"Sfatul meu, din experienţa pe care am acumulat-o până acum, ar fi să încercăm să ne menţinem calmul, pentru că una dintre sursele de agresivitate ale câinelui este ceea ce aude acesta de la persoane sau ceea ce simte. Este vorba despre acea emanare de adrenalină, este vorba de respiraţie şi chiar în unele situaţii, câinele având un auz foarte bun, partea de bătăi ale inimii, care poate crea o stare de agresivitate mai mare câinilor", a declarat Ivanov.

Totodată, când suntem atacaţi de câini este important să strigăm după ajutor. Strigătele noastre îi pot şi descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân. Un alt sfat oferit de poliţistul sibian este că sub nicio formă nu trebuie să ne punem jos, în faţa câinilor care ne atacă.

"Pentru a ieşi din situaţia respectivă, trebuie în primul rând să strigăm după ajutor, să vedem dacă suntem auziţi sau nu (...) Ţipătul tău descurajează animalul, pentru că majoritatea câinilor fără stăpân au trecut prin situaţii grele de-a lungul vieţii, au fost bătuţi, au fost alungaţi, au trecut prin anumite traume care le-a marcat viaţa (...) Nu ne punem jos, pentru că în momentul în care ne punem jos aceştia vor avea tendinţa să vină, să te atace. Şi dacă avem un gard în spate este bine să mergem tot timpul cu spatele, lipit de gard, până ieşim din zona de pază a câinelui respectiv, pentru că fiecare câine sau fiecare haită de câini are o zonă de pază, o zonă în care aceştia mănâncă şi îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi", a arătat coordonatorul echipei operative canine de la IPJ Sibiu.

El explică şi că nu toţi câinii sar direct pe victime, mulţi dintre ei prima dată se învârt în jurul persoanei atacate, pentru a o hăitui, "pentru a putea găsi o poziţie în care să poată ataca".

"Foarte rar câinii fără stăpân sar direct. De regulă, sar direct câinii care sunt specializaţi şi pregătiţi pentru aşa ceva. Dar de regulă, câinii fără stăpân te hăituiesc până găsesc vulnerabilitatea, pierde contactul vizual cu tine şi atunci te prinde de o zonă sensibilă să te trântească jos. Odată ce te-au pus jos, acolo apare marea problemă", a precizat Gabriel Nicolae Ivanov.

Însă cel mai dificil este atunci când eşti atacat de câinii de luptă, cei care sunt antrenaţi să fie agresivi.

"Câinii de luptă sunt o eroare a activităţilor cu câini, din punctul meu de vedere. Această categorie de câini nu ar trebui să existe, pentru că în primul rând vorbim de suflete care cer afecţiune, nu trebuie să fie agresive. Dar în situaţia respectivă, câinii de luptă sunt învăţaţi să se lupte cu alţi câini, s-ar putea să nu avem o situaţie agresivă la persoane, s-ar putea să mergem cu câinele nostru pe stradă şi să ne trezim că nu atacă persoana, ci atacă câinele. Dacă e un câine foarte agresiv, un câine de luptă, atunci trebuie să intervii şi mecanic: ori lovit câinele respectiv, ori încercând să îl prinzi de părţile moi, spre exemplu gâtul sau să îi atingi ochii, ca să lase priza pe care o face dacă te-a prins", a explicat Gabriel Nicolae Ivanov.

Bărbatul care a fost salvat de el în februarie 2021 a scăpat doar cu câteva muşcături, după ce a fost atacat de o haită de 10-12 câini de la o stână de lângă Poplaca. Iar proprietarul stânei şi al câinilor a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de 800 de lei, aplicate potrivit Legii nr. 61/1991 şi Legii nr. 407/2006, au informat atunci reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

La Sibiu există singura şcoală de dresaj pentru câinii din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi singura unitate operativă canină din cadrul unui inspectorat judeţean de poliţie.

Sursa foto: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

Eu

Acum 1 lună

Si la stana din poplaca situatia nu s-a schimbat, tot asa oamenii sunt atacati de caini cu toate ca nu e o proprietate privata, dar ciobanul s-a facut proprietar pe toata zona respectiva prin cainii lui ageresivi.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Cea mai sigura cale de aparare impotriva haitelor este sa le ocolesti ori sa ai cel putin doua mijloace omologate de aparare impotriva cainilor conform indicatiilor mentionate pe ele. In rest sunt bancuri cu politisti.
Raspunde

@@@

Acum 1 lună

N-as zice... Spre ex., acum vreun an, in cimitir au aparut 4 caini la vreo 2 metri de mine care latrau si isi aratau coltii. Sigur ca m-am speriat, dar am ramas pe loc, mi-am pastra calmul si am inceput sa vorbesc cu ei. Cand s-au mai potolit , am inceput sa ma indepartez de ei, mergand cu spatele pana am ajuns la o distanta destul de mare de ei.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Incredibil ce legi sunt in tara asta, probabil aceeasi caini au atacat si pe biciclistul acela luna asta. 800 lei amenda, dupa ce au atacat pe un camp care nu are in proprietatea stapanului cainelui...statul rezolva problema sau face din caini functionari ai statului, pe baza carora se aduc venituri la buget, ptin amenzi? Cat mai multe atacuri, cat mai multe venituri pentru stat. Dar trebuia sa stai cu masca in camp liber pe vremea aia, probabil :))) sunteti dusmanii nostri, ba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popa

Acum 1 lună

Cine a ajuns sa vorbească despre apărarea împotriva câinilor! Unul care habar nu are…lider de sindicat in poliție și care fuge de munca și responsabilitate cum fuge și de câine…pe lângă gard…
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nume

Acum 1 lună

Data: evul mediu Locatia: gradina maicii domnului Subiectul: cum sa te aperi de fiare Concluzia: mai construiti biserici, e mare nevoie ..
Raspunde

Stanciu

Acum 1 lună

Progresistii au schizofrenie, jur, asa prinsi sunt de ideile lor. Cum sa citesti despre o problema care ne afecteaza pe toti, ca toti mai facem cate o drumetie cu bicicleta din cand in cand, si sa intelegi "biserica", "ev mediu", "homofobi", "eu ateu eu smart"? Ba fanatic si nefericit trebuie sa fii!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Voi astia mai progresisti sunteti cu protectia animalelor, ca ziceti ca altfel e evul mediu...
Raspunde

Amn114

Acum 1 lună

Interesant cum domnul polițist sugerează că cetățeanul ar trebui să învețe să se apere singur. Care este misiunea Poliției, domnule polițist? Mai mult, fiind chiar în domeniu (dresaj canin) și cunoscând locurile unde s-au petrecut atacurile, singura reacție a polițiștilor a fost eterna amendă! Da să-i confiscați ăluia javrele utilizate pe post de arme nu puteați? Eu cred că se putea, doar că e mai simplu, pentru funcționarii Poliției române, să rezolve totul cu ajutorul carnetului de amenzi
Raspunde

Stanciu

Acum 1 lună

Asa-i, bine zici! In plus zici ca face recomandari pentru barbati de 120kg care crapa betoane toata ziua. Daca esti femeie ce faci? Domini masculul alfa ca altfel ai mierlit-o? :))))))) Sau nu mai ai voie sa te plimbi cu bicicleta daca esti mai mic sau bolnavicios? Ciobanul ala ar trebui sa faca si inchisoare daca cainii lui sfasie pe cineva. Nu-si face treaba politia, deja stiu zonele periculoase dar in loc sa rezolve problema dau o amenda amarata de 800 de lei.
Raspunde

Diana Popa

Acum 1 lună

E un politist cu experienta care a incercat sa dea un sfat util in contextul subiectului sensibil cu atacarea si moartea unei femei in Bucuresti, e important sa ai notiuni de baza si ami important e sa te feresti sa le aplici, omul nu are nicio vina cu privire la sistem.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sfaturi utile sa omoare oameni. Daca vreti sa traiti, intrebati un politist profesionist si responsabil dintr-un stat de drept ,,Cum te aperi de o haită de câini agresivi".
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

In țările civilizate nu există haite de câini.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus